Näin teet täydellista peltipizzaa – suomalaiset unohtavat tärkeän vaiheen pohjan valmistuksessa

Peltipizza Sivumaku
Maistuisiko italialainen peltipizza? MTV

Sivumaku-blogin peltilihapiirakan huippusuosion myötä bloggaaja Jani Kinnunen päätti valmistaa myös peltipizzaa.

Uunipellillä valmistettavat suolaiset herkut ovat suomalaisille tuttua arkiruokaa. Peltilihapiirakan eli "levylihiksen" lisäksi moni on varmasti valmistanut kotonaan myös peltipizzaa.

– Peltipizza kuuluu peltilihapiirakan kanssa niihin samoihin suomalaisiin keittiöklassikoihin, joita nautittiin ja nautitaan yhä illanistujaisissa ja viikonlopun iltapalana saunan jälkeen, Sivumaku-ruokablogia pitävä Jani Kinnunen toteaa tuoreessa kirjoituksessaan.

Kinnunen tunnustaa, ettei ole koskaan aiemmin valmistanut perinteistä peltipizzaa. Miehen keittiössä on sen sijaan valmistunut senkin edestä italialaistyylisiä, pyöreitä pizzoja.

– Useimmiten suomalaisen peltipizzan täyte lähtee jauhelihasta. Sen päälle ladotaan tomaattisiivuja ja emmentalia. Usein myös ananasta. Kuulun niihin italialaisittain ajatteleviin, joiden mielestä ananas ei pizzaan kuulu. Kotimainen peltipizza onkin mun silmin enemmän piirakka kuin pizza. Pullollaan täytettä eikä pohjakaan ihan perinteistä roomalaistyylistä peltipizzaa vastaa. En kritisoi kansallisherkkua lainkaan, mutta jos erotetaan se ainakin tässä yhteydessä pizzan käsitteestä, Kinnunen muistuttaa.

Kohota pizzataikinaa yön yli

Kinnusen mukaan roomalaistyylinen peltipizza, eli pizza in teglia, kuuluu italialaisiin katuruokaklassikoihin. Pizzapohjaa ei valmisteta puolen tunnin pikaohjeella, vaan pohjan annetaan kohota vähintäänkin yön yli.

Miten italialainen peltipizza sitten eroaa muuten suomalaisesta versiosta? Katso resepti ja ohjeet Sivumaku-blogista.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja