Näin teet täydellista peltipizzaa – suomalaiset unohtavat tärkeän vaiheen pohjan valmistuksessa
Sivumaku-blogin peltilihapiirakan huippusuosion myötä bloggaaja Jani Kinnunen päätti valmistaa myös peltipizzaa.
Uunipellillä valmistettavat suolaiset herkut ovat suomalaisille tuttua arkiruokaa. Peltilihapiirakan eli "levylihiksen" lisäksi moni on varmasti valmistanut kotonaan myös peltipizzaa.
– Peltipizza kuuluu peltilihapiirakan kanssa niihin samoihin suomalaisiin keittiöklassikoihin, joita nautittiin ja nautitaan yhä illanistujaisissa ja viikonlopun iltapalana saunan jälkeen, Sivumaku-ruokablogia pitävä Jani Kinnunen toteaa tuoreessa kirjoituksessaan.
Kinnunen tunnustaa, ettei ole koskaan aiemmin valmistanut perinteistä peltipizzaa. Miehen keittiössä on sen sijaan valmistunut senkin edestä italialaistyylisiä, pyöreitä pizzoja.
– Useimmiten suomalaisen peltipizzan täyte lähtee jauhelihasta. Sen päälle ladotaan tomaattisiivuja ja emmentalia. Usein myös ananasta. Kuulun niihin italialaisittain ajatteleviin, joiden mielestä ananas ei pizzaan kuulu. Kotimainen peltipizza onkin mun silmin enemmän piirakka kuin pizza. Pullollaan täytettä eikä pohjakaan ihan perinteistä roomalaistyylistä peltipizzaa vastaa. En kritisoi kansallisherkkua lainkaan, mutta jos erotetaan se ainakin tässä yhteydessä pizzan käsitteestä, Kinnunen muistuttaa.
Kohota pizzataikinaa yön yli
Kinnusen mukaan roomalaistyylinen peltipizza, eli pizza in teglia, kuuluu italialaisiin katuruokaklassikoihin. Pizzapohjaa ei valmisteta puolen tunnin pikaohjeella, vaan pohjan annetaan kohota vähintäänkin yön yli.
Miten italialainen peltipizza sitten eroaa muuten suomalaisesta versiosta? Katso resepti ja ohjeet Sivumaku-blogista.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti