Helsinkiläislapsille tarjotaan ensi vuonna vegaaniruokaa – ruokavaliota noudattavien määrä vähäinen

päiväkotiruokailu
Vegaaniruokavaliota kotioloissa noudattava helsinkiläislapsi saa jatkossa vegaaniruokaa myös päiväkodissa. Kuvituskuva. Shutterstock

Vanhemmilta kerättyjen tietojen mukaan useimmiten syy vegaaniruokavalion noudattamiseen liittyy ympäristöystävällisyyteen ja eläinten oikeuksista huolehtimiseen.

Vuoden 2018 alusta kaikissa Helsingin päiväkodeissa ryhdytään tarjoamaan eläinperäisistä aineista riisuttuja aterioita vegaaniruokavaliota noudattaville lapsille. Alustavan kyselyn mukaan heitä on alle 50.

Asiaan päädyttiin viime vuonna alkaneen, vuoden mittaisen testin perusteella. Kokeessa selvitettiin vegaaniruokailun hintaa.

Erityisruokavalion kustannukset ovat 7,26 euroa päivässä. Summalla lapselle saadaan tarjottua aamupala, lounas sekä välipala. Ruokailukustannuksia vegaanisuus lisää 5,49 euroa per lapsi. Hintaan vaikuttaa se, että monissa päiväkodeissa vegaaniruokavaliota noudatti vain yksi lapsi.

Päiväkodeissa kuitenkin uskotaan, että lisäkustannukset saadaan laskettua 2,10 euroon päivässä vegaaniruokailijaa kohden.

Vegaanisuuden syyt ennemmin eettiset kuin terveydelliset

Vegaaniruokavalion vaikutuksesta lapsen terveyteen on saatavilla niukasti luotettavaa tutkimustietoa. Tänä vuonna Helsingin yliopisto on aloittanut Helsingin kaupungin kanssa tutkimuksen, joka koskee vegaaniruokailukokeilussa mukana olleita päiväkoteja.

Tutkimus jatkuu edelleen. Tähän mennessä saatujen tietojen perusteella osataan kertoa lähinnä, että vegaaniruokavalion noudattaminen liittyy terveyttä useammin eettisiin kysymyksiin. Vegaaniruokavalio on ystävällinen niin ympäristölle että eläimille.

Tähän mennessä monen vegaaniruokavaliota noudattavan vanhemmat ovat joutuneet tuomaan lapsen ruoat päiväkotiin itse.

***

Ötököistä herkkuruokaa 7:00

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!