Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Eivätkö kananmunat vaahtoudu kunnolla? Helppo munakikka takaa onnistuneen lopputuloksen

Shutterstock
Julkaistu 05.08.2018 08:02

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Huoneenlämpöiset kananmunat vaahtoutuvat jääkaappikylmiä munia paremmin. Jos munat ovat kuitenkin unohtuneet jääkaappiin, ei hätää! Nopea lämmityskikka takaa ilmavan lopputuloksen. 

Kypsän ja raa'an kananmunan erottaa toisistaan helpolla niksillä.

Kananmunavaahto kuuluu oleellisena osana monia leivonnaisia. Ennen vatkauspuuhiin ryhtymistä kannattaa kuitenkin tiedostaa muutama tärkeä vaahdon onnistumiseen liittyvä seikka. 

LUE MYÖS: Tiedätkö, milloin paistettuun kananmunaan kannattaa lisätä suola? Oikea ajoitus varmistaa mehukkaan lopputuloksen 

Ensinnäkin kananmunien ikä vaikuttaa hyvin paljon siihen, kuinka hyvin munat vatkautuvat. Tuore kananmuna ei vaahtoudu kunnolla, sillä valkuaisen proteiinien rakenne muuttuu munan vanhetessa. 

Vaikka kananmuna ei saa olla liian tuore, se ei saa olla myöskään liian vanha. Jos muna on liian vanha, vaahdosta ei tule pysyvää. Parin viikot ikäiset munat sopivatkin parhaita vaahdottamiseen. 

Lämmin vesi parantaa vaahtoutumista

Toinen tärkeä seikka vaahdottamisessa on se, että kananmunien tulee olla huoneenlämpöisiä, sillä huoneenlämpöiset munat vaahdottuvat paremmin pienemmän pintajännityksen vuoksi. 

Jos kuitenkin unohdit munat jääkaappiin, ei hätää! Kananmunat saa hetkessä lämpimiksi laittamalla munat kulhoon lämpimään veteen 5–10 minuutiksi.

Lämpimässä vedessä kylmät munat lämpiävät ja vaahtoutuminen helpottuu.

Lähteet: Kananmunatiedotus Siipi.net, Munax 

Lisää aiheesta:

Moni tekee kananmunien kanssa yksinkertaisen virheen, joka voi kostautuaMunamoka, johon sinäkin olet sortunut – voi tehdä kakustasi kuivan käntynTyypillinen moka voi pilata kananmunan maun ja rakenteen – ethän keitä aamiaismunia näin?Ethän kypsennä kiehuvassa vedessä? Vältä yleiset munamokat – näin keität täydellisiä kananmunia joka kertaKananmunat säilyvät jopa kuukausia – kunhan et tee tätä yleistä virhettäLeivonnan tärkein sääntö unohtuu monelta – osaatko valmistaa kakkutaikinan oikein?
KananmunaLeivontaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna
  • 21.8.07:46
    Ruoka

    Yksi seikka vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen merkittävästi

  • 22.7.07:45
    Ruoka

    Legendaarinen kastike jakaa mielipiteet – täydellinen varhaisperunoille!

  • 2.6.07:42
    Ruoka

    Munayllätys Kangasalla: "Mietimme, pitäisikö laittaa lotto vetämään"

  • 23.5.07:44
    Ruoka

    Älä missään nimessä tee keitetylle kananmunalle näin

  • 20.5.17:01
    Ruoanlaitto

    Ravintolakokkien kikka parhaaseen munakokkeliin – oletko testannut?