Miksi vihreä paprika on halvempaa kuin punainen? Tätä et ehkä tiennyt vuoden vihanneksesta

Paprika
Paprikat valittiin vuoden vihannekseksi 2020. Shutterstock

Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsivat vuoden vihannekseksi 2020 erilaiset paprikat. Tunnetko sinä jo eri paprikoiden käyttötavat?

Vuoden 2020 vihannekseksi on valittu erilaiset paprikat. Puutarhaliiton mukaan monikäyttöiset paprikat kotiutuivat suomalaiseen ruokavalioon 1970-luvulla. Nykyisin tuoreita paprikoita popsitaan reilut kolme kiloa henkeä kohden vuodessa. Enemmänkin saisi Puutarhaliiton mukaan syödä.

– Eniten syömme mietoja ja makeita paprikoita salaateissa, mutta ne tuovat värejä ja lisämakua ruoanlaittoon keitoista patoihin ja erilaisiin paistoksiin. Erityisesti erilaiset yrtit ja juustot houkuttelevat paprikan parhaat puolet esille. Tulisilla chileillä kokki loihtii ikimuistoisia ruokaelämyksiä, ja esimerkiksi chilihöystetty talvinen vihanneskeitto saa kehon mukavasti lämpenemään, Puutarhaliitosta vinkataan.

Punainen, keltainen, vihreä – miten paprikat eroavat toisistaan?

Suomessa tutuin on jalostettu makea ja mieto vihannespaprika, jonka perusväreinä ovat tutut liikennevalojen värit: punainen, keltainen ja vihreä. Myös lempeän aromikas oranssi on yhä suositumpi.

Paprikan väri kertoo kasviksen kypsyysasteesta. Kaupan hyllyllä edullisin vaihtoehto on yleensä vihreä paprika. Syy tähän on yksinkertainen: punaiset paprikat ovat saaneet kasvaa pitkään, ja ne ovatkin täysin kypsyneitä versioita raaemmista vihreistä paprikoista. Vihreät paprikat on voitu poimia nopeasti myyntiin. Keltaiset paprikat ovat kypsyydessään punaisen ja vihreä paprikan välimaastossa.

Vielä kypsyvää vihreää paprikaa käytetään pääasiassa kypsennettynä erilaisia ruoissa, koska sen maku ja rakenne sopivat parhaiten ruoanlaittoon.

– Mehukkaat suippopaprikat ovat uudempia tulokkaita kotimaassa viljeltyinä, ja ne sopivat hyvin erilaisiin uuniruokiin ja salaatteihin. Parhaimmillaan ne maistuvat vihanneksilla, ohralla tai riisillä ja tuorejuustolla täytettyinä paprikaveneinä. Maistelemalla erottaa usein kotimaisen paprikan, sillä sen maku on raikas ja tuore, Puutarhaliitosta kerrotaan.

Myös erilaiset chilit kuuluvat paprikoihin ja niitä kasvatetaan tuhansia eri lajeja miedoista makeista polttavan tulisiin. Nykyään kaupoissa on saatavilla myös kotimaisia lajikkeita.

 ***

7:41

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja