Mitä eroa on cavalla, proseccolla, crémantilla ja samppanjalla?

Makutestissä suomalaisten suosimat cava-kuohuviinit – Näin Alkon kallein cava pärjäsi 8:28 Makutestissä suomalaisten suosimat cava-kuohuviinit – Näin Alkon kallein cava pärjäsi
KATSO MYÖS: Tuoressa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin cava-kuohuviinejä. Mikä cava voitti makutestin?

Tunnetko jo suosittujen kuohuviinien eron?

Kuplat kuuluvat perinteisesti kevääseen, mutta millaista kuohuviiniä kilistelyyn kannattaisi valita? Espanjalainen cava, italialainen prosecco, ranskalainen samppanja sekä sen haastaja crémant ovat kaikki suosittuja vaihtoehtoja. Miten juomat oikeastaan eroavat toisistaan?

Mikä ihmeen blanc de blancs? Kyseessä on vain vaaleista rypäleistä valmistettu kuohuviini. Blanc de noirs on sen sijaan vain tummista rypäleistä valmistettu kuohuviini. Rypäleiden mehu on väritöntä.

Cava

Cava on espanjalaista kuohuviiniä, joka valmistetaan kuohuviinien perinteisellä menetelmällä. 

– Cava on tuotettu samppanjamenetelmällä, mutta eri lajikkeista ja täysin eri ympäristössä. Hapokkuudeltaan se on lempeämpi ja pehmeämpi, mutta myös lyhytikäisempi, kuohuviiniasiantuntija Essi Avellan on avannut asiaa MTV Uutisille.

Cavaa valmistetaan monista eri rypäleistä, perinteisesti ainakin vaaleista Macabeo-, Parellada- ja Xarel-lo-rypäleistä. Alkon mukaan nykyään on käytössä myös samppanjasta tutut rypäleet, vaalea Chardonnay ja tumma Pinot Noir. 

Cavan toisen käymisen jälkeen viiniä kypsytetään pulloissa kellareissa. Tästä viini on saanut myös nimensä, sillä cava tarkoittaa kellaria. 

Cavan kypsytysaika on vähintään yhdeksän kuukautta, mutta se saattaa kestää jopa vuosia. Näin cava saa paahteista makua. 

Prosecco

Italialainen prosecco valmistetaan pääosin vaaleasta Glera-rypäleestä. Viineihin saa käyttää myös 15 prosenttia muita lajikkeita. 

Valmistusmenetelmä on rypäleiden ohella merkittävin cavaa ja proseccoa erottava tekijä. Italialainen prosecco valmistetaan nimittäin tankkikäymisellä. Viini viivähtää painetankissa muutamia viikkoja, joten sitä ei kypsytetä pitkään.

Kun viini on saanut kuplansa, se pullotetaan pienen sokerilisäyksen kanssa ja on jo pian valmis myyntiin. Proseccon ei siis ole tarkoituskaan maistua paahteistelta tai ikääntyneeltä.

Crémant

Ranskalainen laatukuohuviini crémant valmistetaan samalla perinteisellä menetelmällä kuin samppanja. Alkon mukaan crémantia saa valmistaa kahdeksalla viinialueella Ranskassa, sekä Luxemburgissa ja Saksassa. Kullakin alueella on omat ominaisuutensa ja rypäleensä. 

Crémant saa kuplansa toisessa käymisessä pullossa, jossa viini myös myydään. Kuohuviini kypsyy pulloissa hiivasakan kanssa. Hiiva hajoaa eli autolysoituu ja antaa viiniin vivahteita. Crémanteissa sakkakypsytyksen on kestettävä vähintään 9 kuukautta. Ennen myyntiä sakka poistetaan

Crémant-kuohuviinejä on kuvattu edullisemmiksi ja trendikkäiksi vaihtoehdoksi samppanjalle.

Samppanja

Samppanja on ranskalaista laatukuohuviiniä. Nimitystä Champagne tai samppanjamenetelmä, méthode champenoise, saavat käyttää vain Champagnen alueen alkuperäsuojatut kuohuviinit. 

Samppanjan valmistukseen käytetään valtaosin kolmea rypälettä, jotka ovat punaiset Pinot Noir sekä Pinot Meunier ja valkoinen Chardonnay.

Vakiosamppanjalla ei ole vuosikertaa ja sitä pitää kypsyttää pullossa vähintään 15 kuukautta.

Vuosikertasamppanjoita valmistetaan vain erittäin hyvinä vuosina. Valmistusmäärät ovat pieniä ja hinnat sen mukaisia. Vuosikertasamppanjoita on kypsytettävä pullossa vähintään kolme vuotta.

Lähteet: Alko, Viinimaa

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat