Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Osaatko tehdä tämän liharuokien klassikon? Helena Puolakka: "Se on kokin laadun mittari"

0:39Millainen on hyvä tartar? MasterChef-tuomarit kertovatKATSO VIDEO: Liharuokien klassikko – tärpit sen valmistamiseen
Julkaistu 23.02.2022 19:54

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomen MasterChef-ohjelman toisen tuotantokauden kolmannessa jaksossa perehdyttiin liharuokiin. Yksi valmistettavista ruoista oli klassinen tartar. 

Suomen MasterChef-ohjelman kilpailijat pääsivät harjoittelemaan veitsen käyttöä valmistaessaan klassista liharuokaa, tartaria. 

Mikä on tartar?

Tartar on raakana syötävä liharuoka, joka valmistetaan hienonnetusta tai jauhetusta lihasta ja tarjoillaan perinteisesti kananmunankeltuaisen kanssa.

Ruokavirasto muistuttaa, että kypsentämätön liha, erityisesti raa­ka naudan jauheliha, saattaa levittää EHEC-bakteeria. Siksi tartaria tulee valmistaa vain tuoreesta lihasta, mieluiten itse leikkaamalla. Vakuumipakattua markettijauhelihaa ei tule tartariin käyttää. 

– Tartarpihvi on parhaimmillaan tuoreesta lihasta tehtynä. Lihasta, esimerkiksi sisäfileestä, riivitään pituussuunnassa säikeitä. Yleensä viipaloin ensin lihan ja hienonnan sen sitten veitsellä, kokki Akseli Herlevi on aiemmin kertonut MTV Uutisille. 

mc_eps3_tehtävä1_annos_petra_s_kuvaaja_juuli_aschan_1MasterChef Suomi -ohjelmassa tehtiin lihatartaria. Kuvassa Petra S:n luomus.

Myös MasterChef Suomi -ohjelman tuomarit, Helena Puolakka, Henri Alén ja Kari Aihinen, painottivat kilpailijoille täydellisen tartarin salaisuuden piilevän laadukkaassa ja tuoreessa lihassa. Valmiista markettijauhelihasta ei tartaria tule missään nimessä tehdä. 

– Kyllähän se on kokin laadun mittari, millaisen tartarin teet, totesi Helena Puolakka MasterChef-ohjelmassa.

Mitkä ovat tärkeimmät tärpit täydellisen tartariin? Katso videolta MasterChef-tuomareiden vinkit. 

Nappaa MasteChef-ohjelman kilpailijoiden reseptit täältä. Kokeile kotona esimerkiksi Petra S:n tartaria: MasterChef: Härkätartar

Lisää aiheesta:

Sami Kuronen suosittelee yhtä liharuokaa äitienpäiväksi: "Voi säikyttää monia"Kim Mikkola kertoo, miten ruskea kastike kuuluisi oikeasti tehdä: "Paholaisen leikki"Paistatko broilerinfileet näin? Yksi asia pitää tehdä jo ennen paistoa, painottaa Kari AihinenLihamurekkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa – taatusti mehevä lopputulosMasterChef-kisaaja Perttu Sirviö paljastaa – näin yksinkertaisesti valmistuu makujen sinfoniaa hersyvä salaattirullaKari Aihinen ylistää: "Seksikkäämpi ruoka kuin burgeri tai pizza" – oletko maistanut?
LihaRuokaMasterChefMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä

  • 18.8.10:36
    Ruoka

    Valmislihiksessä täytettä alle ruokalusikallinen: "Voiko tätä muka kutsua lihapiirakaksi?"

  • 13.8.20:06
    Sairaudet ja taudit

    Atrian tilalla sikaruttoa – jo toinen tapaus tänä kesänä