Pitääkö liha ja kala suolata ennen vai jälkeen paistamisen?
Erilaisia suoloja löytyy kauppojen hyllyiltä valtavat määrät. Huippuravintolan keittiöpäällikön mukaan kotikokin keittiöön tarvitaan näistä käytännössä vain muutamaa.
Ruoka-, kristalli-, meri-, vuori- ja ruususuola – Viiden jälkeen -ohjelmassa perehdyttiin tiistaina erilaisten suolojen maailmaan. Mihin oikeastaan tarvitaan näin monenlaisia suoloja ja mihin niitä oikein käytetään?
Arkiruoanlaitossa riittää yksi suola
Ravintolan Olon keittiöpäällikkö Tuomas Vierelän mukaan suolan kanssa voi toki hifistellä, mutta kokin mukaan kaiken kaikkiaan kolme erilaista suolaa riittää. Vierelä itse käyttää lähinnä hienoa ja karkeaa merisuolaa sekä suolankukka-sormisuolaa. Sormisuola sopii ruokien viimeistelyyn.
Arkiruoanlaitossa riittää käytännössä vain yksikin suola.
– Kaikista paras on hieno merisuola, Vierelä summaa.
Karkeaa merisuolaa kannatta käyttää esimerkiksi silloin, kun raaka-ainetta on tarkoitus suolata pidempään etukäteen.
– Jos hienoa suolaa laittaa lihan tai kalan pinnalle, niin se alkaa erottaa nestettä, koska suolassa on pienempi kide.
Milloin liha tai kala kannattaa maustaa?
Ikuisuuskysymys monen ruoan ja raaka-aineen kohdalla on se, milloin suolaamisen pitäisi tapahtua. Jos esimerkiksi valmistetaan kalaa tai lihaa, pitääkö ne suolata ennen vai jälkeen paistamisen tai grillaamisen?
– Ennen, Vierelä sanoo yksiselitteisesti.
Esimerkiksi liha kannattaa suolata juuri ennen paistamista, maksimissaan 10 minuuttia ennen.
Miksi suolaa kannattaa lisätä ennen paistamista? Jos valmistaa jauhelihakastiketta, milloin ruokaan kannattaa lisätä suolaa? Katso videolta ammattilaiskokin suolavinkit!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Pannukakku – paras pannukakkuohje on tässä!
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Helppo kanaviillokki – nopea valmistaa, taatusti maistuvaa
-
Itse tehty Nutella eli suklaa-hasselpähkinälevite