Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsivat vuoden vihannekseksi 2020 erilaiset paprikat. Tunnetko sinä jo eri paprikoiden käyttötavat?
Vuoden 2020 vihannekseksi on valittu erilaiset paprikat. Puutarhaliiton mukaan monikäyttöiset paprikat kotiutuivat suomalaiseen ruokavalioon 1970-luvulla. Nykyisin tuoreita paprikoita popsitaan reilut kolme kiloa henkeä kohden vuodessa. Enemmänkin saisi Puutarhaliiton mukaan syödä.
– Eniten syömme mietoja ja makeita paprikoita salaateissa, mutta ne tuovat värejä ja lisämakua ruoanlaittoon keitoista patoihin ja erilaisiin paistoksiin. Erityisesti erilaiset yrtit ja juustot houkuttelevat paprikan parhaat puolet esille. Tulisilla chileillä kokki loihtii ikimuistoisia ruokaelämyksiä, ja esimerkiksi chilihöystetty talvinen vihanneskeitto saa kehon mukavasti lämpenemään, Puutarhaliitosta vinkataan.
Punainen, keltainen, vihreä – miten paprikat eroavat toisistaan?
Suomessa tutuin on jalostettu makea ja mieto vihannespaprika, jonka perusväreinä ovat tutut liikennevalojen värit: punainen, keltainen ja vihreä. Myös lempeän aromikas oranssi on yhä suositumpi.
Paprikan väri kertoo kasviksen kypsyysasteesta. Kaupan hyllyllä edullisin vaihtoehto on yleensä vihreä paprika. Syy tähän on yksinkertainen: punaiset paprikat ovat saaneet kasvaa pitkään, ja ne ovatkin täysin kypsyneitä versioita raaemmista vihreistä paprikoista. Vihreät paprikat on voitu poimia nopeasti myyntiin. Keltaiset paprikat ovat kypsyydessään punaisen ja vihreä paprikan välimaastossa.
Vielä kypsyvää vihreää paprikaa käytetään pääasiassa kypsennettynä erilaisia ruoissa, koska sen maku ja rakenne sopivat parhaiten ruoanlaittoon.
