Nettiniksi kuohuviinipullon säilytykseen on "ihan diibadaabaa"
Asiantuntija kertoo, miten kuohuviinipulloa kannattaa kotona säilyttää.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin talvella suomalaisten kuohuviinimieltymyksistä. Wennercon viiniasiantuntija Joonas Vainion mukaan ehdottomasti suosituimpia kuohuviinejä olivat tuolloin italialaiset proseccot.
Kuohuviinipullo pysty- vai vaakatasoon?
Kysyimme samalla Vainiolta myös vinkkejä kuohuviinin säilytykseen liittyen. Pitäisikö kuohuviinipulloa säilyttää kotona vaaka- vai pystyasennossa?
Alkon mukaan viinien kannalta ihanteellisissa olosuhteissa lämpötila on 10–15 astetta läpi vuoden ja ilma on kostea. Luonnonkorkin kuivumisen estämiseksi viinit säilytetään vaakatasossa.
Kuohuviinipulloja ei kuitenkaan tarvitse säilyttää vaaka-asennossa, sillä pullon paine riittää pitämään luonnonkorkin riittävän kosteana.
– Jos jotain pulloa haluaa kellaroida, niin vaakataso on yleisesti ottaen parempi.
Vainion mukaan pullon asennolla ei kuitenkaan ole hirveästi väliä, jos se on vasta ostettu Alkosta ja tarkoitus nautiskella nopealla aikataululla.
– Kunhan ei nyt minkään patterin väliin sitä laita lämpimään.
Varovasti pulloa avatessa
Oikeaoppinen kuohuviinipullon avaustapa ei aiheuta korkin poksahdusta, vaan pullosta pääsee vain pieni sihinä.
– Näin se ideaaliavaaminen tapahtuu, mutta ihan rehellisesti sanottuna tykkään itse ampua korkin ilmaan uutenavuotena. Se on kivaa, Vainio nauraa.
Normaali varovaisuus kannattaa kuitenkin pitää mielessä pulloa avatessa.
– Kannattaa jäähdyttää pullo hyvin, pitää sitä 45 asteen kulmassa avatessa ja varoa osoittamasta sillä ketään.
Lusikkaniksi "diibadaabaa"
Jos kuohuviiniä jää yli, pullon voi laittaa jääkaappiin kuohuviinipullonsulkijan kera. Netissä pyöriviin nikseihin ei Vainion mukaan kannata luottaa.
– On kaikenlaisia niksejä, että kun pulloon laittaa pystyyn lusikan, niin kuplat pysyvät. Se on ihan diibadaabaa.
Lue myös: Makutestissä suositut kuohuviinit – näin Alkon kallein cava pärjäsi: "Vetää ihan sanattomaksi"
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2023.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
MasterChef Suomi: Kokonaisena paistettu naudan sisäfile, perunagratiini ja punaviinikastike, Pilvin resepti
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut