Oletko maistanut? Vuoden 2021 paras roseeviini on valittu – kärkikolmikossa mukana yllättäjä

ROSEE
Viinilehti valitsi Vuoden roseeviinin 2021. Tänä vuonna valittiin myös hopea- ja pronssimitalistit. Shutterstock/Viinilehti

Viinilehden Vuoden roseeviini 2021 on valittu. Voittajaksi nousi italialainen, poikkeuksellisen harmoninen rosee. Katso kilpailun kärkikolmikko!

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on kerrottu, Viinilehti on kevään aikana ehtinyt kruunata jo vuoden 2021 parhaan valkoviinin sekä kuohuviinin ja samppanjan. Nyt oli roseeviinin vuoro. 

Lehden mukaan roseeviinien suosio, laatu ja tarjonta ovat kasvaneet viime vuosina huomattavasti. Viinityyli sopii paitsi kesään, myös ruokapöytään ympäri vuoden.

Viinilehden Vuoden roseeviini 2021 -kilpailun voittajakolmikko

KULTAA: Zenato Rosé, San Benedetto 2020, IGT Trevenezie, Italia, 12,48 €

HOPEAA: Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2020, Qualitätswein Pfalz, Saksa, 12,98 €

PRONSSIA: Wein Hof 519, Pink Riesling, Saksa,13,29 €

Viinilehden Vuoden roseeviinin ­valintaa varten viiniasiantuntijat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistoivat sokkona maahantuojien kilpailuun lähettämät roseeviinit, joita oli tänä vuonna 72 kappaletta. Viinit ovat pääosin Alkon vakiovalikoimasta, mutta mukana on myös viinimaahantuojien kilpailuun lähettämiä tilausvalikoiman viinejä. 

Vuoden roseeviiniksi 2021 valikoitui italialainen Zenato Rosé. Tuomaristo kuvailee voittajaviiniä muun muassa avoimeksi ja hyvin raikkaaksi. Tuoksu on punasävytteinen ja siinä on herukkaisuutta, kirsikkaisuutta, yrttisyyttä, pirteän sitruksisia vivahteita ja myös jännittävällä tavalla kukkaisuutta.

– Kuiva, mutta kypsän marjainen maku toistaa tuoksun eloisat aromit. Viinissä on lisäksi vadelman, mansikan ja kypsän punaisen omenan vivahteita. Reilu hapokkuus ja mausteisuus tuovat suutuntumaan ryhtiä ja kantavat kokonaisuutta kevyesti suuta supistavaan ja joulun makeita mausteitakin tarjoilevaan jälkivaikutelmaan, tuomaristo kuvailee makua. 

Kärkikolmikossa mukana yllättäjä

Tuomariston mukaan kärkikolmikon valinta sujui tänä vuonna suhteellisen helposti. Uudelleen maistamisen ja lyhyen keskustelun jälkeen lasit oli helppo laittaa järjestykseen.

– Vuoden roseeviini on poikkeuksellisen harmoninen, puhdas-piirteinen ja raikkaan eloisa. Silti se on luonteeltaan seriöösi, eikä siitä ole pyritty tekemään kuluttajaa kosiskelevaa. Italialaisen viinin rypälekoostumuskin on varsin mielenkiintoinen, Rondinella, Cabernet Franc ja Pinot Noir.

Hopeamitali meni hersyvän marjaiselle, saksalaiselle Pinot Noir -roseelle. Suutuntumaa pyöristävästä pikkuruisesta makeudesta johtuen viini on erittäin monikäyttöinen. Se toimii Berglundin ja Rinta-Huumon mukaan niin seurustelujuomana kuin myös hieman maustetumpienkin ruokien seurassa. 

Pronssiviini osoittautui tuomarikaksikon mukaan pullon paljastuksen jälkeen mukavaksi yllätykseksi. Se edustaa uutta, trendikästä Pink Riesling -tyyliä.

– Viehkeässä viinissä Riesling yhdistyy herkullisella tavalla punasävytteisen marjaiseen aromimaailmaan. Uusi rieslingrosee-tyyli – vaikkakin sitä kohdellaan Euroopassa juomasekoituksena – on mielestämme erittäin tervetullut.

Kaikki kilpailuun osallistuneet roseeviinit, niiden arviot sekä viineille tehdyt ruokasuositukset löytyvät Viinilehden nettisivulta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja