Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kardinaalimoka, jonka sinäkin teet kuohuviinin kanssa – maku laimenee ja hyvää juomaa menee hukkaan!

0:36Näin avaat kuohuviinipullon oikeaoppisestiNäin avaat kuohuviinin oikeaoppisesti
Julkaistu 30.12.2018 17:02

Emmi Niiniaho

Kuohuviini- tai samppanjapullon avaaminen poksauttamalla se suurieleisesti auki on toki näyttävää, mutta itse asiassa aivan väärä tapa avata pullo.

Elokuvissa ja tv-sarjoissa, varsinkin 20-luvulle sijoittuvissa sellaisissa, kuohuviiniä juodaan ihanan elegantin näköisistä laakeista samppanjalaseista. Samoin pullot avataan niin, että korkki singahtaa hurjaa vauhtia taivaalle ja osa juomasta kuohuu pullon suusta yli.

Ulkonäkö ja teatraalisuus saattavat kuitenkin vesittää kuohujuomasta saatavan makunautinnon

Jarruttele korkin poksahtamista

Sommelier Capital Advisorsin toiminnanjohtaja Joey Kleinhans kertoo Business Insiderin haastattelussa, että samppanjan tarjoiluun liittyy kaksi yleistä virhettä. Ensimmäinen liittyy pullon avaamiseen ja toinen lasiin, josta juoma tarjoillaan. Samat säännöt pätevät myös kuohuviinin kanssa.

– Se, että antaa korkin poksahtaa äänekkäästi auki, on kaikkein pahin virhe, sillä se vapauttaa paineen liian nopeasti ja rajoittaa kuplien virtausta, Kleinhans selittää.

Juomavinkki-sivusto kertoo, että pullon auki posauttamisesta seuraava äkillinen painehäviö saa juoman kuohumaan reippaasti yli ja sitä saattaa joutua hukkaan jopa useamman lasin verran.


Lue myös: Mitä aloittelijan kannattaa huomioida shampanjaa ostaessa? Viiniasiantuntija: Älä valitse ääripäistä

Paras tapa avata pullo onkin hivuttaa korkki hitaasti pullon suulta pois, ”jarruttaen” samalla ulostulevaa korkkia. Pullo pitäisi avata noin 45 asteen kulmassa, jolloin avatessasi sen, kuulet vain pienen sihahduksen.

Missään tapauksessa kuohuviini- tai samppanjapulloa ei kannata avata kehenkään muuhun suunnattuna, sillä jos korkki pääseekin karkaamaan, se saattaa aiheuttaa suurtakin vahinkoa.

Valitse lasisi oikein

Toinen yleisistä ongelmista liittyy tarjoilulaseihin. Laakeat samppanjalasit ovat kauniita, mutta juoman kuplat katoavat lasista ymmärrettävästi melko nopeasti. Yleisimmin käytössä oleva korkea ja kapea kuohuviinilasikaan ei varsinaisesti ole optimaalinen kuohuviinin nauttimiseen.

samppanja kuohuviini shutterstockAsiantuntijoiden mukaan kuohuviini kannattaa nauttia tulppaania muistuttavasta lasista.Shutterstock

– Korkeat ja kapeat lasit eivät ole sopivia, sillä niiden fokus on kuplien korostamisessa visuaalisesti, mutta ne eivät mahdollista viinien haistamista, Kleinhans kommentoi.

Ihanteellisinta olisikin, jos juoman voisi nauttia tulppaaninmuotoisesta lasista, sillä sellaisesta kuohuviinin aromit voi aistia parhaiten.

Älä anna juoman kuohua yli

Myös juoman kaatotavalla lasiin on merkitystä. Lasin pohjalle kannattaa kaataa ensiksi vain vähän kuohuviiniä ja odottaa, että vaahto on laskeutunut, ennen kuin kaataa lisää. Jos lasia kallistaa hieman juomaa kaataessa, vaahtoa ei synny niin paljon ja vältät todennäköisemmin myös sen ikävän tilanteen, että juoma kuohuu lasista yli.

Liiallista kuohumista vähentää myös se, että juoma on jäähdytetty tarpeeksi viileäksi (valkoisen kuohuviinin tapauksessa noin 5 - 7 °C) ja että pullo avataan jo mainitussa 45 asteen kulmassa.

Lähteet: Business Insider, Juomavinkki

Lisää aiheesta:

Älä haksahda netissä jaettuun kuohuviinikikkaan: "Ihan diibadaabaa"Jos kuohuviinipullosta kuuluu avatessa poksahdus, olet mokannut – Mikael paljastaa, miksi niin ei koskaan saa tehdä: "Hento suhahdus" tärkeinNäin saat edullisen kuohuviinin maistumaan hetkessä paremmalta – neljä niksiä, jotka tekevät juomallesi ihmeitä Mitä ihmettä? Samppanjalaseja ei kannatakaan pestä – tuttu tapa voi pilata makuelämyksen!Älä missään nimessä pyörittele lasissa! Samppanjaguru neuvoo, kuinka nautit samppanjan oikeinKuplat paljastavat, kuinka kallista kuohuviini on – tiesitkö näitä faktoja tutusta juomasta?
UusivuosiKuohuviiniJuomatAlkoholijuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Uusivuosi
  • 11.1.20:20
    Onnellisuus

    Tekeekö elämäntaparemontti onnelliseksi? Onnellisuustutkija ei usko "uuteen vuoteen, uuteen minään"

  • 3.1.20:16
    Säästäminen

    Starttaa vuosi viikkohaasteella! 10 tapaa säästää rahaa

  • 2.1.10:05
    Yhteiskunta

    Hätänumeroon soitettiin uutenavuotena 14 200 kertaa – vuoden ensimmäisen tunnin aikana "aika kova täräys"

  • 1.1.19:18
    Luonto ja eläimet

    Kanadanhanhen suusta valui verta ja sitten se kuoli – tämä on monen eläimen kohtalo uutena vuotena

  • 1.1.18:43
    Kotimaa

    Näin vuosi vaihtui: Useita tulipaloja, veteen putoamisia sekä liikenneonnettomuuksia