Näin viinille pitää aina tehdä ennen sen juomista: "Vaikuttaa todella paljon"

Viini punaviini
Viinit kannattaa aina viilentää ennen tarjoilua. Tämä koskee myös punaviinejä. Shutterstock

Viiniasiantuntija muistuttaa tärkeästä toimenpiteestä, joka tulisi aina tehdä viinille kuin viinille.

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén vieraili torstaina Huomenta Suomessa ja antoi omat tärppinsä juhannusviinien valintaan. Sirén vinkkasi oman suosikkinsa grilliruoille. 

– Jos minulta kysytään, että mikä on "the best grilliviini", niin mielestäni puolikuiva roseeviini on aika tykki. Se käy hyvin monenlaisten ruokien kanssa… kana, kala, kasvisruoat, jopa jotkut bbq-ribsit, niin jes!

"Lähtökohtaisesti suosittelen, että laittakaa viinit kylmään"

Samalla asiantuntija muistutti myös tärkeästä seikasta: viinin tarjoilulämpötilasta.

– Se vaikuttaa todella paljon. Lähtökohtaisesti suosittelen, että laittakaa viinit kylmään, oli se sitten valko-, rosee-, tai punaviini. Kaikki vain kylmään. Mieluummin liian kylmää kuin lämmintä.

Sirén muistuttaa, että viini lämpenee kyllä nopeasti, kun se kaadetaan lasiin – etenkin kesähelteillä. Ei siis tarvitse pelätä sitä, että esimerkiksi punaviini olisi liian kylmää.

– Varsinkin punaviinit monesti unohdetaan mökin pöydälle suoraan auringonpaisteeseen. Sitten se on tosiaan 28-asteista eli kaukana siitä, mitä se viinintekijä on ajatellut viinin makua miettiessään.

Hanapakkauksellekin kannattaa tehdä jääkaapista tilaa. Hanapakkauksen pahvin voi myös avata ja sisään sujauttaa kylmäkallen viiniä viilentämään pöydässä.

– Ihmiset ovat käyneet kuussa, niin kyllä me saamme hanapakkauksetkin viilenemään ja mahtumaan jääkaappiin, Sirén nauroi. 

Katso myös video: Ilkka Sirén kertoo, mitä viinejä kannattaa valita grilliruokien kylkeen

Asiantuntijan vinkit juhannusviinin valintaan 9:57
Asiantuntijan grilliviinivinkit!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat