Näitä hedelmiä ei kannata syödä liikaa – "pohjimmiltaan pieniä sokeripaketteja"

shutterstock_623029508
Shutterstock

Asiantuntijan mukaan hedelmiä kannattaa pistellä poskeen niiden sisältämien kuitujen vuoksi. Toiset hedelmät ovat kuitenkin parempia vaihtoehtoja kuin toiset. 

Sokeri on yleensä suurin huoli, joka nousee esiin hedelmistä puhuttaessa. Vaikka hedelmät sisältävätkin runsaasti sokeria, hedelmien syöminen on useissa tutkimuksissa yhdistetty pienentyneeseen aineenvaihduntasairauksien ja lihavuuden riskiin. 

The Times -sivuston haastatteleman Kalifornian yliopiston tohtori Robert Lustingin mukaan hedelmien syömiseen liittyy etuja, jotka kumoavat sokeriin liittyvät terveysriskit. Hedelmien syömistä ei siis kannata rajoittaa. 

Kuidut kuuluvat hedelmien parhaisiin puoliin

Liukenemattoman ja liukenevat kuidut ovat kokonaisten hedelmien ehdottomasti parhaita puolia. Kuidut muodostavat ohutsuoleen kalvon, joka rajoittaa hedelmäsokerin imeytymistä ruoansulatuskanavassa.

Hedelmien kuidusta on hyötyä myös nälänsäätelyn kannalta, ja hedelmien syöminen onkin erinomainen tapa täyttää vatsaa vähillä kaloreilla.

Lustingin mukaan hedelmien runsas syöminen ei todennäköisesti johda ongelmiin, kunhan hedelmät ovat osana normaalia ruokavaliota, eivät koko ruokavalion perusta. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että joillain ihmisillä runsas hedelmien syöminen voi aiheuttaa ripulia.

Viinirypäleet kuin pieniä "sokeripaketteja"

Vaikka hedelmien syömisestä ei kannatakaan kantaa huolta, toiset hedelmät ovat parempia vaihtoehtoja kuin toiset. Vaikka monien trooppisten hedelmien, kuten ananaksen ja banaanien, sokeripitoisuus nousee monissa yhteyksissä esiin, Lustigin mukaan nämä hedelmät sisältävät suhteellisen paljon kuituja.

Trooppisten hedelmien syöminen ei siis automaattisesti ole sen huonompi vaihtoehto kuin muidenkaan hedelmien.

Asiantuntijan mukaan on olemassa vain yksi hedelmä, jonka nauttimista kannattaa rajoittaa; viinirypäleet. Lustigin mukaan rypäleet sisältävät verrattain runsaasti sokeria, mutta vain vähän kuituja.

– Ne ovat pohjimmiltaan pieniä sokeripaketteja, Lustig toteaa. 

Vaikka mies ei suosittele luopumaan viinirypäleiden syömisestä kokonaan, ne eivät välttämättä ole hedelmistä se kaikkein paras vaihtoehto.

Lähde: TheTimes

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja