Osaatko tehdä tämän liharuokien klassikon? Helena Puolakka: "Se on kokin laadun mittari"

Millainen on hyvä tartar? MasterChef-tuomarit kertovat 0:39 Millainen on hyvä tartar? MasterChef-tuomarit kertovat
KATSO VIDEO: Liharuokien klassikko – tärpit sen valmistamiseen

Suomen MasterChef-ohjelman toisen tuotantokauden kolmannessa jaksossa perehdyttiin liharuokiin. Yksi valmistettavista ruoista oli klassinen tartar. 

Suomen MasterChef-ohjelman kilpailijat pääsivät harjoittelemaan veitsen käyttöä valmistaessaan klassista liharuokaa, tartaria. 

Mikä on tartar?

Tartar on raakana syötävä liharuoka, joka valmistetaan hienonnetusta tai jauhetusta lihasta ja tarjoillaan perinteisesti kananmunankeltuaisen kanssa.

Ruokavirasto muistuttaa, että kypsentämätön liha, erityisesti raa­ka naudan jauheliha, saattaa levittää EHEC-bakteeria. Siksi tartaria tulee valmistaa vain tuoreesta lihasta, mieluiten itse leikkaamalla. Vakuumipakattua markettijauhelihaa ei tule tartariin käyttää. 


– Tartarpihvi on parhaimmillaan tuoreesta lihasta tehtynä. Lihasta, esimerkiksi sisäfileestä, riivitään pituussuunnassa säikeitä. Yleensä viipaloin ensin lihan ja hienonnan sen sitten veitsellä, kokki Akseli Herlevi on aiemmin kertonut MTV Uutisille

Myös MasterChef Suomi -ohjelman tuomarit, Helena Puolakka, Henri Alén ja Kari Aihinen, painottivat kilpailijoille täydellisen tartarin salaisuuden piilevän laadukkaassa ja tuoreessa lihassa. Valmiista markettijauhelihasta ei tartaria tule missään nimessä tehdä. 

– Kyllähän se on kokin laadun mittari, millaisen tartarin teet, totesi Helena Puolakka MasterChef-ohjelmassa.

Mitkä ovat tärkeimmät tärpit täydellisen tartariin? Katso videolta MasterChef-tuomareiden vinkit. 


Nappaa MasteChef-ohjelman kilpailijoiden reseptit täältä. Kokeile kotona esimerkiksi Petra S:n tartaria: MasterChef: Härkätartar


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.