Onko tässä Suomen paras munkki? Tajuttoman hyvä perinneherkku myy kesäisin kuin häkä

Onko tässä Suomen paras munkki? Järjettömän hyvä perinneherkku myy kesäisin kuin häkä 1:58 Onko tässä Suomen paras munkki? Järjettömän hyvä perinneherkku myy kesäisin kuin häkä

Herkullisia munkkeja on monenlaisia, mutta Kotkasta saattaa löytyä yksi Suomen parhaista.

Erilaisia paikallisia perinneherkkuja mahtuu Suomen kartalle pilvin pimein. Oletko esimerkiksi kuullut tamperelaisten omasta pärämätsistä?

Kotkalaisille erityisen rakas perinneleivonnainen on munkki nimeltään posso. Posso on ainakin monen kotkalaisen mielestä Suomen paras munkki. Possoja Kotkassa on valmistanut jo yli puolen vuosisadan ajan esimerkiksi Kotkan Leipä Ky.

– Munkkiposso, joka tunnetaan Kotkassa paremmin nimellä posso, on suussa sulava sokerinen herkku, leipomosta kuvaillaan.

Kotkan Leivästä kerrottiin MTV:lle jo vuonna 2017, että possojen menekki on hurjaa kesällä – erityisesti Kotkan Meripäivien aikaan. 

Possoperinteen syntyä ei kukaan osaa tarkemmin kertoa, mutta possoja on Kotkassa valmistettu tiettävästi jo yli 70 vuotta.

Vierailimme taannoin Kotkan Sutelassa sijaitsevassa Leistin Leipomossa, joka tunnetaan niin ikään possoistaan. Leipomo on perustettu vuonna 1955 ja possoja on tehty alusta asti. Leipomoyrittäjä Antti Muuri selvensi MTV:lle tavallisen munkkipossun ja posson erot.

– Tavallinen munkkipossu on paksu ja pullamainen, posso sen sijaan litteä ja rapea. Taikinoissa on eroa. Posso myös paistetaan nopeasti kuumassa, jolloin se saa rakenteensa.

Mitä posson sisältä paljastuu, miten possoja valmistetaan ja mitä leipomoyrittäjä Antti Muurille kävi, kun hän aiemmin söi possoja päivittäin? Kurkkaa videolta!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.