Eivätkö kananmunat vaahtoudu kunnolla? Helppo munakikka takaa onnistuneen lopputuloksen

kananmuna vatkaus
Shutterstock

Huoneenlämpöiset kananmunat vaahtoutuvat jääkaappikylmiä munia paremmin. Jos munat ovat kuitenkin unohtuneet jääkaappiin, ei hätää! Nopea lämmityskikka takaa ilmavan lopputuloksen. 

Kypsän ja raa'an kananmunan erottaa toisistaan helpolla niksillä.

Kananmunavaahto kuuluu oleellisena osana monia leivonnaisia. Ennen vatkauspuuhiin ryhtymistä kannattaa kuitenkin tiedostaa muutama tärkeä vaahdon onnistumiseen liittyvä seikka. 

Ensinnäkin kananmunien ikä vaikuttaa hyvin paljon siihen, kuinka hyvin munat vatkautuvat. Tuore kananmuna ei vaahtoudu kunnolla, sillä valkuaisen proteiinien rakenne muuttuu munan vanhetessa. 

Vaikka kananmuna ei saa olla liian tuore, se ei saa olla myöskään liian vanha. Jos muna on liian vanha, vaahdosta ei tule pysyvää. Parin viikot ikäiset munat sopivatkin parhaita vaahdottamiseen. 

Lämmin vesi parantaa vaahtoutumista

Toinen tärkeä seikka vaahdottamisessa on se, että kananmunien tulee olla huoneenlämpöisiä, sillä huoneenlämpöiset munat vaahdottuvat paremmin pienemmän pintajännityksen vuoksi. 

Jos kuitenkin unohdit munat jääkaappiin, ei hätää! Kananmunat saa hetkessä lämpimiksi laittamalla munat kulhoon lämpimään veteen 5–10 minuutiksi.

Lämpimässä vedessä kylmät munat lämpiävät ja vaahtoutuminen helpottuu.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.