Näin käy, jos juot lähes neljä litraa vettä päivässä – kuukauden kokeilulla hämmentäviä seurauksia: ”Ensimmäistä kertaa ikuisuuksiin…”

vesikannu vesilasi
Shutterstock

Vesihaasteeseen osallistunut nainen kertoo kuukauden kestäneellä haasteella olleen hänen elämäänsä yllättävän positiivisia vaikutuksia. 

Lähes jokainen meistä tietää, että vettä tulisi juoda riittävästi pitkin päivää. Veden juomisella on tutkittu olevan merkittävä rooli niin painonhallinnan, ruoansulatuksen, ihon kunnon kuin vireyden kannalta. Tästä huolimatta moni tyytyy juomaan vettä vain janoonsa – mikä ei läheskään aina ole riittävästi.

BiCycling.com -sivustolle kirjoittanut Danielle Zickl päätti haastaa itsensä ja nauttia yhden gallonan, eli noin 3,8 litran verran vettä päivittäin kuukauden ajan. Ennen haasteen aloittamista Zickl otti yhteyttä asiantuntijaan varmistaakseen, että runsaasta veden juomisesta ei olisi elimistölle haittaa.

Ravitsemusterapeutti Nicole Lundin mukaan runsas veden juominen voi joissain tapauksissa johtaa hyponatremiaksi kutsuttuun tilaan, mikä tarkoittaa sitä, että veren natriumpitoisuus on liian alhaisella tasolla. Riittävästä natriumin saannista kannattaa siis pitää huolta.

Parempaa nestetasapainoa etsinyt Zickl kertoo oppineensa kuukauden aikana hyvinkin paljon veden juomisen tärkeydestä. Seuraavat asiat hän huomasi haasteen aikana.

1. Vessareissut tihenivät

Aivan kuten nainen odottikin, runsas veden juominen sai hänet ravaamaan vessassa huomattavasti useammin kuin ennen. Vaikka pissahätä haittasi toisinaan työntekoa, se sai nousemaan säännöllisesti ylös työpöydän äärestä – mikä ei välttämättä ollut lainkaan huono asia.

2. Turha napostelu väheni

Zickl kertoo pikkunälän yllättävän hänet usein jo tunti tai kaksi lounaan jälkeen, mutta ei tämän haasteen aikana. Sen lisäksi, että vesi täytti vatsaa, veden juominen vähensi myös napostelun tarvetta. Veden juominen opetti naisen kuuntelemaan kehoaan ja tunnistamaan, milloin hänellä on ihan oikeasti nälkä ja milloin kyse on puhtaasti janosta.

3. Enemmän energiaa

Vaikka Zickl kertoo lukeneensa veden juonnilla olevan energiaa lisääviä vaikutuksia, tämä yllätti hänet toden teolla. Veden juominen sai hänet jopa luopumaan tavanomaisesta iltapäiväkahvista.

– Ensimmäistä kertaa ikuisuuksiin en tuntenut itseäni täysin uupuneeksi iltapäiväkahdelta, Zickl kertoo.

Naisen konsultoiman asiantuntijan mukaan vedellä on yllättävän suuri merkitys kehomme ja aineenvaihduntamme kannalta. Pienikin nestehukka voi aiheuttaa väsymystä, heikentää liikuntakapasiteettia ja tihentää pulssia.

4. Veden juominen oli helppoa

Aluksi nainen kertoo vesimäärän tuntuneen mahdottomalta, mutta se osoittautuikin yllättävän helpoksi hommaksi. Hän jakoi määrään viiteen pulloon ja pyrki nauttimaan yhden pullollisen vettä kolmen tunnin aikajaksolla.

Sinunkin pitäisi kokeilla!

Asiantuntijan mukaan riittävällä veden juomisella on merkittävä rooli paitsi urheilijoiden suorituskyvyn, myös ihan tavallisten ihmisten arjessa. Lundin mukaan useimmat ihmiset hyötyisivät vastaavan vesimäärän päivittäisestä juomisesta.

Zickl itse kertoo jatkavansa veden juomista myös haasteen jälkeen.

Lähde: BiCycling

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat