Oletko maistanut? Foodora povaa uutta hittihampurilaista Suomeen – paljastaa tilatuimmat ruoat Helsingissä, Tukholmassa ja Oslossa

5:20 Wolt-lähetti Timur Fearless haastoi itsensä tienaamaan 8 000 euroa tammikuun aikana – miten haasteessa kävi?

Ruoankuljetusjätti Foodora paljastaa ruoantilaustilastojaan Helsingissä ja vertaa niitä muiden pohjoismaisien pääkaupunkien kärkisapuskoihin. Foodora povaa uutta hittiburgeria myös Suomeen. 

Videolla: Wolt-lähetti Timur Fearless haastoi itsensä tienaamaan 8 000 euroa tammikuun aikana – miten haasteessa kävi?

Koronaviruspandemia on nostanut noutoruokapalveluiden kysyntää maailmanlaajuisesti. Suomessa suurimmat yksittäiset toimijat ovat tällä hetkellä Wolt ja Foodora. 

Suomen suosituin ruoan tilaus- ja toimituspalvelu Foodora listasi lounasajan ja illallisen tilatuimmat annokset Helsingissä vuonna 2020 ja vertasi näitä Tukholman ja Oslon suosituimpiin tilauksiin. Foodora paljasti tilastonsa ennakkoon MTV Uutisten Makuja-ruokasivustolle. 

Tilatuimmat ruoat pääkaupunkikohtaisesti lounas- ja illallisaikoina:

Helsingin top 3 lounas: Fantasia-pizza, juustohampurilainen ja burrito
Helsingin top 3 illallinen: Fantasia-pizza, juustohampurilainen ja tacot

Tukholman top 3 lounas: Pad thai -nuudeliannos, kasvisbowl, kerroshampurilainen
Tukholman top 3 illallinen: Margarita-pizza, Pad thai -nuudeliannos ja Capricciosa-pizza

Oslon top 3 lounas: Club sandwich, pitakebab ja avokadoleipä
Oslon top 3 illallinen: Butter Chicken, Tikka Masala kanalla ja pitakebab

Datan perusteella Norjassa on tällä hetkellä valloillaan voileipäbuumi, suomalaiset puolestaan suosivat Väli- ja Pohjois-Amerikan herkkuja ja ruotsalaiset ovat hurahtaneet vegaanisiin kasvisbowleihin sekä ylellisiin hampurilaisiin.

Helsingissä ehdoton suosikki on Fantasia-pizza

Helsingissä listan kärkikolmikon muodostavat Fantasia-pizza, juustohampurilainen sekä meksikolaisherkut burrito sekä tacot. Tukholmassa ja Oslossa kärkeen mahtuu niin kasvisbowleja, voileipäannoksia kuin intialaistakin ruokaa.

– Yksi mielenkiintoisimpia havaintoja oli se, että Pohjoismaiden pääkaupunkien asukkailla on melko yhtenevä illallismaku, mutta lounastilauksissa on hyvin suuria eroja ja niissä näkyvät voimakkaasti paikalliset trendit. Illallisella joka maassa 10 suosituimman annoksen joukossa on lukuisia pizzoja sekä Thaimaan matkoilta tutut paistetut nuudelit, mutta lounastilaukset näyttävät keskenään hyvin erilaisilta, kertoo Foodoran viestintäpäällikkö Outi Sjöman.

Oslossa elää voileipäkulttuuri vahvana

Norjalaiset suosivat voileipiä ja terveyspirtelöä. Oslolaiset tilaajat himoitsevat voileipiä niin paljon, että jokainen lounasajan top 3 -annos on täytetty leipä. Suosituin tilaus on perinteinen kanaa ja pekonia yhdistävä Club Sandwich ja kolmanneksi suosituin lounasruoka on puolestaan trendikäs avokadoleipä. Kakkostilalle kiilasi tuhdimpi kebab-lihalla täytetty pitaleipä.

Kebabin ja pitsan lisäksi illallisella syödään erityisesti intialaista ruokaa. Suosituin annos on butter chicken eli voikana, kun taas toiseksi eniten tilataan kanaa tikka masala -kastikkeessa. Oslolaisista poiketen Helsingin asukkaat herkuttelevat butter chickenillä ja tikka masala -kanalla lounasaikaan, ja ne ovatkin Helsingin viidenneksi ja kuudenneksi suosituimmat lounastilaukset.

Kasvisbowl on Ruotsissa blogi-ilmiö

 Lounaalla tukholmalaiset suosivat aasialaisia makuja sekä raikkaita annoksia. Kaikkein suosituin tilaus on Pad Thai, eli paistetut riisinuudelit. Toiseksi eniten Tukholmassa tilataan lounaaksi trendikästä kasvisbowl-annosta, johon kuuluu lasinuudeleita, friteerattua tofua, avokadoa, mangosalsaa ja tuoreita yrttejä. Annoksesta on tullut Ruotsissa blogi-ilmiö, jonka reseptiä kotikokit pyrkivät innokkaasti jäljittelemään.

Helsinkiläisten tavoin myös tukholmalaiset nauttivat mielellään illalliseksi pizzaa, ja Italian tunnetuin herkku maistuu länsinaapureille niin hyvin, että kymmenen suosituimman illallisannoksen joukosta puolet ovatkin pizzoja.

Onko tryffeliburgeri Suomen seuraava hittiherkku?

Foodoran datan perusteella tukholmalaisten illallisten top-listan sijalle kahdeksan kohosi vuoden 2020 todellinen yllättäjä ja ylellinen herkku: tryffelihampurilainen.

Tukholmalaiset villinnyt tryffelihampurilainen on laadukkaista raaka-aineista valmistettu annos, jonka suosio piilee hampurilaisen väliin raastetussa tryffelissä. Tryffeli on Ruotsissa supertrendikäs raaka-aine, jota tarjotaan tukholmalaisravintoloissa hampurilaisten lisäksi esimerkiksi pastan ja pitsan höysteenä.

– Uudet ruokahitit rantautuvat Suomeen usein Ruotsin kautta, joten on odotettavissa, että Suomessakin nähdään pian tryffelihampurilaisia. Näin kävi esimerkiksi hapanjuurileivonnan kanssa, joka trendasi Ruotsissa jo muutama vuosi ennen kuin pandemia sai suomalaiset kasvattelemaan taikinajuuria, ennustaa Sjöman.

Lähde: Foodora

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja