Mainos
Mainos

Onko tässä Suomen paras munkki? Järjettömän hyvä perinneherkku myy kesäisin kuin häkä

Suomesta löytyy toinen toistaan herkullisempia perinneruokia. Kotkalaisille erityisen rakas on munkki nimeltä posso, jota myydään tätä nykyä myös pehmiksellä tuunattuna versiona.

Kaikkihan sen tietävät: sokerinen munkkipossu on yksinkertaisesti älyttömän herkullista. Mutta munkeissakin on eroja! Monen kotkalaisen mielestä Suomen paras munkki on ehdottomasti perinneherkku nimeltä posso. 

Possoja Kotkassa on valmistanut jo yli puolen vuosisadan ajan esimerkiksi Kotkan Leipä Ky.

– Munkkiposso, joka tunnetaan Kotkassa paremmin nimellä 'posso', on suussa sulava sokerinen herkku. Munkkiposso valmistetaan munkkitaikinasta, jonka sisälle laitetaan omenamarmeladia. Pinta ruskistetaan paistopadassa ja lopuksi tuote pyöritetään sokerissa, leipomosta kuvaillaan.

Kotkan Leivästä kerrotaan MTV:lle, että possojen menekki on hurjaa kesällä – erityisesti Kotkan Meripäivien aikaan. 

Possoperinteen syntyä ei kukaan osaa tarkemmin kertoa, mutta possoja on Kotkassa valmistettu tiettävästi jo yli 70 vuotta.

Miten posso sitten eroaa tavallisesta munkista? Tärkeintä lienee posson muoto, joka tekee siitä tavallista munkkia rapeamman. Lisäksi possot valmistuvat aina käsityönä. Kotkalaisen Leistin leipomon yrittäjä Antti Muuri selventää Ylelle munkkipossun ja posson erot:

– Munkkipossu on paksu ja painava, mutta posso on ohut ja rapea. Munkkipossutaikina on vähän niin kuin pullataikina, mutta posso tehdään todella löysästä taikinasta, joka kaulitaan hyvin ohueksi. Siitä johtuu posson rapeus ja se oikea maku, Muuri kuvailee.

Posson uusi tuleminen: Posmis!

Kun possonsyönnin haluaa viedä aivan uudelle tasolle, kannattaa Kotkan torilla poiketa Lettupoikien kioskilla. Siellä yrittäjä Janne Laukko myy perinneherkku possoon perustuvaa jälkkäriä, posmista.

Posmis on kaikessa yksinkertaisuudessaan yhdistelmä possoa ja pehmistä. Avatun posson sisään kauhaistaan vaniljapehmistä ja päälle saa valita kastikkeen.

Lähteet: Kotkan Leipä Ky, Lettupoika, Yle

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja