Osaatko tehdä tämän liharuokien klassikon? Helena Puolakka: "Se on kokin laadun mittari"
Suomen MasterChef-ohjelman toisen tuotantokauden kolmannessa jaksossa perehdyttiin liharuokiin. Yksi valmistettavista ruoista oli klassinen tartar.
Suomen MasterChef-ohjelman kilpailijat pääsivät harjoittelemaan veitsen käyttöä valmistaessaan klassista liharuokaa, tartaria.
Mikä on tartar?
Tartar on raakana syötävä liharuoka, joka valmistetaan hienonnetusta tai jauhetusta lihasta ja tarjoillaan perinteisesti kananmunankeltuaisen kanssa.
Ruokavirasto muistuttaa, että kypsentämätön liha, erityisesti raaka naudan jauheliha, saattaa levittää EHEC-bakteeria. Siksi tartaria tulee valmistaa vain tuoreesta lihasta, mieluiten itse leikkaamalla. Vakuumipakattua markettijauhelihaa ei tule tartariin käyttää.
– Tartarpihvi on parhaimmillaan tuoreesta lihasta tehtynä. Lihasta, esimerkiksi sisäfileestä, riivitään pituussuunnassa säikeitä. Yleensä viipaloin ensin lihan ja hienonnan sen sitten veitsellä, kokki Akseli Herlevi on aiemmin kertonut MTV Uutisille.
Myös MasterChef Suomi -ohjelman tuomarit, Helena Puolakka, Henri Alén ja Kari Aihinen, painottivat kilpailijoille täydellisen tartarin salaisuuden piilevän laadukkaassa ja tuoreessa lihassa. Valmiista markettijauhelihasta ei tartaria tule missään nimessä tehdä.
– Kyllähän se on kokin laadun mittari, millaisen tartarin teet, totesi Helena Puolakka MasterChef-ohjelmassa.
Mitkä ovat tärkeimmät tärpit täydellisen tartariin? Katso videolta MasterChef-tuomareiden vinkit.
Nappaa MasteChef-ohjelman kilpailijoiden reseptit täältä. Kokeile kotona esimerkiksi Petra S:n tartaria: MasterChef: Härkätartar
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia