Paras valkoviini 2021 on valittu: 15 euron valkkari yllätti Viinilehden kokeneen tuomarikaksikonkin täysin

viinit
Viinilehden Vuoden valkoviini 2021 -mitalistit. Shutterstock/Viinilehti

Viinilehden vuotuinen valkoviinikilpailu on ratkennut. Viinilehden Vuoden valkoviini 2021 valittiin tällä kertaa 84 ehdokkaan joukosta.

Viinilehden Vuoden valkoviini 2021 on valittu. Ykköspaikan nappasi tänä vuonna Mud House Riesling 2018

Valinta tehdään aina sokkomaistamalla ja tällä kertaa voittajaviini yllätti kokeneen tuomarikaksikonkin täysin. Viinin rypälelajike on suomalaisten rakastama riesling, mutta viinin alkuperä ei olekaan Euroopassa vaan Uudessa maailmassa. 

"Yritämme löytää viinejä, jotka ovat sekä laadullisesti että teknisesti huippuja, ja samanaikaisesti tyyliltään sellaisia, joiden oletamme sopivan suuremmankin yleisön makumieltymyksiin", toteavat Viililehden asiantuntijat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo.

Viinilehden Vuoden valkoviinin ­valintaa varten Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistoivat sokkona Viinilehden valkoviiniarvioiden parhaimmiston, joita oli tänä vuonna 84 kappaletta. Viinit ovat pääosin Alkon vakiovalikoimasta, mutta mukana on myös viinimaahantuojien kilpailuun lähettämiä tilausvalikoiman viinejä. Tällä kertaa myös voittaja on tilausvalikoiman tuote.

– Aromaattiset lajikkeet, kuten sauvignon blanc ja riesling, menestyvät vuodesta toiseen Viinilehden Vuoden valkoviini -kilpailussa, niin tänäkin vuonna. Se johtuu muun muassa siitä, että molemmista lajikkeista voidaan tuottaa viiniä suhteellisen edullisesti laadusta tinkimättä, tuomarikaksikko selventää.

Berglundin ja Rinta-Huumon mukaan sauvignon blanc ja riesling ovat aromaattisia viileän ilmaston viinejä. Rieslingeissä saattaa olla myös hieman jäännössokeria peittämässä tuntuvaa hapokkuutta.

–  Aromaattisuus ja mahdollinen jäännössokeri voivat myös peittää joitakin teknisiä virheitä, jotka tulisivat helpommin esiin neutraalimpien rypälelajikkeiden viineistä. Juuri aromaattisuus tekeekin viineistä helposti lähestyttäviä, ja samalla sekä meidän tuomarien että suuren yleisön kestosuosikkeja. 

Viinilehden Vuoden valkoviini 2021 -kilpailun voittajat

KULTAA: Mud House Riesling 2018 Marlborough, Uusi-Seelanti, Alko tilausvalikoima, 14,98 €

Tuomareiden arvio:

"Tyylikäs, kypsän hedelmäinen ja hieman kehittynyt tuoksu tuo mieleen kypsän keltaisen omenan, persikan, hennon hunajan ja orastavan petrolisuuden. Lähes kuiva maku on sekin tyylikkäästi kehittynyt. Maussa on tuoksun vivahteiden lisäksi makeaa mausteisuutta, kukkaista parfyymisyyttä ja mineraalisuutta. Reilu hapokkuus tuo viiniin ryhtiä ja kantaa kokonaisuutta kevyesti suuta supistavaan, pitkään jälkivaikutelmaan."

HOPEAA: King’s Bay Sauvignon Blanc 2020 Icon Wines/The Wineteam Global, Marlborough, Uusi-Seelanti, 13,99 €

PRONSSIA: Pieropan La Rocca 2018 DOC Soave Classico, Veneto, Italia, , 29,99 €

Kisassa mukana olleiden viinien arviot löytyvät Viinilehden nettisivulta

0:48


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja