Vegaanit ovat lihansyöjiä suuremmassa riskissä luunmurtumille, väittää laaja tutkimus

6:26
Katso myös: Lihanvälttelykuukaudet nostavat kasvisruokien menekkiä osassa kauppoja – kasvisruokavalio ei silti innosta kaikkia

Kasvissyöjät ja vegaanit voivat olla suuremassa riskissä luunmurtumille kuin lihansyöjät, väittää laaja BMC Medicine -julkaisussa julkaistu tutkimus.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvisruokavalion ja murtumariskin yhteys on ollut toistaiseksi epäselvää, vaikka kasvisruokavaliosta ei saa niin paljoa kalsiumia ja proteiinia.

Lähes 55 000 suhteellisen tervettä britannialaista aikuista vastasi ruokavaliota, sosio-demografisia ominaisuuksia, elämäntapaa ja sairaushistoriaa koskevaan kyselylomakkeeseen vuosina 1993–2001.

Tutkijat luokittelivat heidät ruokavalioiden mukaan vuonna 2010, ja löysivät tutkittavilta yhteensä 3 941 murtumaa vuoteen 2016 mennessä.

Erityisesti vegaanit riskissä

Vegaaneilla, jotka eivät olleet saaneet niin paljon kalsiumia ja proteiinia, oli tutkimuksen mukaan 43 prosenttia korkeampi riski murtumaan missä tahansa kehon osassa lihansyöjiin verrattuna.

Kasvissyöjillä lonkkamurtumiin oli lihansyöjiä suurempi riski, mutta riski vähentyi, kun tuloksissa otettiin huomioon painoindeksi ja riittävä kalsiumin sekä proteiinin saanti.

Vegaaneilla riski oli silti suurempi, vaikka muuttujat otettiin huomioon.

Tutkimuksessa tutkittu joukko koostui pääasiassa valkoisista eurooppalaisista ja suurin osa oli naisia.

Sen vuoksi CNN:n haastatteleman tutkimuksen ulkopuolisen asiantuntijan mukaan tuloksia ei voi yleistää.

Tutkijoiden mukaan painoindeksi voi osaltaan selittää löydöksiä. Vegaaneilla ja kasvissyöjillä on tutkijoiden mukaan tavallisesti pienempi painoindeksi.

Pienen painoindeksi omaavilla ihmisillä voi olla esimerkiksi vähemmän vaimennusta esimerkiksi kaatumisessa.

Lähde: CNN.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja