Olut-, viini- vai viskilasi – tiedätkö, mikä lasi sopii millekin juomalle?

Mainos
MAINOS lasiopas makujakauppa
Fiskars

Tiedätkö, millainen lasi sopii millekin juomalle? Osa täydellistä makunautintoa on tarjoilla juoma aina sille tarkoitetusta lasista. Parhaimmillaan makuelämys jää mieleen pitkäksi aikaa.

Lähes jokaisen keittiökaappien kätköistä löytyy useita niin estetiikaltaan kuin käyttötarkoitukseltaan erilaisia laseja. Laseissa on paljon eroja, jotka vaikuttavat merkittävästi makuelämykseen.

Kokeile vaikka itse: maista samaa viiniä sekä oikeasta viinilasista että kahvikupista – uskoisitko juomia enää samaksi, jollet tietäisi niiden sitä olevan?

Yhtä tärkeässä roolissa oikeaoppisen lasivalinnan kanssa on se, kuinka lasia pidellään. Jalallista lasia tulee aina pidellä jalasta tai varresta, jotta juoman lämpötila säilyy optimaalisena.

Valitse viinilajikkeelle sopiva lasi

Täyteläinen bordeaux, heleä pinot noir vai hedelmäinen chardonnay? Eri viinilajikkeet tunnistaa kohtuullisen helposti tottumatonkin viininjuoja. Makuelämykseen vaikuttaa kuitenkin olennaisesti myös se, millaisesta lasista juoma tarjoillaan.

Oikeankokoisessa ja -muotoisessa lasissa viinilasillisesta voi taikoa todellisen makuelämyksen, joka säilyy mielessä pitkään.

YKSI

Orreforsin Difference-sarjan Mature-punaviinilasi (65 cl, 52,30 €) viehättää muotoilullaan. 

KAKSI

Ittala Essence -kuohuviinilasi (21 cl, 2 kpl/pkt  31,40 €) on kestosuosikki, jonka yksinkertainen muotoilu hurmaa.

KOLME

Orreforsin Merlot-viinilasi (57 cl, 31,40 €) henkii hillittyä, modernia eleganssia.

NELJÄ

Eva Solon suunnittelema kapea Riesling-viinilasi (30 cl, 26,20 €) tuo valkoviinin aromit esiin.

Tiesitkö?

Reunaa kohden kapeneva viinilasi pitää viinin aromit paremmin lasissa.

Tyypillisesti viinilasit luokitellaan valko- ja punaviinilaseihin sekä samppanjalaseihin. Valkoviinilasit ovat tavallisesti punaviinilaseja hieman pienempiä. Viinilajikkeen hapokkuuden määrästä riippuen valkoviinikin tarvitsee toisinaan kuitenkin suuremman lasin.

Lasiin kaadetaan korkeintaan kolmasosa viiniä, jotta aromit ikään kuin mahtuvat lasiin. Jos lasi on liian täynnä, myös aromit pääsevät karkaamaan, eikä viini maistukaan enää samalta!

Viini voidaan tarjoilla pullon sijaan karahvista, joka auttaa viinin aromeja avautumaan ennen tarjoilua. Karahvin käyttöä kutsutaan viinin dekantoinniksi, jonka seurauksena viinin maku saadaan optimoitua ennen tarjoilua.

KARAHVI

Iittalan Dekanter-kaatimen (1,9 l, 65,50 €) kaula päästää sisään juuri sopivasti ilmaa, jotta viini voi hengittää.

Kuohuva tarjoillaan yleisimmin klassisista varrellisista laseista, jotka eivät kuitenkaan varsinaisesti imartele kuplivan juoman olemusta: kuplat ja tuoksut pääsevät karkaamaan lasista nopeasti. Ideaali lasi on varrellinen, pohjasta leveämpi ja kapenee reunaa kohden. Näin kuplat ja tuoksut säilyvät lasissa.

SKUMPPA 1

Leonardo Puccinin samppanjalasi (280 ml, 6,20 €) on tyylikäs valinta.

SKUMPPA 2

Orreforsin Merlot-samppanjalasi (33 cl, 31,40 €) tuo juoman aromit esiin muotoilullaan.

SKUMPPA 3

Sinisestä pisarastaan tuttu Orreforsin Intermezzo-samppanjalasi (29 cl, 47 €) on Erika Lagerbielken suunnittelema, ja se on voittanut Utmärkt Svensk Form -palkinnon.

SKUMPPA 4

Eva Solon samppanjalasi (20 cl, 26,20 €) on suunniteltu korostamaan viinin parhaimpia mineraaleja.

Hyvässä olutlasissa vaahto säilyy

Oluen tarjoilussa juoman kaataminen lasiin on erityisen tärkeä vaihe. Olut tulisi kaataa aina pullosta lasiin niin, että pullon suu lepää lasin sisäpuolta vasten, jolloin juoma ei kuohu liian nopeasti. Kun vaahto kuohuu reunalle, annetaan juoman hetken tasaantua ja vasta sitten lasi kaadetaan aivan täyteen.

Olutkolpakoista ohutreunaisiin, siroihin laseihin löytyy takuulla vaihtoehtoja jokaiseen makuun ja jokaiselle oluelle.

olut 1

Orreforsin Taster-olutlasi (47 cl, 4 kpl/pkt 52,30 €) on klassinen oluen maistelulasi, joka tuo esiin oluen eri aromeja.

olut 2

Orreforsin India Pale -olutlasit (47 cl, 4 kpl/pkt 52,30 €) sopivat täyteläisen ja voimakkaan makuisen oluen tarjoiluun.

olut 3

Eva Solon olutlasit (0,5 l, 2 kpl/pkt 41,80 €) on suunniteltu yhteistyössä panimomestareiden kanssa.

olut 4

Orreforsin Lager-olutlasi (60 cl, 4 kpl/pkt 52,30 €) on täydellinen kylmän lageroluen tarjoiluun.

Tiesitkö?

Olutlasiin ei tule koskaan kaataa muita juomia, kuten esimerkiksi maitoa. Maito puhdistuu lasista kokonaan vasta jopa kymmenen tiskauskerran jälkeen.

Oikeaoppisessa olutlasissa vaahto kestää ja tuoksut säilyvät pitkään. Olutlasissakin voi olla pieni jalka sekä varsi tai kädensija, joista pitelemällä oluen lämpötila pysyy optimaalisena. Esimerkiksi tummille oluille suositellaan laseja, joiden pohja on selvästi pyöreämpi ja leveämpi kuin lasin suu. Lager-olut sen sijaan maistuu klassisesta, suorareunaisesta olutlasista.

Viskilaseissa on olutlasien tapaan useita vaihtoehtoja: jokaiselle lasimallille löytyy takuulla käyttäjänsä. Tavallisin viskilasi on matala, siinä on leveä reuna ja lasin pohja on paksu. Toisaalta viskilasi voi olla myös reilusti reunaa kohden kapeneva, jolloin viskin aromit säilyvät lasissa vahvoina.

viski 1

Iittala Gaissa -juomalasi (28 cl, 2 kpl/pkt 48,20 €) on Tapio Wirkkalan suunnitteleman klassikko.

viski 2

Sagaformin Club-viskilasissa (2 kpl/pkt 17,70 €) on keinuva pohja. Lasien mukana tulee kaksi isoa jääkiveä, jotka pitävät juoman kylmänä.

viski 3

Lyngbyn viskilasi (30 cl, 4 kpl/pkt 55 €) on elegantti valinta. Lasit sopivat myös arkikäyttöön juomalaseiksi!

viski 4
​​​​​​​

Sagaformin Club-viskilasien (2 kpl/pkt 26,20 €) tyylikäs muotoilu tuo viskin aromit esiin. Lasien mukana tulee keinonahkaiset lasinaluset.

Tutustu koko Makujakaupan lasikampanjaan täällä! Kampanja on voimassa 20. joulukuuta 2017 saakka.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.