Tunnetko jo suosittujen kuohuviinien eron?
Kuplat kuuluvat perinteisesti kevääseen, mutta millaista kuohuviiniä kilistelyyn kannattaisi valita? Espanjalainen cava, italialainen prosecco, ranskalainen samppanja sekä sen haastaja crémant ovat kaikki suosittuja vaihtoehtoja. Miten juomat oikeastaan eroavat toisistaan?
Mikä ihmeen blanc de blancs? Kyseessä on vain vaaleista rypäleistä valmistettu kuohuviini. Blanc de noirs on sen sijaan vain tummista rypäleistä valmistettu kuohuviini. Rypäleiden mehu on väritöntä.
Cava
Cava on espanjalaista kuohuviiniä, joka valmistetaan kuohuviinien perinteisellä menetelmällä.
– Cava on tuotettu samppanjamenetelmällä, mutta eri lajikkeista ja täysin eri ympäristössä. Hapokkuudeltaan se on lempeämpi ja pehmeämpi, mutta myös lyhytikäisempi, kuohuviiniasiantuntija Essi Avellan on avannut asiaa MTV Uutisille.
Cavaa valmistetaan monista eri rypäleistä, perinteisesti ainakin vaaleista Macabeo-, Parellada- ja Xarel-lo-rypäleistä. Alkon mukaan nykyään on käytössä myös samppanjasta tutut rypäleet, vaalea Chardonnay ja tumma Pinot Noir.
Cavan toisen käymisen jälkeen viiniä kypsytetään pulloissa kellareissa. Tästä viini on saanut myös nimensä, sillä cava tarkoittaa kellaria.