Maitorahkabuumi Suomessa ei hellitä – kulutus hurjassa kasvussa

juustoleipä
Shutterstock

Juuston kulutus on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Viime vuonna juuston kulutus läheni 27 kiloa henkeä kohti vuodessa, mikä on lähes kaksi kiloa enemmän kuin viime vuonna.

Juuston käyttö on kasvanut suomalaisten keskuudessa viime vuosina. Vuonna 2010 juustoa keskivertosuomalainen käytti juustoa runsaan 19 kiloa vuodessa ja vuosituhannen vaihteessa reilun 16 kiloa. Nyt juuston kulutus lähenee 27 kiloa vuodessa henkeä kohden. 

Rahkojen suosio selittää kulutuksen kasvua

Juuston kulutuksen kasvusta osa on viime vuosina johtunut maustamattoman rahkan ja raejuuston kulutuksen kasvusta. Nämä molemmat luokitellaan juustoiksi.

Kevytmaitoa kuluu eniten

Viime vuonna maitoa juotiin 123 litraa henkeä kohti. Maidon kulutus väheni edellisvuodesta. Sitä juotiin viime vuonna vajaa kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2014.

Yli puolet maidosta oli kevytmaitoa, minkä kulutus pysyi lähes samoissa lukemissa kuin 2014. Kevytmaidon lukuun lasketaan myös ykkösmaito. Rasvatonta ja täysmaitoa molempia kulutettiin edellisvuotta vähemmän.

Jogurtin kulutus ennallaan

Jogurtin kulutus pysyi ennallaan. Sitä syötiin lähes 21 litraa henkeä kohti. Piimän ja viilin kulutus väheni edellisvuodesta. Sen sijaan muiden tuoretuotteiden kulutus kasvoi. Näihin lasketaan mm. maustetut rahkat.

Kermaa ja hapatettuja kermavalmisteita nautittiin hieman edellisvuotta enemmän.

Lähde: Maito ja Terveys ry


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!