Näin moni suomalainen ostaa häpeilemättä valmisruokaa – pakastepizzoihin tehty muutos tulee monelle yllätyksenä

Heikki kuvasi videon hilpeästä pizzakömmähdyksestään 0:10 Heikki kuvasi videon hilpeästä pizzakömmähdyksestään

Dr. Oetkerin tammikuussa 2021 teettämä kansallinen valmisruokabarometri paljastaa, että suomalaisten asenteet valmisruokia kohtaan ovat selkeästi muuttuneet

Videolla: Heikki kuvasi videon hilpeästä pizzakömmähdyksestään. Tästä päivän naurut!

Suomalaiset suosivat yhä monipuolisemmin valmisruokia kotikokkailujen rinnalla ja 74 prosenttia ostaakin vallmisruokaa arjen ruoanlaiton helpottamiseksi. Tieto selviää Dr.Oetkerin tammikuussa 2021 teettämästä kansallisesta valmisruokabarometristä, johon vastasi 1000 suomalaista.

Tutkimuksen mukaan suurin osa ei yritä piilotella ostoskorissaan valmisruokia, vaikka niitä ei pidetäkään kovin terveellisinä tai ekologisina vaihtoehtoin. 

Ruuhkavuosien suosikki

Vastaajista yli puolet kertoo syövänsä valmisruokia pääateriaksi tai osana ateriaa vähintään kerran viikossa. Miehet herkuttelevat niillä hieman naisia useammin. Miehistä noin kolmannes syö valmisruokaa useamman kerran viikossa, naisista viidennes.

Dr. Oetkerin kansallinen valmisruokabarometri toteutettiin tammikuussa 2021. Tutkimusyhtiö Bilendi Oy:n sähköiseen kyselyyn vastasi 1000 suomalaista, joista miehiä oli 51 prosenttia ja naisia 49 prosenttia. 18–75-vuotiaat vastaajat ovat eri puolilta Suomea. Vastaajaotos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

– Valmisruoka on erityisesti ruuhkavuosissa suosikki, sillä eniten niitä ostavat 35–44-vuotiaat vastaajat. Kolmannes heistä helpottaa arkeaan valmisruoalla useamman kerran viikossa. Valmiiden aterioiden valteiksi koetaan helppous ja vaihtoehtojen runsaus. Yli 70 prosenttia vastaajista löytää valmisruokien joukosta kokonaan uusia ruokalajeja kokeiltavaksi, Dr. Oetker Suomen toimitusjohtajana jo 25 vuotta toiminut valmisruokaekspertti Pirkka Peltoniemi kertoo.

Parempaa itse tehtynä vai valmisruokana?

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT selvitti vuonna 2009, miksi suomalaiset ostavat valmisruokaa. Reilu kymmenen vuotta taaksepäin 59 prosenttia MTT:n selvityksen vastaajista koki, että valmisruokia käytettäessä ruokavaliosta tulee helposti yksipuolinen. Tuolloin vastaajat pitivät valmisruokaa vähemmän maittavana kuin kotiruokaa (67 prosenttia).

Nyt tammikuussa 2021 valmisruokabarometrin vastaajista 44 prosenttia kokee, että jotkut ruoat maistuvat paremmalta valmisruokana kuin itse tehtynä. Miltei 60 prosenttia myös tuunailee annoksia omaan makuun sopivaksi mausteita tai ainesosia lisäämällä.

Huomasitko, että pakastepizzojen suolamäärää on tiputettu asteittain?

Mielikuvissa valmisruokien terveellisyyden kanssa on kuitenkin vielä tehtävää. Tammikuussa 2021 toteutetun valmisruokabarometrin mukaan lähes joka toinen vastaaja kertoo olevansa täysin samaa mieltä siitä, että itse tehty ruoka on valmisruokaa terveellisempää.

– Monelle tulee yllätyksenä, että valmisruokien kehityksessä on tapahtunut melkoinen harppaus. Esimerkiksi pakastepizzoissamme suolan määrää on vähennetty vuosien varrella reippaasti. Suolan määrää lasketaan kuitenkin asteittain, jotta maku pysyy tuttuna ja turvallisena, tuhansia pakastepizzoja itsekin nauttinut Peltoniemi valottaa.

Pakastepizza on varsin suosittu valmisruoka kiireeseen ja herkutteluun. Vaikka jääkaapissa palaisi pelkkä valo, 62 prosentilla vastaajista löytyy pizza pakastimesta hätävarana. Yli puolelle vastaajista pakastepizza sopii päivälliseksi silloin kun kokkailu ei innosta. Krapulapäivän helpotukseksi sen hakee joka kolmas vastaajista.

77 prosenttia ei koe valmisruokien ostamista ja syömistä lainkaan nolona

Valmisruokiin liittyy myös erilaisia asenteita, statuskysymyksiä ja mielikuvia. Kotikokkailun suosio on noussut kohisten, ja moni testailee somen ja ruokaohjelmien innoittamana monenlaisia herkkuja. Valmisruoat koetaan silti hyväksi lisäksi viikon ruokapalettiin.

Vastaajista 77 prosenttia ei koe valmisruokien ostamista ja syömistä lainkaan nolona. Eniten valmisruoasta aiheutuvat tunnontuskat korostuvat nuoremmassa ikäluokassa. Terveystrendeistä kiinnostuneista alle 35-vuotiaista reilu kolmannes tuntee joskus huonoa omatuntoa valmisruoan syömisestä. Yli 55-vuotiaat painivat huonon omatunnon kanssa vähiten. Vanhemman ikäluokan vastaajista taas yli 70 prosenttia ei koe huonoa omatuntoa valmisruoasta koskaan tai ainoastaan todella harvoin.

Lähde: Dr Oetker

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja