0:55

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla? Tutkimus: Yksi hedelmä ei riitäkään – syö tämän verran

Päivittäinen omenien syöminen voisi auttaa monia kolesterolitasojensa kanssa kamppailevia, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta hedelmien syöminen on muutenkin terveellistä.

VIDEO: Hedelmät ja marjat sisältävät luontaisesti sokeria. Pitäisikö niiden syömistä varoa sen takia?

The American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemat tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 40 vapaaehtoista viisikymppistä söi kahden kuukauden ajan kaksi omenaa päivittäin. Neljän viikon tauon jälkeen samat koehenkilöt nauttivat kahden kuukauden ajan omenia vastaavan sokeri- ja energiamäärän sisältäviä juomia päivittäin. Kaikkien osallistujien kolesterolitasot olivat lievästi koholla.

Omenajakson aikana osallistujien kokonaiskolesterolipitoisuus sekä LDL-kolesterolipitoisuus pienenivät enemmän kuin vertailujakson aikana, tulokset osoittivat. Suotuisia vaikutuksia havaittiin myös triglyseriditasoissa ja verisuonten toiminnassa, mutta ei verenpaineessa.

Kokeen tulokset pitää varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat kolesteroliongelmaisten todennäköisesti hyötyvän päivittäisestä omenan syömisestä. Aiemmissa tutkimuksissa säännöllinen hedelmien syöminen on yhdistetty muun muassa pienempään sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskiin.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja