Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Onko tässä Suomen paras munkki? Järjettömän hyvä perinneherkku myy kesäisin kuin häkä

Kotkalainen posso on ohut ja rapea munkki.
Kotkalainen posso on ohut ja rapea munkki.Kotkan Leipä Ky
Julkaistu 13.07.2017 09:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomesta löytyy toinen toistaan herkullisempia perinneruokia. Kotkalaisille erityisen rakas on munkki nimeltä posso, jota myydään tätä nykyä myös pehmiksellä tuunattuna versiona.

Kaikkihan sen tietävät: sokerinen munkkipossu on yksinkertaisesti älyttömän herkullista. Mutta munkeissakin on eroja! Monen kotkalaisen mielestä Suomen paras munkki on ehdottomasti perinneherkku nimeltä posso. 

Possoja Kotkassa on valmistanut jo yli puolen vuosisadan ajan esimerkiksi Kotkan Leipä Ky.

– Munkkiposso, joka tunnetaan Kotkassa paremmin nimellä 'posso', on suussa sulava sokerinen herkku. Munkkiposso valmistetaan munkkitaikinasta, jonka sisälle laitetaan omenamarmeladia. Pinta ruskistetaan paistopadassa ja lopuksi tuote pyöritetään sokerissa, leipomosta kuvaillaan.

Kotkan Leivästä kerrotaan MTV:lle, että possojen menekki on hurjaa kesällä – erityisesti Kotkan Meripäivien aikaan. 

Possoperinteen syntyä ei kukaan osaa tarkemmin kertoa, mutta possoja on Kotkassa valmistettu tiettävästi jo yli 70 vuotta.

Miten posso sitten eroaa tavallisesta munkista? Tärkeintä lienee posson muoto, joka tekee siitä tavallista munkkia rapeamman. Lisäksi possot valmistuvat aina käsityönä. Kotkalaisen Leistin leipomon yrittäjä Antti Muuri selventää Ylelle munkkipossun ja posson erot:

– Munkkipossu on paksu ja painava, mutta posso on ohut ja rapea. Munkkipossutaikina on vähän niin kuin pullataikina, mutta posso tehdään todella löysästä taikinasta, joka kaulitaan hyvin ohueksi. Siitä johtuu posson rapeus ja se oikea maku, Muuri kuvailee.

Posson uusi tuleminen: Posmis!

Kun possonsyönnin haluaa viedä aivan uudelle tasolle, kannattaa Kotkan torilla poiketa Lettupoikien kioskilla. Siellä yrittäjä Janne Laukko myy perinneherkku possoon perustuvaa jälkkäriä, posmista.

Posmis on kaikessa yksinkertaisuudessaan yhdistelmä possoa ja pehmistä. Avatun posson sisään kauhaistaan vaniljapehmistä ja päälle saa valita kastikkeen.

Lähteet: Kotkan Leipä Ky, Lettupoika, Yle

Lisää aiheesta:

Onko tässä Suomen paras munkki? Tajuttoman hyvä perinneherkku myy kesäisin kuin häkäVegaani, ikävöitkö pekonia? Gordon Ramsay kehitti pomminvarman reseptin juuri sinulle: "Nerokasta"Kokki paljastaa ammattilaisten ruoanlaittokikat – älä tee tätä virhettä paneroidun kanan kanssa!Mies jäi hotellihuoneeseen jumiin koronan vuoksi – kaikkien aikojen karanteenikokkaus ällistyttää: "Työskentelen hotellissa, enkä suosittele tekemään näin"Koskenkorvan kylällä keksittiin yllättävä K-18-tuote ja Sari sai myydä kesällä ei-oota: "Hitti, joka nousi arvoon arvaamattomaan"Yhdysvaltalaisen luksushotellin asiakkaille tarjoiltiin Sinistä Lenkkiä – "makkarat katosivat nopeasti vieraiden suihin"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 13:39
    Takaisinvedot

    Tukehtumisvaara! Lasten suosikkinaksuja vedetään myynnistä

  • 09:42
    Ruoka

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja

  • 07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • 06:11
    Sienet

    Kohtalokas ateria Rovaniemellä 1978 muutti kaiken – salakavalan pulkkosienen vaarallisuuden syy on mysteeri