Oletko koskaan miettinyt, miksi toisella kertaa kakkusi kohoaa hyvin, kun toisella kertaa uunista tulee ulos pannukakku? Entä miksi muffinsit muistuttavat toisinaan enemminkin keksejä kuin kuohkeita leivonnaisia? Syy tähännäihin ongelmiin saattaa löytyä kananmunien koosta.
Videolta voit poimia superhelpon mansikkatortun reseptin.
Moni on saattanut kuulla neuvon siitä, että leivontaan tulisi valita tuoreiden sijaan mieluummin pari viikkoa vanhoja kananmunia. Tämän nyrkkisäännön lisäksi leipojan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, minkä kokoisia kananmunia kaupasta oikein kotiinsa kantaa.
Väärien kananmunien käyttö voi pahimmassa tapauksessa pilata leipomuksesi.
Keskikokoinen kananmuna on varmin valinta
Siipi.net -sivuston mukaan vatkatessa kananmunan proteiinit sitovat seokseen ilmaa, jolloin sen olomuoto muuttuu vaahdoksi ja tilavuus kasvaa. Leivonnainen kohoaa puolestaan silloin, kun vaahtoon sitoutunut ilma laajenee lämmön vaikutuksesta. Liian pienestä määrästä kananmunia seuraa hyvin tiivis kakku, kun taas liian suuri kananmunamäärä johtaa huokoiseen lopputulokseen.