Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Nämä ruoat kasvattivat huimasti suosiotaan K-kaupoissa: Myynti jopa +159 % – ostitko sinäkin?

Kuvituskuva: Suomalaiset korvaavat lihan yhä useammin kasviksilla ja kasvispohjaisilla elintarvikkeilla.
Kuvituskuva: Suomalaiset korvaavat lihan yhä useammin kasviksilla ja kasvispohjaisilla elintarvikkeilla. Shutterstock
Julkaistu 29.11.2017 10:34

MTV LIFESTYLE

K-ryhmä selvitti K-ruokakauppojen myyntidatan avulla, miten viime vuonna ennustetut trendit ovat toteutuneet vuonna 2017. Ennustetuista trendeistä selkeimmin kasvoivat kasviproteiinit, erilaiset kauratuotteet ja marjat.

Vuosi sitten tehdyssä K:n Ruokailmiöt 2017 -tutkimuksessa näkynyt kasvisten ja uusien kasviproteiinien käytön lisääminen pysyi kasvussa vuonna 2017, kertoo K-ryhmä tiedotteessaan. 

Nyhtökauran ja muiden vastaavien kasviproteiinien myynninkehitys on ollut huikeaa: vuoden 2017 aikana kasvua on ollut jopa 159 prosenttia. Syksyn aikana kehitys on kuitenkin alkanut tasaantua ja ensi vuosi kertoo, mihin tasolle näiden tuotteiden kysyntä vakiintuu.

Gluteenittomien, vegaanisten ja kasvipohjaistenvaihtoehtojen tarjonta on vuoden aikana kasvanut useissa tuoteryhmissä. Myös kauran kasvua ennustettiin useissa tuoteryhmissä, esimerkiksi kasvipohjaisista juomista voimakkaimmin kasvussa ovat olleet juuri kaurapohjaiset juomat.

Vuoden 2017 nousijoita:

Nyhtökaura ja muut vastaavat lihankorvikkeet +159 %
Erilaiset kauratuotteet, esimerkiksi kaurajuomat +46 %
Marjat +27 %
Gluteenittomat tuotteet +20 %
Siemenet +16 %
Avokado +16 %
Bataatti alkuvuoden sesongissa +16 %
Tuore kala +7 %
Välipalakeksit ja -patukat +7 %
Luomutuotteet +11 %

– Kasvisten ohella moni vaihtaa punaisen lihan entistä useammin kalaan. Tuoreen kalan myynti on tänä vuonna kasvanut K-ruokakaupoissa seitsemän prosenttia. Lohi on edelleen myydyin kala, mutta ostoskoriin päätyy entistä useammin myös muu kalalaji. Esimerkiksi savustamisen trendi lisäsi kesällä kokonaisten luonnonkalojen käyttöä, kertoo tuoretuotteiden osto- ja myyntijohtaja .

Harri Hovi

Marjat, avokado ja bataatti nousussa – lehtikaali laskussa

Vuosi sitten tehdyssä tutkimuksessa yli puolet suomalaisista, 51 prosenttia, ennusti ostavansa vuonna 2017 enemmän marjoja. Suuri osa aikoi myös ostaa vielä nykyistä enemmän bataattia (42 prosenttia) ja avokadoa (34 prosenttia). Kaikissa näissä tuoteryhmissä ennuste on toteutunut: marjojen myynninkehitys on ollut 27 prosenttia, bataattia myytiin alkuvuoden sesongissa 16 prosenttia edellisvuotta enemmän. Avokadon myynti on kasvanut edelleen, 16 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, vaikkakin sen osalta kehitys ei ole ollut tänä vuonna yhtä voimakasta kuin esimerkiksi vuonna 2016.

K-ruoka trenditKesko​​​​​​​

– Marjat ja valmiiksi pilkotut hedelmät annosrasioissa on trendi, joka on Euroopassa ollut jo pitkään nähtävissä. Ensi vuonna se voisi olla vihdoin rantautumassa Suomeen, kun helposti mukaan otettavien ja terveellisten välipalojenkin suosio on samanaikaisesti kasvussa, kertoo hedelmistä ja vihanneksista vastaava osto- ja myyntijohtaja Kenneth Forsman.

Viimevuosien hittituotteen, lehtikaalin suosio sen sijaan on kääntymässä laskuun. Maitotuotteissa aiemmin proteiinin lähteenä käytetyt ja rajusti suosiotaan kasvattaneet rahka ja raejuusto ovat vuoden aikana väistyneet uutena buumina tulleiden proteiinivanukkaiden tieltä.

Mitä uutta vuonna 2018?

K-ryhmän asiantuntijoiden arvion mukaan esimerkiksi seuraavat trendit kasvattavat suosiotaan ensi vuonna:

Kokonaisvaltainen hyvinvointi. Ruokavalinnoissa mietitään entistä tarkemmin vaikutusta omaan kehoon. Esimerkiksi aivojen tai suoliston hyvinvointia tukevat ruoat tai rauhoittava ruoka yleistyvät. Hyvinvointia tavoitellaan luonnollisista raaka-aineista kuten luomukananmunista ja marjoista.

Satokausiajattelu uudelle tasolle. Asiakkaiden tietoisuus hedelmä- ja vihanneslajikkeista (esimerkiksi sitrus-, rypäle ja omenalajikkeet) kasvaa ja kokeilunhalu lisääntyy.

Ruokaisammat välipalat. Helposti mukaan otettavat ruokaisat juomat ja keitot yleistyvät. Välipalapatukoista myös suolaisia versioita.

Naposteltavat hyönteistuotteet. Hyönteisruoka tarjoaa uuden ja kiinnostavan vaihtoehtoisen proteiininlähteen ruokalautaselle. Proteiinipitoisuuden lisäksi hyönteisissä on hyvä rasvahappokoostumus ja runsaasti rautaa. Ensimmäiset hyönteistuotteet ja niiden suosio punnitaan vuonna 2018.

Lähde: K-ryhmä

Lisää aiheesta:

Inflaatio mullisti suomalaisten ruokatottumukset huolestuttavasti: Nämä terveelliset tuotteet jäivät hyllyyn, tilalle punalapputuotteita ja herkkujaTammikuussa on vegebuumi, mutta näkyykö se oikeasti ruokien myynnissä? Yksi tuote on selvä hitti: "Edelleen suosituin raaka-aine"Näin ruokakaupassa nyt pihistellään – S-ryhmä paljastaa uudet suosikitOstitko sinäkin? S-ryhmä paljastaa ruokakauppojensa hittituotteet – lihahyllyillä tapahtuu nyt historiallinen muutos Näistä tuotteista suomalaiset innostuivat tänä vuonna – K-ryhmän myyntidata paljastaa, mikä juomakategoria lähes tuplasi myyntinsäTunnistatko itsesi näistä? S-ryhmän tilastot paljastavat suomalaisten ostokset ruokakaupassa: "Aikamoisena yllätyksenä tuli se, miten korona vaikutti"
KasvisruokavalioRuokakauppaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kasvisruokavalio
  • 07.04.202314:30
    Pääsiäinen

    Vegaaninen pääsiäispöytä on täynnä värejä ja makuja – tällainen on huippukokki Sauli Kemppaisen vegaaninen pääsiäismenu

  • 23.11.202022:37
    Tutkimustulokset

    Vegaanit ovat lihansyöjiä suuremmassa riskissä luunmurtumille, väittää laaja tutkimus

  • 18.11.202005:38
    Liha

    Millaista on olla lihatuottaja nyky-Suomessa? Hämeenlinnalainen Susanna perusti karjatilan vuosi sitten ja saa rajuakin kritiikkiä – "On kysytty, voiko minutkin teurastaa"

  • 07.01.202017:32
    Ruoka

    Miksi vihreä paprika on halvempaa kuin punainen? Tätä et ehkä tiennyt vuoden vihanneksesta

  • 01.11.201709:17
    Ruokavalio

    Helsinkiläislapsille tarjotaan ensi vuonna vegaaniruokaa – ruokavaliota noudattavien määrä vähäinen