Appelsiinimehuhyllyt tyhjinä suomalaiskaupoissa – mistä on kyse?

Kaupan appelsiinimehut testissä: Mikä mehu sai raadilta ylistävät arviot? 6:15 Kaupan appelsiinimehut testissä: Mikä mehu sai raadilta ylistävät arviot?
KATSO MYÖS VIDEO: Makutestissä kauppojen appelsiinimehut – voittiko halpa vai kallis?

Appelsiinimehuhyllyt voivat nyt olla poikkeuksellisen tyhjinä suomalaiskaupoissakin. Kauppaketjut kertovat, mistä oikein on kyse.

Ensin laaja takaisinveto tyhjensi ruokakauppojen makaronihyllyt, nyt poikkeuksellisen tyhjältä näyttää sen sijaan mehuhyllyillä. Monissa suomalaiskaupoissa ilmoitetaan nimittäin erilaisin kyltein appelsiinimehujen saatavuusongelmasta.

Miksi appelsiinimehut ovat vähissä kaupoissa?

S-ryhmän myyntipäällikkö Juhani Haaran mukaan kyseessä on appelsiinimehujen raaka-aineiden maailmanlaajuisesta saatavuusongelmasta, joka vaikuttaa kaikkiin toimijoihin.

– Appelsiinimehuissa käytettävän appelsiinin sato on ollut määrällisesti ja laadullisesti heikko sekä Yhdysvalloissa että Etelä-Amerikassa muun muassa sääilmiöiden ja kasvitautien vuoksi. Tämä on valitettavasti näkynyt viime aikoina myös kaupan hyllyillä appelsiinimehujen saatavuudessa, Haara kertoo MTV Uutisille.

K-ryhmän mukaan saatavuushaasteita on ollut jonkin verran, eniten kaikkein edullisimmissa appelsiinimehutuotteissa. Haasteet ovat koskeneet eri toimittajien eri tuotteita hieman eri aikoina.

– Yksittäisissä tuotteissa on voinut olla tilapäisiä katkoksia, mutta koko ajan saatavilla on kuitenkin ollut jotain appelsiinimehua, ketjusta kerrotaan.

Tilanne vaikuttanut myös mehukoneisiin

Globaalia niukkuutta on sekä S- että K-ryhmän mukaan ennen kaikkea pienikokoisista appelsiineista, joita käytetään esimerkiksi kauppojen mehukoneissa. Kaupoilla onkin ollut ajoittaisia haasteita toimittaa mehuappelsiineja kauppoihin, mutta tällä hetkellä saatavuus näyttää kuitenkin melko hyvältä sekä mehukoneiden raaka-aineen että syöntiappelsiinien kohdalla.

– Espanjan satokausi alkaa lokakuun loppupuolella ja siihen saakka toimitamme Etelä-Afrikan appelsiineja. Mahdolliset myöhästymiset konttiliikenteessä voivat toki aiheuttaa hetkittäisiä katkoksia, vaikka tavaraa on periaatteessa tulossa riittävästi, K-ryhmästä kommentoidaan.

Saatavuusongelmat appelsiinimehujen raaka-aineissa ovat näkyneet myös Lidlissä hetkellisinä tuotepuutoksina. Lidlin mukaan tuoreiden appelsiinien osalta haastetta ei ole.

Koska kyse on satokausituotteista, asian kanssa edetään viikko kerrallaan.  Milloin tilanteen sitten odotetaan kääntyvän parempaan suuntaan?

– Saatavuuteen ovat vaikuttaneet negatiivisesti sekä kuivuus, appelsiinipuun kasvitauti että hurrikaanit. Haasteet alkoivat alkukesästä ja niiden arvioidaan olevan ohi vuoden loppuun mennessä, K-ryhmästä summataan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat