Onko pakastimessasi jauhelihaa? Jos haluat tehdä siitä ruokaa, toimi näin

shutterstock_504402214
Sulata pakastettu jauheliha oikein! Shutterstock

Jos sulatat pakastettua jauhelihaa, pidä mielessä nämä vinkit!

Jauheliha on monen tutun ja turvallisen arkiruoan perusta. Jauhelihasta valmistuvat niin makaronilaatikot, bolognesekastikkeet kuin lihapullatkin. Tätä keittiön perusraaka-ainetta saattaa joskus löytää kaupasta alennettuun hintaan, jolloin voi olla järkevää ostaa kerralla isompi satsi ja pakastaa osa.

Väärä sulatustapa voi kostautua

Kun sitten päätät käyttää pakastetun jauhelihasi, on tärkeää sulattaa tuote oikein. Väärin sulatettu jauheliha voi nimittäin pahimmillaan olla terveysriski. 

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on jo aiemmin kerrottu, jauhelihaa ei saa jättää tunneiksi huoneenlämpöön sulamaan, sillä tällöin riskinä on lihan pilaantuminen. Jotkut laittavat jauhelihapakkauksen pakastimesta suoraan lämpimään vesihauteeseen sulamaan. Tässäkin on omat riskinsä, muistuttaa Tieteen Kuvalehti.

– Pakastetun lihan sulamista voi jossain määrin nopeuttaa panemalla sen lämpimään veteen. Tapa ei ole kuitenkaan suositeltava, sillä pakastetun elintarvikkeen sisältämät uinuvat mikrobit virkoavat sulamisen edetessä. Kun ympäristön lämpötila on 20–30 astetta, ne suorastaan villiintyvät, lehdessä muistutetaan.

Näin sulatat jauhelihan oikein – kolme tapaa

Insider-sivusto listasi kolme tapaa pakastetun jauhelihan sulattamiseen. 

Tapa 1: Jauhelihan sulatus jääkaapissa

Turvallisin tapa sulattaa pakastettu jauheliha on ottaa se pakastimesta jääkaappiin sulamaan vuorokautta aiemmin. Näin jauheliha pysyy sulamisen ajan "turvallisessa lämpötilassa", eikä siihen pääse muodostumaan bakteereita.

Pakastetun jauhelihan voi asettaa jääkaapissa esimerkiksi reunallisen lautasen päälle, jotta välttää mahdollisten nesteisen valumisen ympäri jääkaappia.

Elintarvikealan asiantuntija ja bostonilaisen Northeastern-yliopiston professori Darin Detwilerin mukaan jääkaapissa sulatetun jauhelihan voi myös pakastaa uudelleen, mutta se tulee siinä tapauksessa kypsentää ensin. Tämä on varotoimenpide, jotta bakteereita ei pääse syntymään lihaan.

Tapa 2: Jauhelihan sulatus kylmässä vedessä

Jos sinun täytyy sulattaa jauheliha nopeasti, etkä pysty odottamaan 24 tunnin jääkaappisulatusta, käytä apunasi kulhoa ja kylmää vettä. Tällä metodilla jauhelihan pitäisi sulaa alle tunnissa. Tässä metodissa on tärkeää pitää huolta siitä, että vesi ei pääse lämpenemään huoneenlämmössä. Kylmä vesi kannattaa siis vaihtaa uuteen tarvittaessa kesken sulatusprosessin.

Varmista myös, että jauheliha on pakattu vesitiiviiseen pakkaukseen.

– Laita jäinen jauheliha tiiviissä paketissa isoon kulhoon, täytä kylmällä vedellä ja laita jokin asia pakkauksen painoksi, jotta se pysyy uppeluksissa, Detwiler neuvoo.

On tärkeää, että jauheliha pysyy sulatuksen ajan kylmän veden alla, jotta se ei varmasti pääse pilaantumaan huoneenlämmössä. Kun jauheliha on sulanut, paista se välittömästi.

Tapa 3: Jauhelihan sulatus mikrossa

Nopein tapa sulattaa jauheliha on käyttää apuna mikroaaltouunia. Muista kuitenkin, että mikrossa sulatettu jauheliha tulee kypsentää välittömästi.

– Poista jauhelihasta pakkaus ja laita se lautaselle. Käytä mikron sulatusominaisuutta tai vaihtoehtoisesti aseta se puoliteholle ja sulata muutaman minuutin ajan. Kääntele jauhelihaa 30 sekunnin välein, kunnes se on sulanutta. Paista heti läpikypsäksi, Detwiler neuvoo.

Mikrossa sulatettua jauhelihaa ei tule pakastaa uudelleen kypsennettynä. Älä myöskään laita jauhelihaa jääkaappiin mikrosulatuksen jälkeen, vaan käytä tätä metodia ainoastaan, jos kypsennät jauhelihan välittömästi.

Lähde: Insider

Katso myös video: Näin paistat jauhelihan oikein

1:25

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja