No nyt on hyviä uutisia! Päivittäinen voin ja juuston syöminen saattaa pidentää elinikää, väittää tutkimus

juusto maito voi
Shutterstock

Analysoituaan eri puolilla maailmaa asuvien ihmisten ruokavalioita, tutkijat tulivat siihen tulokseen, että täysrasvaiset tuotteet saattavat sittenkin olla terveyden kannalta parempia vaihtoehtoja kuin tähän asti on luultu. 

Videolla ravitsemusterapeutti kumoaa maitoon liittyvän yleisen uskomuksen. 

Kanadalaisen McMaster Universityn tutkimukseen osallistui kaiken kaikkiaan 136 384 iältään 15–70-vuotiasta vapaaehtoista, jotka jaettiin neljään ryhmään maitotuotteiden käytön perusteella. 

Yhdeksän vuotta tutkimuksen käynnistymisen jälkeen ruokavalion vaikutusta sydämen terveydelle ryhdyttiin analysoiman tarkemmin. Tässä vaiheessa tutkimusta 6796 osallistujaa oli menehtynyt ja sydän- tai muun vastaavan kohtauksen oli kokenut 5855 osallistujaa. 

Tyydyttynyt rasva ei välttämättä huono vaihtoehto

Tutkijat tulivat lopulta siihen tulokseen, että keskimäärin kolme annosta pääasiassa täysrasvaisia maitotuotteita käyttävillä oli keskimääräistä pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

Tutkimustulokset esiteltiin The Lancet -julkaisussa.

Vaikka tutkimustulosten perusteella voidaankin päätellä, että maitotuotteiden syöminen saattaa ehkäistä tai pienentää sydänsairauksien ja ennenaikaisen kuoleman riskiä, jatkotutkimuksia tarvitaan.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan, tutkijat kuitenkin uskovat, että yleinen uskomus täysrasvaisten maitotuotteiden sisältämän tyydyttyneen rasvan haitoista olisi syytä tarkistaa.

Tutkijat toivovat jatkotutkimuksia myös maitotuotteiden sisältämille hivenaineille, kuten aminohapoille, vitamiineille, kaliumille ja probiooteille.

Maitotuotteitakaan ei kannata syödä liikaa

Tutkimustuloksia mielenkiintoisina pitävä Dietetic Associationin tiedottaja Emer Delaneyn haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, että vaikka tutkimustulokset puoltavat täysrasvaisten maitotuotteiden käyttöä, kohtuus on asia, joka kannattaa muistaa. 

– Täysrasvaiset maitotuotteet ovat kaloripitoisia ja kuten kaikki muutkin tuotteet, ne voivat aiheuttaa painonousua, jos niitä syö liikaa, Delaney muistuttaa. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja