Kardinaalimoka, jonka sinäkin teet kuohuviinin kanssa – maku laimenee ja hyvää juomaa menee hukkaan!

0:36 Näin avaat kuohuviinipullon oikeaoppisesti
Näin avaat kuohuviinin oikeaoppisesti

Kuohuviini- tai samppanjapullon avaaminen poksauttamalla se suurieleisesti auki on toki näyttävää, mutta itse asiassa aivan väärä tapa avata pullo.

Elokuvissa ja tv-sarjoissa, varsinkin 20-luvulle sijoittuvissa sellaisissa, kuohuviiniä juodaan ihanan elegantin näköisistä laakeista samppanjalaseista. Samoin pullot avataan niin, että korkki singahtaa hurjaa vauhtia taivaalle ja osa juomasta kuohuu pullon suusta yli.

Ulkonäkö ja teatraalisuus saattavat kuitenkin vesittää kuohujuomasta saatavan makunautinnon

Jarruttele korkin poksahtamista

Sommelier Capital Advisorsin toiminnanjohtaja Joey Kleinhans kertoo Business Insiderin haastattelussa, että samppanjan tarjoiluun liittyy kaksi yleistä virhettä. Ensimmäinen liittyy pullon avaamiseen ja toinen lasiin, josta juoma tarjoillaan. Samat säännöt pätevät myös kuohuviinin kanssa.

– Se, että antaa korkin poksahtaa äänekkäästi auki, on kaikkein pahin virhe, sillä se vapauttaa paineen liian nopeasti ja rajoittaa kuplien virtausta, Kleinhans selittää.

Juomavinkki-sivusto kertoo, että pullon auki posauttamisesta seuraava äkillinen painehäviö saa juoman kuohumaan reippaasti yli ja sitä saattaa joutua hukkaan jopa useamman lasin verran.

Paras tapa avata pullo onkin hivuttaa korkki hitaasti pullon suulta pois, ”jarruttaen” samalla ulostulevaa korkkia. Pullo pitäisi avata noin 45 asteen kulmassa, jolloin avatessasi sen, kuulet vain pienen sihahduksen.

Missään tapauksessa kuohuviini- tai samppanjapulloa ei kannata avata kehenkään muuhun suunnattuna, sillä jos korkki pääseekin karkaamaan, se saattaa aiheuttaa suurtakin vahinkoa.

Valitse lasisi oikein

Toinen yleisistä ongelmista liittyy tarjoilulaseihin. Laakeat samppanjalasit ovat kauniita, mutta juoman kuplat katoavat lasista ymmärrettävästi melko nopeasti. Yleisimmin käytössä oleva korkea ja kapea kuohuviinilasikaan ei varsinaisesti ole optimaalinen kuohuviinin nauttimiseen.

– Korkeat ja kapeat lasit eivät ole sopivia, sillä niiden fokus on kuplien korostamisessa visuaalisesti, mutta ne eivät mahdollista viinien haistamista, Kleinhans kommentoi.

Ihanteellisinta olisikin, jos juoman voisi nauttia tulppaaninmuotoisesta lasista, sillä sellaisesta kuohuviinin aromit voi aistia parhaiten.

Älä anna juoman kuohua yli

Myös juoman kaatotavalla lasiin on merkitystä. Lasin pohjalle kannattaa kaataa ensiksi vain vähän kuohuviiniä ja odottaa, että vaahto on laskeutunut, ennen kuin kaataa lisää. Jos lasia kallistaa hieman juomaa kaataessa, vaahtoa ei synny niin paljon ja vältät todennäköisemmin myös sen ikävän tilanteen, että juoma kuohuu lasista yli.

Liiallista kuohumista vähentää myös se, että juoma on jäähdytetty tarpeeksi viileäksi (valkoisen kuohuviinin tapauksessa noin 5 - 7 °C) ja että pullo avataan jo mainitussa 45 asteen kulmassa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja