Lidl lopettaa näiden hedelmien ja vihannesten myynnin kokonaan

Karu näky helsinkiläiskaupan hevi-osastolla 0:17 Karu näky helsinkiläiskaupan hevi-osastolla
KATSO MYÖS VIDEO: Karu näky helsinkiläiskaupan hevi-osastolla – miksi syötävä tuote heitetään roskiin?

Kauppaketju Lidl tiedottaa valikoimamuutoksista liittyen lentorahtina tuotuihin ruokiin.

Suomen Lidl-kaupoista ei jatkossa enää löydä lentorahtina tuotuja hedelmiä tai vihanneksia, ketjusta tiedotetaan. Lidlin mukaan lentokuljetuksista on pyritty luopumaan jo aiemmin, mutta tiettyjä sesonkituotteita, kuten tankoparsaa, sokerihernettä ja pensasmustikoita on kuitenkin tuotu maahan vielä lennättämällä.

Ei enää lentäen tuotuja hevi-tuotteita

Nyt Suomen Lidleissä luovutaan kokonaan lennättämällä tuoduista tuotteista hedelmä- ja vihannesosastolla. Ketjun mukaan päätös tuo vuosittain lähes puolen miljoonan kilon säästöt hiilidioksipäästöihin, mikä vastaa vajaan 50 suomalaisen vuotuisia päästöjä. 

Suomeen ei Tullin tilastojen perusteella tuoda kovinkaan paljon elintarvikkeita lentäen. Vuonna 2022 näiden elintarvikkeiden osuus tuotavista tuotteista oli 1,4 prosenttia. Yleisesti tuotteiden kuljetusten osuus tuotteen kokonaispäästöistä on pieni, ainoastaan 57 prosenttia. 

Elintarvikkeita tuodaan lentäen Suomeen lähinnä siksi, että ne ehtisivät kauppoihin mahdollisimman nopeasti ja tuoreena. 

–  Tankoparsaa on jatkossa saatavilla heti, kun eurooppalainen sesonki alkaa, ja muita kauempaa tulevia hedelmiä puolestaan kuljetetaan meriteitse – esimerkiksi avokadot eivät koskaan lennä Suomeen, kertoo Lidlin valikoiman vastuullisuuspäällikkö Laura Kvissberg tiedotteessa.

WWF:n mukaan alkutuotanto eli maatalous on suurin ruoan ympäristövaikutusten aiheuttaja. Esimerkiksi elintarvikkeiden valmistus, pakkaus tai kuljetus aiheuttavat yleensä vain pienen osan ilmastovaikutuksesta alkutuotantoon verrattuna.

Lähteet: Lidl, WWF

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat