Säilytä ruokia oikein – näyttääkö jääkaapissasi tältä?

Jääkaappi
Shutterstock

Oikea järjestys jääkaapissa auttaa ruokaa säilymään pidempään raikkaana. Tarkista, onko sinun jääkaappisi oppikirjan mukainen!

Ruoan oikeaoppinen säilyttäminen säästäisi sekä kuluttajan omaa lompakkoa että ympäristöä. Keskiverto suomalainen heittää 20–26 kiloa ruokaa roskiin vuodessa. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia vuosittaisista ruokaostoksista.

Moni suomalainen latoo kuitenkin ruokaostoksensa jääkaappiin sen mukaan, miten jääkaapissa kulloinkin sattuu olemaan tilaa. Ruokien säilyvyyden kannalta lämpötilojen huomioon ottaminen olisi tärkeää.

– Jääkaapin lämpötila vaihtelee laitteesta riippuen. Kylmintä on yleensä alhaalla takana tai pakastelokeron lähellä. Ovessa ja ylhäällä on lämpimämpää. Jääkaapin lämpötilaeroja voi mitata vesilasiin laitetun lämpömittarin avulla, ohjeistaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Elina Leinonen.

Järjestele jääkaappisi uuteen uskoon alla olevan jääkaappioppaan avulla!

Jääkaapin säännöllinen järjestely ja siivoaminen auttavat myös ruokia säilymään pidempään hyväkuntoisina.

Lue myös:

Ylähylly

Jääkaapin ylin hylly on jääkaapissa yleensä melko lämmin paikka, joten sinne kannattaa säilöä tuotteita, jotka kestävät pari astetta lämpimämmän säilytyksen. Tällaisia tuotteita ovat hapanmaitovalmisteet kuten jogurtit, juusto ja avaamattomat valmiskastikkeet.

Maidon ja jogurttipurkkien tyypillisin säilytyspaikka on jääkaapin ovessa. Niitä ei kuitenkaan kannattaisi säilyttää siinä, koska ovessa purkit altistuvat lämpimälle huoneilmalle joka kerta kun ovi avataan.

Oikein säilytettynä maitotuotteiden säilyvyys on ainakin 7 vuorokautta.

Keskimmäiset hyllyt

Vihanneslaatikoiden ja ylimmän hyllyn väliin jäävät hyllyt ovat jääkaapin kylmin osa, joten näillä hyllyillä kannattaa säilyttää nopeimmin pilaantuvat tuotteet, kuten kala, liha, maito ja kana. Kala ja kana säilyvät vain 1–2 vuorokautta jääkaapissa, tuore liha 2–5 vuorokautta.

Vakuumipakatut lihatuotteet säilyvät muita pidempään, mutta niissäkin on noudatettava tiukasti parasta ennen -merkinnän päiväystä.

Säilö myös jo kokattu, ylijäänyt ruoka ilmatiiviissä muovirasioissa jääkaapin keskimmäisissä hyllyissä. Valmis ruoka säilyy jääkaapissa noin 4 vuorokautta. Juuri kokattua ruokaa ei kuitenkaan saisi laittaa jääkaappiin lämpimänä.

– Jos jääkaappiin laittaa kattilallisen vielä lämmintä ruokaa, jääkaapin lämpötila nousee nopeasti. Talvella ruokaa voi jäähdyttää ensin vaikka parvekkeella, Leinonen neuvoo.

Vihanneslaatikko

Vihanneslaatikko on tarkoitettu kasviksille ja hedelmille syystä: ilma ei pääse koko ajan vaihtumaan suljetuissa lokerikoissa, mikä auttaa kasviksia säilymään pidempään.

Monet kaupoissa myytävät kasvikset, kuten esimerkiksi kurkku ja paprika, ovat jo valmiiksi yksittäispakattu ilmatiiviiseen muovipakettiin. Pidä muovipakkaus kasviksen päällä, vaikka pakkaus olisikin jo avattu. Näin se säilyy pidempään jääkaapissa.

– Jotkut hedelmät tuottavat etyleenia, joka voi kypsyttää vihanneksia. Tämän takia hedelmät ja vihannekset kannattaa pitää erillään. Ei ole kuitenkaan vaarallista pitää niitä samassa lokerossa, Leinonen neuvoo.

Toisaalta väärää säilytystä on myös liian kylmä säilytys.

– Jotkin elintarvikkeet eivät pidä kylmästä, kuten tomaatit ja banaanit, Leinonen toteaa.

Jääkaapin ovi

Jääkaapin ovi on huono paikka maitotuotteille, koska oveen sijoitetut tuotteet altistuvat lämpimälle ilmalle aina kun ovi avataan. Laita jääkaapin oveen sen sijaan mehut, hillopurkit, ketsuppi ja avatut limupullot. Nämä tuotteet eivät mene pilalle lämmöstä, mutta maistuvat paremmilta viileinä.

Jääkaapin oven suljettuun lokeroon kannattaa sijoittaa margariini ja kananmunat. Lokero estää tuotteita joutumasta huoneenlämmön kanssa tekemisiin ovea avatessa.

– Margariini ei ole niin arka kuin muut maitotuotteet. Sitä voi säilyttää jääkaapin ovessa hyvin, Leinonen sanoo.


Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Twitter: @nitamakkonen

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!