Millaista on olla naudanlihatuottaja nyky-Suomessa? Nuori karjatilallinen Susanna Valtonen kertoo, että uuden tilan perustaminen ei käy käden käänteessä. Vuosi sitten tilallensa ensimmäiset lehmät saanut Valtonen kommentoi myös lihatuotannon kohtaamaa kritiikkiä MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa tiistaina.
Valtonen pitää yhdessä puolisonsa kanssa Hirvilammen luomu -nautakarjatilaa Hämeenlinnassa. Kyse on tuoreesta projektista, sillä ensimmäiset hiehot saapuivat tilalle vasta noin vuosi sitten. Toistaiseksi tilatoiminta on pariskunnalle vasta sivutoiminen ammatti.
– Olemme vasta alkutaipaleella, ja toiminnan käynnistäminen vie tietysti aikaa, resursseja ja rahaa. Sen vuoksi teemme molemmat myös toiminimellä työtä, Valtonen selittää.
Uuden lihatilan perustaminen ei käy käden käänteessä. Valtosen mukaan toiminnan saaminen täyteen vauhtiin vie useampia vuosia.
– Jos viime vuonna tulleet ensimmäiset hiehot poikivat tänä vuonna, ensimmäiset vasikat myimme vasta kuukausi sitten.
"Se on tosi surullista"
Miten nuori lihatilallinen suhtautuu lihatuotannon kohtaamaan arvosteluun sekä keskusteluun esimerkiksi naudanlihatuotannon ilmastovaikutuksista sekä lihansyönnin eettisyydestä?
Valtosessa aihepiiri herättää kahdensuuntaisia tuntemuksia.
– Tiedän, että meillä eläimet hoidetaan hyvin. Niin tekevät myös muut tuottajat, jotka tunnen. Tiedän jokaisen lehmän nimeltä, tiedän mitä sinne on annettu ruoaksi ja miten sitä on hoidettu. Voin käsi sydämellä sanoa, että ne oikeasti voivat hyvin meillä.
– Toisaalta se on tosi surullista, että jos keskustellaan päästöistä tai eläinten oloista, jos edes korjaat virheen, sinulle toivotaan pahaa.
