Oikea järjestys jääkaapissa auttaa ruokaa säilymään pidempään raikkaana. Tarkista, onko sinun jääkaappisi oppikirjan mukainen!
Ruoan oikeaoppinen säilyttäminen säästäisi sekä kuluttajan omaa lompakkoa että ympäristöä. Keskiverto suomalainen heittää 20–26 kiloa ruokaa roskiin vuodessa. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia vuosittaisista ruokaostoksista.
Moni suomalainen latoo kuitenkin ruokaostoksensa jääkaappiin sen mukaan, miten jääkaapissa kulloinkin sattuu olemaan tilaa. Ruokien säilyvyyden kannalta lämpötilojen huomioon ottaminen olisi tärkeää.
– Jääkaapin lämpötila vaihtelee laitteesta riippuen. Kylmintä on yleensä alhaalla takana tai pakastelokeron lähellä. Ovessa ja ylhäällä on lämpimämpää. Jääkaapin lämpötilaeroja voi mitata vesilasiin laitetun lämpömittarin avulla, ohjeistaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Elina Leinonen.
Järjestele jääkaappisi uuteen uskoon alla olevan jääkaappioppaan avulla!
Jääkaapin säännöllinen järjestely ja siivoaminen auttavat myös ruokia säilymään pidempään hyväkuntoisina.
Lue myös:
Älä unohda jääkaapin pesua – näin saat raikkaan lopputuloksen
Ylähylly
Jääkaapin ylin hylly on jääkaapissa yleensä melko lämmin paikka, joten sinne kannattaa säilöä tuotteita, jotka kestävät pari astetta lämpimämmän säilytyksen. Tällaisia tuotteita ovat hapanmaitovalmisteet kuten jogurtit, juusto ja avaamattomat valmiskastikkeet.
