Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Säilytä ruokia oikein – näyttääkö jääkaapissasi tältä?

Shutterstock
Julkaistu 27.01.2015 11:52

MTV LIFESTYLE

Oikea järjestys jääkaapissa auttaa ruokaa säilymään pidempään raikkaana. Tarkista, onko sinun jääkaappisi oppikirjan mukainen!

Ruoan oikeaoppinen säilyttäminen säästäisi sekä kuluttajan omaa lompakkoa että ympäristöä. Keskiverto suomalainen heittää 20–26 kiloa ruokaa roskiin vuodessa. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia vuosittaisista ruokaostoksista.

Moni suomalainen latoo kuitenkin ruokaostoksensa jääkaappiin sen mukaan, miten jääkaapissa kulloinkin sattuu olemaan tilaa. Ruokien säilyvyyden kannalta lämpötilojen huomioon ottaminen olisi tärkeää.

– Jääkaapin lämpötila vaihtelee laitteesta riippuen. Kylmintä on yleensä alhaalla takana tai pakastelokeron lähellä. Ovessa ja ylhäällä on lämpimämpää. Jääkaapin lämpötilaeroja voi mitata vesilasiin laitetun lämpömittarin avulla, ohjeistaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Elina Leinonen.

Järjestele jääkaappisi uuteen uskoon alla olevan jääkaappioppaan avulla!

Jääkaapin säännöllinen järjestely ja siivoaminen auttavat myös ruokia säilymään pidempään hyväkuntoisina.

Lue myös:

Älä unohda jääkaapin pesua – näin saat raikkaan lopputuloksen

Ylähylly

Jääkaapin ylin hylly on jääkaapissa yleensä melko lämmin paikka, joten sinne kannattaa säilöä tuotteita, jotka kestävät pari astetta lämpimämmän säilytyksen. Tällaisia tuotteita ovat hapanmaitovalmisteet kuten jogurtit, juusto ja avaamattomat valmiskastikkeet.

Maidon ja jogurttipurkkien tyypillisin säilytyspaikka on jääkaapin ovessa. Niitä ei kuitenkaan kannattaisi säilyttää siinä, koska ovessa purkit altistuvat lämpimälle huoneilmalle joka kerta kun ovi avataan.

Oikein säilytettynä maitotuotteiden säilyvyys on ainakin 7 vuorokautta.

Keskimmäiset hyllyt

Vihanneslaatikoiden ja ylimmän hyllyn väliin jäävät hyllyt ovat jääkaapin kylmin osa, joten näillä hyllyillä kannattaa säilyttää nopeimmin pilaantuvat tuotteet, kuten kala, liha, maito ja kana. Kala ja kana säilyvät vain 1–2 vuorokautta jääkaapissa, tuore liha 2–5 vuorokautta.

Vakuumipakatut lihatuotteet säilyvät muita pidempään, mutta niissäkin on noudatettava tiukasti parasta ennen -merkinnän päiväystä.

Säilö myös jo kokattu, ylijäänyt ruoka ilmatiiviissä muovirasioissa jääkaapin keskimmäisissä hyllyissä. Valmis ruoka säilyy jääkaapissa noin 4 vuorokautta. Juuri kokattua ruokaa ei kuitenkaan saisi laittaa jääkaappiin lämpimänä.

– Jos jääkaappiin laittaa kattilallisen vielä lämmintä ruokaa, jääkaapin lämpötila nousee nopeasti. Talvella ruokaa voi jäähdyttää ensin vaikka parvekkeella, Leinonen neuvoo.

Vihanneslaatikko

Vihanneslaatikko on tarkoitettu kasviksille ja hedelmille syystä: ilma ei pääse koko ajan vaihtumaan suljetuissa lokerikoissa, mikä auttaa kasviksia säilymään pidempään.

Monet kaupoissa myytävät kasvikset, kuten esimerkiksi kurkku ja paprika, ovat jo valmiiksi yksittäispakattu ilmatiiviiseen muovipakettiin. Pidä muovipakkaus kasviksen päällä, vaikka pakkaus olisikin jo avattu. Näin se säilyy pidempään jääkaapissa.

– Jotkut hedelmät tuottavat etyleenia, joka voi kypsyttää vihanneksia. Tämän takia hedelmät ja vihannekset kannattaa pitää erillään. Ei ole kuitenkaan vaarallista pitää niitä samassa lokerossa, Leinonen neuvoo.

Toisaalta väärää säilytystä on myös liian kylmä säilytys.

– Jotkin elintarvikkeet eivät pidä kylmästä, kuten tomaatit ja banaanit, Leinonen toteaa.

Jääkaapin ovi

Jääkaapin ovi on huono paikka maitotuotteille, koska oveen sijoitetut tuotteet altistuvat lämpimälle ilmalle aina kun ovi avataan. Laita jääkaapin oveen sen sijaan mehut, hillopurkit, ketsuppi ja avatut limupullot. Nämä tuotteet eivät mene pilalle lämmöstä, mutta maistuvat paremmilta viileinä.

Jääkaapin oven suljettuun lokeroon kannattaa sijoittaa margariini ja kananmunat. Lokero estää tuotteita joutumasta huoneenlämmön kanssa tekemisiin ovea avatessa.

– Margariini ei ole niin arka kuin muut maitotuotteet. Sitä voi säilyttää jääkaapin ovessa hyvin, Leinonen sanoo.

Lähteet: NHS UK, Evira, Ruokatieto.fi

Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Twitter: @nitamakkonen

Lisää aiheesta:

Näyttääkö sinun jääkaapissasi samalta kuin kuvassa? Tarkista tästä, säilytätkö ruokia ja juomia oikein Säilytätkö perunoita jääkaapissa? Moni ei tiedä, mitä siitä voi seurataNäin saat ruoan säilymään kauemmin ja vältät ylimääräiset kauppareissutTiesitkö, voita ei sittenkään tarvitsisi säilyttää jääkaapissa?Tomaatit vihanneslokerossa ja maito jääkaapin ovessa – näihin tyypillisiin mokiin sinäkin olet sortunut ruokien säilytyksessäSiivoa jääkaappi ennen jouluruokien ostamista – oikealla järjestyksellä parannat säilyvyyttä
RuokaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokaniksit
  • ma16:45
    Pasta

    Saksia ei tarvita! Näin helposti avaat spagettipakkauksen

  • 7.12.14:37
    Avokado

    Tässä on taatusti yksinkertaisin tapa poistaa avokadon kivi

  • 4.12.18:59
    Valkosipuli

    Tämän helpommaksi ei valkosipulin kuoriminen enää voi mennä

  • 29.11.14:45
    Avokado

    Näin saat kivikovan avokadon käyttövalmiiksi vain viidessä minuutissa

  • 28.11.18:52
    Pasta

    Pasta kypsäksi minuutissa! Alkuvalmistelut lyhentävät keittoaikaa huomattavasti