3:25

Herkkä vatsa? Kuusi yllättävää ruokaa, jotka voivat aiheuttaa ikäviä oireita – vältä näitä!

Videolla keskustellaan ravitsemusterapeutin kanssa herkkävatsaisen ruokavaliosta.

Hedelmät ja vihannekset ovat terveellistä syötävää, mutta herkkävatsaisille osa näistä terveyspommeista voi aiheuttaa ikäviä oireita. 

Ravitsemusterapeutti Sofia Antonsson on listannut Expressen-sivustolle joukon ruoka-aineita, joiden nauttiminen voi aiheuttaa ikäviä vatsaoireita etenkin silloin, jos kärsit ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS). Listalta voi löytyä melkoisia yllätyksiä!

1. Avokado ja kukkakaali

Lähes jokainen meistä tietää, että kasviksia kannattaa pistellä poskeen niiden sisältämien vitamiinien, ravintoaineiden ja kuitujen vuoksi, mutta herkkävatsaisen kannattaa olla tarkkana, mitä vihanneksia lautaselleen oikein valitsee.

Antonssonin mukaan harva tietää, että herkkävatsaisen kannattaisi pysytellä erossa avokadosta ja kukkakaalista. Aivan kuten herneet ja sienetkin, myös avokado ja kukkakaali sisältävät sokerialkoholeja, jotka voivat synnyttää kaasuja ja aiheuttaa muita ikäviä vatsaoireita.

2. Sipuli ja valkosipuli

Sipulia ja valkosipulia löytyy todella monesta ruoasta, mutta valitettavasti nämä vihannekset eivät sovi herkkävatsaisen ruokavalioon.

Sipuli ja valkosipuli sisältävät ohutsuolessa huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, ja voivat näin ollen aiheuttaa oireita etenkin raakana nautittuna. Tästä huolimatta kevätsipuli ja purjo sopivat monille vatsaoireista kärsiville.

3. Omenat ja päärynät

Aivan kuten vihanneksetkin, myös hedelmät sisältävät runsaasti elimistölle tärkeitä ravintoaineita. Herkkävatsaisen kannattaa kuitenkin jättää sekä fruktoosia että sokerialkoholeja sisältävät omenat ja päärynät kauppaan. Myös muiden hedelmien nauttimiseen kannattaa asiantuntijan mukaan kiinnittää huomiota.

– Älä syö liian paljon hedelmiä kerralla. Syö niitä pitkin päivää yksi kerrallaa. Jätä myös iso smoothie tai mehu juomatta, asiantuntija opastaa.

4. Vesimeloni

Vesipitoinen vesimeloni on monen herkkua, mutta vatsaongelmaisille tämä hedelmä ei asiantuntijan mukaan sovi lainkaan.

– Monet eivät tiedä tätä, mutta vesimeloni todella on yksi pahimmista, Antonsson toteaa.

Aivan kuten omenat ja päärynät, myös vesimelonit sisältävät fruktoosia ja sokerialkoholia. Näiden ongelmanaiheuttajien lisäksi vesimeloni sisältää imeytymättömiä oligosakkarideja, jotka fermentoituvat vatsassa ja aiheuttavat kaasuja. 

5. Cashew-pähkinät

Pähkinöiden sanotaan olevan terveellisiä niin kauan, kun niitä ei syö liikaa. Pähkinät sisältävät nimittäin runsaasti kaloreita. Painontarkkailijoiden lisäksi myös herkkävatsaisten kannattaa olla varovaisia pähkinöiden, etenkin cashew- ja pistaasipähkinöiden kanssa.

6. Pavut

Palkokasvit käsittävät alleen suuren määrän ruoka-aineita, kuten herneitä, linssejä ja papuja. Nämä ovat raaka-aineryhmä, johon herkkä vatsa reagoi usein voimakkaasti. Etenkin papuja kannattaa välttää kaikissa muodossa.

Antonssonin mukaan yhden poikkeuksen muodostavat kuitenkin vihreät pavut, jotka sopivat monelle herkkävatsaisellekin mainiosti.

Herkkävatsaisille sopivia ruoka-aineita:

Vaikka kärsisit herkästä vatsasta, se ei suinkaan tarkoita sitä, ettet voisi nauttia hedelmistä ja vihanneksista. Seuraavat raaka-aineet sopivat monille vatsaoireista kärsiville.

Appelsiini
Banaani
Kiivi
Mansikat
Vadelma
Mustikka

Porkkana
Paprika
Palsternakka
Kesäkurpitsa
Vihreät pavut
Hasselpähkinät
Mantelit
Maapähkinät
Pekaanipähkinä

Lähde: Expressen

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja