Todellinen ysärihitti Suomessa – tätä et ehkä tiennyt suosikkilihasta: "Taas ne grillaa sitä Kassler-lihaa"

Muistatko vielä tämän vanhan Kassler-mainoksen? 0:31 Muistatko vielä tämän vanhan Kassler-mainoksen?

Muistatko vielä, kun Kassler-lihasta tuli Suomessa hitti? Videolla vanha lihatuotteiden mainos vuodelta 1995.

"Taas ne grillaa sitä Kassler-lihaa", todettiin monen suomalaisen muistiin jääneessä mainoksessa 1990-luvulla. Mutta tiedätkö, mistä hitiksi kasvanut lihatuote sai alun perin nimensä? 

Kassler oli kokonainen tuotemerkki

HKScanin markkinointijohtaja Mikko Järvinenvalaisee Kasslerin taustoja. Kyseessä ei suinkaan alun perin ollut vain yksi tuote, eikä sillä tarkoitettu yhtä ruhonosaa.

– Kassler oli HKScanin eli silloisen HK Ruokatalon 1990-luvulla lanseerattu kuluttajapakatun lihan tuotemerkki. Kassler tuli tunnetuksi vahvasta grilliliha-valikoimastaan, Järvinen kertoo.

Brändiä ei enää ole käytössä, vaan lihat myydään nyt HK:n omalla tuotemerkillä. Kasslerista sen sijaan vakiintui Suomessa nimi porsaan niska-ruhonosalle. Muualla maailmassa, kassler on nimi pintasavustetulle, suolatulle porsaan niskalle.

– Valikoimissamme on edelleen joitakin Kassler-merkillä alun alkaen myytyjä tuotteita, näistä yksi esimerkki on viljaporsaan herkkupaisti. Herkkupaisti on valmistettu porsaan kasslerista eli niskasta.

Alunalkaen Oy Kassler Ab oli Hangossa aloittanut ja talvisodan jälkeen 1940 Tammisaareen siirtynyt makkaratehdas. Yhtiö myytiin Lounais-Suomen Osuusteurastamolle (LSO, nykyään HKScan) vuonna 1974. Se toimi LSO:n tytäryhtiönä vuoteen 1992, kunnes siitä muodostettiin LSO Food Oy:n Tammisaaren tuotantolaitos, ja Kasslerin nimi jäi pelkästään tuotemerkiksi. Tammisaaren tehtaan toiminta loppui vuonna 1999.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!