Lasilla uskomaton vaikutus limuun – aromit moninkertaistuvat yksinkertaisella muutoksella

cola (2)
Vasemmalla näkyy, miten hiilihapot tarrautuvat muovimukin reunoihin. Oikeanpuoleisessa, Riedelin erityisesti Coca-Colalle suunnitellussa lasissa hiilihappoja ei näy. MTV

Ei ole aivan sama, minkälaisesta lasista limpparisi juot, jos haluat saada juomasta kaikki aromit irti. 

Hiilihapolliset juomat maistuvat parhaalta, kun ne tarjotaan lasista, joka on alhaalta kapea ja levenee ylöspäin. Myös lasin laadulla on merkitystä. 

– Muovimukin reunaan tarttuvat hiilihapot kertovat siitä, että lasin pinta ei ole tasainen. Hiilihapot tarttuvat aina lasin rosoisimpiin kohtiin, jolloin ne myös katoavat juomasta nopeammin, kertoo Tia Vuorinen Decanterista. 

Muovimuki on ehkä huonoin vaihtoehto hiilihapollisten juomien nauttimiseen, sillä sen pinta on erityisen rosoinen. Sama ilmiö voi kuitenkin Vuorisen mukaan esiintyä myös tavallisissa juomalaseissa, jotka voivat olla joko likaisia tai tehty lasimassasta, joka on itsessään rosoista.

Laadukas juomalasi on pinnaltaan mikroskooppisen sileä. Sileään lasiin kuplat eivät tartu, jolloin ne säilyvät juomassa pidempään. 

Eron tuoksussa ja maussa huomaa tottumatonkin maistelija, kun samaa cola-juomaa haistaa ja maistaa perätysten muovimukista ja laatulasista. 

– Tuoksu on paljon voimakkaampi, mikä johtuu lasin muodosta. Aina, jos halutaan kasata tuoksuja ja aromeja, tarvitaan tulppaanimallinen malja. Muista laseista tuoksut karkaavat pois. Ilman tuoksua makukaan ei ole sitä, mitä sen pitäisi olla, Vuorinen selittää. 

– Colan tapauksessa valkoviinilasinmuotoinen malja ohjaa tuotteen kielen keskelle, jolloin hedelmäisyys korostuu ja kuplat pehmenevät. Lasissa oleva kavennus taas saa kuplat nousemaan pintaan joka kerta, kun juomaa juodaan. Se pitää juoman raikkaana ja nostaa aromit aisteille. 


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja