Suomesta löytyy toinen toistaan herkullisempia perinneruokia. Kotkalaisille erityisen rakas on munkki nimeltä posso, jota myydään tätä nykyä myös pehmiksellä tuunattuna versiona.
Kaikkihan sen tietävät: sokerinen munkkipossu on yksinkertaisesti älyttömän herkullista. Mutta munkeissakin on eroja! Monen kotkalaisen mielestä Suomen paras munkki on ehdottomasti perinneherkku nimeltä posso.
Possoja Kotkassa on valmistanut jo yli puolen vuosisadan ajan esimerkiksi Kotkan Leipä Ky.
– Munkkiposso, joka tunnetaan Kotkassa paremmin nimellä 'posso', on suussa sulava sokerinen herkku. Munkkiposso valmistetaan munkkitaikinasta, jonka sisälle laitetaan omenamarmeladia. Pinta ruskistetaan paistopadassa ja lopuksi tuote pyöritetään sokerissa, leipomosta kuvaillaan.
Kotkan Leivästä kerrotaan MTV:lle, että possojen menekki on hurjaa kesällä – erityisesti Kotkan Meripäivien aikaan.
Possoperinteen syntyä ei kukaan osaa tarkemmin kertoa, mutta possoja on Kotkassa valmistettu tiettävästi jo yli 70 vuotta.
Miten posso sitten eroaa tavallisesta munkista? Tärkeintä lienee posson muoto, joka tekee siitä tavallista munkkia rapeamman. Lisäksi possot valmistuvat aina käsityönä. Kotkalaisen Leistin leipomon yrittäjä Antti Muuri selventää Ylelle munkkipossun ja posson erot:
