Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pitääkö liha ja kala suolata ennen vai jälkeen paistamisen?

9:40Ruoka-, kristalli-, meri-, vuori-, ja ruususuola – miten valita oikeanlainen suola?KATSO VIDEO: Miten erilaisia suoloja käytetään ruoanlaitossa? Mitä suolaa kannatta omaan kaappiinsa hankkia?
Julkaistu 19.06.2024 09:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Erilaisia suoloja löytyy kauppojen hyllyiltä valtavat määrät. Huippuravintolan keittiöpäällikön mukaan kotikokin keittiöön tarvitaan näistä käytännössä vain muutamaa.

Ruoka-, kristalli-, meri-, vuori- ja ruususuola – Viiden jälkeen -ohjelmassa perehdyttiin tiistaina erilaisten suolojen maailmaan. Mihin oikeastaan tarvitaan näin monenlaisia suoloja ja mihin niitä oikein käytetään?

Lue myös: Kesän paras salaatti! Hans Välimäen helppo kastike halloumi-mansikkasalaatille

Arkiruoanlaitossa riittää yksi suola

Ravintolan Olon keittiöpäällikkö Tuomas Vierelän mukaan suolan kanssa voi toki hifistellä, mutta kokin mukaan kaiken kaikkiaan kolme erilaista suolaa riittää. Vierelä itse käyttää lähinnä hienoa ja karkeaa merisuolaa sekä suolankukka-sormisuolaa. Sormisuola sopii ruokien viimeistelyyn.

Arkiruoanlaitossa riittää käytännössä vain yksikin suola.

– Kaikista paras on hieno merisuola, Vierelä summaa.

Karkeaa merisuolaa kannatta käyttää esimerkiksi silloin, kun raaka-ainetta on tarkoitus suolata pidempään etukäteen. 

– Jos hienoa suolaa laittaa lihan tai kalan pinnalle, niin se alkaa erottaa nestettä, koska suolassa on pienempi kide.

Milloin liha tai kala kannattaa maustaa?

Ikuisuuskysymys monen ruoan ja raaka-aineen kohdalla on se, milloin suolaamisen pitäisi tapahtua. Jos esimerkiksi valmistetaan kalaa tai lihaa, pitääkö ne suolata ennen vai jälkeen paistamisen tai grillaamisen?

– Ennen, Vierelä sanoo yksiselitteisesti. 

Esimerkiksi liha kannattaa suolata juuri ennen paistamista, maksimissaan 10 minuuttia ennen.

Miksi suolaa kannattaa lisätä ennen paistamista? Jos valmistaa jauhelihakastiketta, milloin ruokaan kannattaa lisätä suolaa? Katso videolta ammattilaiskokin suolavinkit!
 

Lue myös: Jari-Jukka ylistää vartissa mureaksi kypsyvää grillilihaa: "Kuin pekonia, mutta parempaa"

Lisää aiheesta:

Oletko kokeillut? Kokkien suosimalla kikalla kalasta saa taatusti maukastaLöytyykö maustekaapistasi currya? Tätä et ehkä ole tajunnut suosikkituotteestaRavintolakokkien suosima temppu nostaa kalan maun aivan uudelle tasolleMoni kotikokki töpeksii suolan käytössä – vältä yleiset mokatMoni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"Tätä lihaa kannattaa grillata – Henri Alén suosittelee: "Saa mielettömän hienon maun"
RuoanlaittoRuokaMausteetViiden jälkeenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 14.9.09:46
    Ruoka

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 6.9.09:44
    Ruoka

    Onko sinulla halpispaistinpannu? Näin sille kannattaisi aina tehdä liedellä

  • 3.9.17:34
    Ruoka

    Varo! Yleinen virhe pilaa paistinpannun: "Suomalaisten perisynti"

  • 17.8.09:46
    Ruoka

    Ykköshaastaja pizzalle! Tee itse herkullinen tonnikalapinsa

  • 15.8.07:45
    Ruoka

    Kari Aihinen muistuttaa "unohdetusta ruoasta" – terveellistä ja proteiinipitoista