Neljä yksinkertaista ruokavalintaa, joiden avulla pudotat painoa ja pysyt terveempänä

ihannes pähkinä vilja hedelmä
Shutterstock

Sen sijaan että noudattaisit jotain tarkkaa dieettiä, muutamalla järkevällä ruokavalinnalla muutat ruokavaliotasi helposti terveellisempään suuntaan.

Tiukkojen ruokavaliorajoitusten vaikutukset saattavat jäädä lyhyeksi, jos niitä ei jaksakaan noudattaa. Pienillä ja yksinkertaisillakin valinnoilla saattaa olla suuri vaikutus kehon hyvinvointiin, vaikka tärkeintä on kuitenkin kokonaiskuva, eli se, paljonko liikut ja paljonko syöt.

The Conversation listasi neljä ruoka-ainevalintaa, jotka edesauttavat painonpudotusta ja tarjoavat tärkeitä ravinteita, joiden avulla pysyt pirteänä ja elinvoimaisena.

1. Täysjyväviljat

Vaihtamalla täysjyväviljoista leivottuihin leipiin pysyt kylläisenä pidempään, etkä joudu napostelemaan jatkuvasti, sillä useat täysjyväviljat sisältävät runsaasti kuituja. Täysjyvävilja on myös ravinteikkaampaa, sillä siitä ei ole poistettu kaikkia viljan ulompia kuorikerroksia.

Health-sivuston mukaan täysjyväviljat auttavat myös ruoansulatuksessa, kolesterolin alentamisessa sekä laskevat verenpainetta. Täysjyväviljat sisältävät lisäksi vitamiineja sekä kivennaisaineita, kuten rautaa, magnesiumia ja sinkkiä.

Täysjyväviljoja löytyy leivän lisäksi kaurahiutaleista ja esimerkiksi popcornista.

2. Värikkäät kasvikset

Vihannekset ovat tunnetusti terveellisiä ja moni painopudotukseen tai muuten vain terveellisempiin elämäntapoihin tähtäävä lisääkin niitä runsaasti ruokavalioonsa. Usein ajatellaan kuitenkin ensisijaisesti määrää, eikä monipuolisuutta.

Toisin sanoen, ruokavalioonsa kannattaa lisätä monen värisiä ja sorttisia kasviksia – värikkäitä kasviksia on ensinnäkin hauskempi syödä ja toiseksi saat kattavan annoksen vitamiineja ja muita kasvisten terveysvaikutuksia.

3. Napostele pähkinöitä

Laihdutusprojekteissa ensimmäisenä ruokalistalta putoavat luonnollisesti rasvapitoiset ruoat. Vaikka pähkinöissä rasvaa onkin, niitä ei automaattisesti kannata ruokavaliostaan poistaa, sillä ne sisältävät runsaasti kuituja, jotka pitävät kauemmin kylläisenä.

Pähkinät sisältävät terveellisen rasvan lisäksi runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten proteiinia, B-vitamiinia, sinkkiä ja magnesiumia. Korkean energiapitoisuutensa vuoksi, kourallinen pähkinöitä päivässä kuitenkin riittää.

Katso täältä eri pähkinöiden ominaisuuksista: Terveellisimmät pähkinät on listattu – arvaatko mikä on ykkönen?

4. Juo vettä

Kun sinusta tuntuu, että olet nälkäinen, juo ensiksi lasillinen vettä, sillä saatatkin olla vain janoinen.

Jos olet tottunut hörppimään päivän mittaan limua tai muita virvoitusjuomia, pyri pikkuhiljaa vaihtamaan ne pelkkään veteen. Limut ja virvoitusjuomat sisältävät runsaasti sokeria, joten veden juominen tulee huomattavasti terveellisemmäksi – ja edullisemmaksi!

Ihmisen keho tarvitsee vettä niin nestetasapainoon, kehon lämpötilan säätelyyn, kognitiiviseen suorituskykyyn sekä edistämään ruoansulatusta ja maksan ja sydämen toimintaa. Päänsärytkin johtuvat usein siitä, ettet ole juonut tarpeeksi vettä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja