Näin saat ruoan säilymään kauemmin ja vältät ylimääräiset kauppareissut

Paljon eri elintarvikkeita
Monien elintarvikkeiden säilyvyysaikaa voi pidentää muutamilla nikseillä. Shutterstock, margouillat photo

Kaupassa ei kannata ravata turhaan, etenkään nykyisen koronavirustilanteen vallitessa. Tämän jutun vinkeillä pidennät elintarvikkeiden käyttöaikaa ja mahdollisesti vältät ylimääräiset kauppareissut.

Elintarvikkeiden käyttöikää kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan pidentää. Kukapa nyt haluaisi nähdä ruokien pilaantuvan ennen aikojaan?

Seuraavaksi yhdeksän vinkkiä siihen, miten pidentää tiettyjen elintarvikkeiden säilyvyysaikaa. Vinkeistä kertoo Buzzfeed.

Säilytä sitruunoita muovipussissa jääkaapissa 

Monikäyttöiset sitruunat saattavat helposti eksyä keittiötason hedelmäkoriin. Ne kannattaisi kuitenkin säilyttää jääkaapissa. Buzzfeedin mukaan sitruunat säilyvät neljä kertaa kauemmin muovipussiin suljettuina jääkaapissa kuin huoneenlämmössä. Muovipussi on niksissä avaintekijä!

Ota juusto pois muovikääreistä

Juusto kannattaa ottaa pois sen omista muovikääreistä, ja pyöräyttää esimerkiksi pergamentti- tai juustopaperiin. Näin juusto pääsee hengittämään paremmin ja säilyy kauemmin.

Kun juusto on käärittynä muoviin, se ei pääse hengittämään, mikä voi vaikuttaa makuun ja synnyttää bakteereja.

Pakasta vanhaksi menevät yrtit öljyssä

Tätä kikkaa varten tarvitset jääpalamuotin, oliiviöljyä sekä tietysti yrttejä. Pilko yrtit pieniksi ja täytä niillä jääpalamuotin kolot noin puolilleen. Lisää sen jälkeen koloihin öljyä ja laita muotti pakkaseen. Pakastamisen jälkeen jääpalat voi ottaa varovasti ulos muotista ja siirtää astiaan, jossa niitä voi säilyttää pakastimessa kuukausia.

Jääpaloja voi käyttää lähes missä tahansa ruoissa, joiden valmistukseen käytetään öljyä. Ne toimivat erinomaisesti esimerkiksi keitoissa ja padoissa.

Soseuta parhaat päivänsä nähneet lehtivihannekset ja pakasta ne

Hieman elttaantumaan päässeet lehtivihannekset, kuten lehtikaalit ja pinaatit, voi soseuttaa ja heittää pakastimeen. Tämän jälkeen niitä voi käyttää vaikkapa smoothieissa.

Kiinnitä huomiota kylmälaitteiden lämpötilaan ja järjestelyyn

Jääkaapin oikea lämpötila on +2-+6 astetta. Pakastimen ihannelämpötila on -18 astetta. Kylmälaitteiden lämpötiloihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä niillä on suuri rooli tuotteiden säilymisessä.

Kylmälaitteiden sisällön järjestykselläkin on roolinsa elintarvikkeiden säilymisessä. Kattavan oppaan jääkaapin oikeaoppiseen järjestelyyn löydät tästä jutusta.

Älä jätä säilykeruoan tähteitä säilykepurkkeihin

Jos avaat säilyketölkin, esimerkiksi papu- tai tonnikalapurkin, etkä syö koko sen sisältöä, älä laita säilykepurkkia jääkaappiin. Säilö tähteet sen sijaan erilliseen rasiaan. Elintarvikkeiden säilyttäminen säilykepurkissa voi vaikuttaa negatiivisesti muun muassa tuotteen makuun.

Säilytä yrttejä vedessä

Yrttejä kannattaa säilyttää vedessä niin kuin kukkia konsanaan. Tämä kikka soveltuu lähinnä yrteille, joita ei ole ostettu ruukussa. Yrttien päälle kannattaa laittaa suljettava muovipussi säilyvyyden maksimoimiseksi.

Pakasta myöhemmin syötävä liha

Kun pakastat lihan, voit ostaa sitä myös hieman enemmän kerralla. Älä kuitenkaan sorru hamstraukseen!

Tuore liha pilaantuu jääkaapissa nopeasti, jopa päivässä tai parissa. Voit pidentää sen käyttöaikaa mahdollisesti kuukausilla pakastamalla sen.

Älä huuhtele elintarvikkeita paljon etukäteen

Elintarvikkeita ei kannata huuhdella ennenaikaisesti. Tuotteisiin jäävä kosteus voi saada ne homehtumaan tai mätänemään nopeasti. Huuhtele elintarvikkeet siis vasta sitten, kun aiot syödä ne.

***

Henri Alén värväsi Emma Kimiläisen kuljettamaan Suomen nopeinta karjalanpaistia helsinkiläisille: 

5:00

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja