Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
8:38Millaista on olla naudanlihatuottaja nyky-Suomessa? – ulkopuolisten arvostelu ja syytökset arkipäivääMiten nuori karjatilallinen suhtautuu lihantuotannon kohtaamaan kritiikkiin? Katso haastattelu yltä.
Julkaistu 18.11.2020 05:38
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

eeturuonakoski

Millaista on olla naudanlihatuottaja nyky-Suomessa? Nuori karjatilallinen Susanna Valtonen kertoo, että uuden tilan perustaminen ei käy käden käänteessä. Vuosi sitten tilallensa ensimmäiset lehmät saanut Valtonen kommentoi myös lihatuotannon kohtaamaa kritiikkiä MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa tiistaina.

Valtonen pitää yhdessä puolisonsa kanssa Hirvilammen luomu -nautakarjatilaa Hämeenlinnassa. Kyse on tuoreesta projektista, sillä ensimmäiset hiehot saapuivat tilalle vasta noin vuosi sitten. Toistaiseksi tilatoiminta on pariskunnalle vasta sivutoiminen ammatti.

– Olemme vasta alkutaipaleella, ja toiminnan käynnistäminen vie tietysti aikaa, resursseja ja rahaa. Sen vuoksi teemme molemmat myös toiminimellä työtä, Valtonen selittää.

Uuden lihatilan perustaminen ei käy käden käänteessä. Valtosen mukaan toiminnan saaminen täyteen vauhtiin vie useampia vuosia.

– Jos viime vuonna tulleet ensimmäiset hiehot poikivat tänä vuonna, ensimmäiset vasikat myimme vasta kuukausi sitten.

 "Se on tosi surullista"

Miten nuori lihatilallinen suhtautuu lihatuotannon kohtaamaan arvosteluun sekä keskusteluun esimerkiksi naudanlihatuotannon ilmastovaikutuksista sekä lihansyönnin eettisyydestä?

Valtosessa aihepiiri herättää kahdensuuntaisia tuntemuksia.

– Tiedän, että meillä eläimet hoidetaan hyvin. Niin tekevät myös muut tuottajat, jotka tunnen. Tiedän jokaisen lehmän nimeltä, tiedän mitä sinne on annettu ruoaksi ja miten sitä on hoidettu. Voin käsi sydämellä sanoa, että ne oikeasti voivat hyvin meillä.

– Toisaalta se on tosi surullista, että jos keskustellaan päästöistä tai eläinten oloista, jos edes korjaat virheen, sinulle toivotaan pahaa.

Millaista on olla lihatuottaja nyky-Suomessa? Hämeenlinnalainen Susanna perusti karjatilan vuosi sitten ja saa rajuakin kritiikkiä – "On kysytty, voiko minutkin teurastaa"

Valtonen kertoo saaneensa rajujakin viestejä. 

– Olen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa käynyt korjaamassa faktavirheitä. Siellä on toivottu, että minuun iskisi salama tai kysytty, voiko minutkin teurastaa, kun en tuota mitään.

Valtonen katsoo, että avoimuudesta lihantuottajalle hyötyä väärien käsitysten oikomisessa.

– Meillä on tilalla avoimet ovet kesällä noin kerran viikossa, että niitä (eläimiä) saa tulla oikeasti itse katsomaan, tekemään omat johtopäätöksensä ja tutustumaan tuotantoon.

Millaisia valintoja lihatuottaja tekee ruokakaupassa? Myös muun muassa tätä asiaa Valtonen kommentoi Viiden jälkeen -ohjelmassa. Haastattelun voit katsoa kokonaisuudessaan artikkelin yllä olevalta videolta. 

Lisää aiheesta:

Maanviljelijä Anne-Mari palkastaan: Vain somevideoilla tienaa, päivätöistä tulee takkiin 170 lehmän isäntä Pekka pettyi EU-politiikkaanNuori viljelijä Mari perää kaupalta ja hallitukselta apua maataloudelle: "On tullut yllätyksenä, kuinka arvottomaksi on joutunut tuntemaan itsensä""Vaikka teet sydämestäsi työtä, mikään ei riitä" – näin maatalouskriisi pakottaa yrittäjät sulkemaan tilansaOnko kaikki, mitä meille on uskoteltu maidosta oikeasti valetta? Kaurajuomavalmistaja Oatly aloitti rajun kampanjan – näin vastaa ValioMaanviljelijät kärsivät uupumuksen ja talousvaikeuksien lisäksi nyt syyllistävästä ilmastokeskustelusta: "Ihmiset ovat vieraantuneet alkutuotannosta"
LihaHämeenlinnaLuomuViiden jälkeenKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos