Munamoka, johon sinäkin olet sortunut – voi tehdä kakustasi kuivan käntyn
Oletko koskaan miettinyt, miksi toisella kertaa kakkusi kohoaa hyvin, kun toisella kertaa uunista tulee ulos pannukakku? Entä miksi muffinsit muistuttavat toisinaan enemminkin keksejä kuin kuohkeita leivonnaisia? Syy tähännäihin ongelmiin saattaa löytyä kananmunien koosta.
Videolta voit poimia superhelpon mansikkatortun reseptin.
Moni on saattanut kuulla neuvon siitä, että leivontaan tulisi valita tuoreiden sijaan mieluummin pari viikkoa vanhoja kananmunia. Tämän nyrkkisäännön lisäksi leipojan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, minkä kokoisia kananmunia kaupasta oikein kotiinsa kantaa.
Väärien kananmunien käyttö voi pahimmassa tapauksessa pilata leipomuksesi.
Keskikokoinen kananmuna on varmin valinta
Siipi.net -sivuston mukaan vatkatessa kananmunan proteiinit sitovat seokseen ilmaa, jolloin sen olomuoto muuttuu vaahdoksi ja tilavuus kasvaa. Leivonnainen kohoaa puolestaan silloin, kun vaahtoon sitoutunut ilma laajenee lämmön vaikutuksesta. Liian pienestä määrästä kananmunia seuraa hyvin tiivis kakku, kun taas liian suuri kananmunamäärä johtaa huokoiseen lopputulokseen.
Leivonnassa raaka-aineiden määrät ja mittasuhteet ovat hyvinkin tarkkoja, mutta resepteissä harvoin määritellään, minkä kokoisia kananmunia leipomukseen tulisi oikein käyttää. Jos reseptissä ei ole erikseen mainittu käytettävien kananmunien kokoa, varmin valinta on hankkia keskikokoisia, eli M-kokoisia munia.
Kananmunien kokotaulukko:
S < 53 g
M 53–63 g
L 63–73 g
XL > 73 g
Jos reseptissä kehotetaan käyttämään neljää isoa kananmunaa, mutta kotoasi löytyy ainoastaan S-kokoisia versioita, ei hätää. Seuraavasta taulukosta voit katsoa, kuinka monta pientä kananmunaa tarvitaan isompien korvaamiseen.
S-muna | M-muna | L-muna | XL-muna |
1 | 1 | 1 | 1 |
3 | 2 | 2 | 2 |
4 | 3 | 3 | 3 |
5 | 5 | 4 | 4 |
7 | 6 | 4 | 4 |
8 | 7 | 5 | 5 |
Leipojan kannattaa painaa mieliin myös se, että huoneenlämpöiset kananmunat vatkautuvat jääkaappikylmiä paremmin.
Nopealla lämmityskikalla muutat jääkaappikylmät munasi hetkessä leivontaan sopiviksi yksilöiksi: Eivätkö kananmunat vaahtoudu kunnolla? Helppo munakikka takaa onnistuneen lopputuloksen
Lähteet: HuffingtonPost, Siipi,Tottamunasta
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti