Muistatko vielä Ostakaa makkaraa -laulun? Nyt sen sanat menivät uusiksi: "Tuntuu aika vanhanaikaiselta opettaa lapsille..."

2:07 Muistatko vielä ostakaa makkaraa -laulun? Nyt sen sanat menivät uusiksi

Makkaran sijaan uudessa lastenlaulussa ostetaan nyt entistä enemmän kasviksia.

Videolla: Tältä kuulostaa uudelleen sanoitettu ostakaa makkaraa -laulu.

Moni muistanee lapsuudestaan laulun nimeltä Ostakaa makkaraa. Jotkut pääsivät ehkä soittamaan tätä luritusta koulussa myös iki-ihanalla nokkahuilulla. Nyt, lihattoman lokakuun kynnyksellä, tälle legendaariselle laululle on tehty täysin uudet sanat. Mistä oikein on kyse?

"Ruokakulttuurimme on muuttunut voimakkaasti"

Kerroimme elokuussa härkäpapuruokia valmistavan Beanitin teettämästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin aikuisten käsityksiä lasten kouluruokasuosikeista. Tutkimuksessa paljastui, että aikuiset kuvittelevat lasten suosivan punaista lihaa, vaikka totuus on toinen: monet lasten suosikeista ovat kasvisruokia. Suosikkiruokien listalta löytyvät muun muassa pinaattiletut sekä kasvistortillat.

Näiden tulosten pohjalta Beanit päätti päivittää koulun musiikkituntien Ostakaa makkaraa -klassikkokappaleen vastaamaan lasten käsityksiä. Uuden kasvispainotteisemman sanoituksen ja sovituksen on tehnyt palkittu lastenmusiikkiyhtye Pikku Papun Orkesteri. 

– Ruokakulttuurimme on muuttunut voimakkaasti ja siksi tuntuu oikeastaan aika vanhanaikaiselta opettaa lapsille laulua, jossa kehotetaan ostamaan makkaraa. Luontevampaa olisi, että laulun sanat mukailisivat lasten käsityksiä ja samalla tukisivat ruokakasvatusta kohti terveyden ja ympäristön kannalta kestävää ruokavaliota, toki makkaraa kieltämättä, kertoo Beanitin vuorovaikutusvastaava Jukka Kajan kappaleen taustoista. 

Uudella kappaleella halutaan korostaa myös kohtuuden sanomaa. Monesti keskustelu lihan ja kasvisruoan välillä kärjistyy vastakkainasetteluksi, jossa ihmisen on valittava puolensa. Asian ei kuitenkaan tarvitse olla näin. 

Kappaleen tehneen Pikku Papun Orkesterin mukaan melkein jokaisella suomalaisella on jokin suhde Ostakaa makkaraa -lauluun.

– Nyt oli oikea aika tuoda kappale tähän päivään ja samalla tehdä siitä entistä monikäyttöisempi sovitus, joka sopii muillekin soittimille kuin nokkahuilulle, kertoo Heli Kajo Pikku Papun Orkesterista. 

Vanha rallatus muodostui ennen vain kahdesta säkeestä, mutta nyt se on sovitettu kokonaiseksi kappaleeksi, jossa on useita säkeistöjä, ja jota on mahdollista soittaa kaikilla soittimilla – siis muillakin kuin nokkahuilulla. 

Lihaisa makkarakin maistuu edelleen suomalaisille

Vaikka erilaisten kasvipohjaisten tuotteiden myynti onkin lisääntynyt viime vuosien aikana ja markkinoille tullut runsaasti uudenlaisia vaihtoehtoja, lihaisat makkarat pitävät silti pintansa suomalaisten suosikkeina. 

Suomalaiset ovat makkarakansaa erityisesti kesäisin, kun grillit käyvät kuumina kotipihoilla sekä kesämökeillä. 

Tilastokeskuksen mukaan makkara on erityisesti suomalaisten juhannusgrillien ykkösherkku. Kauppoihin toimitettiin viime vuonna juhannusviikolla noin 1,6 miljoonaa kiloa grillimakkaroita, eli noin 19 miljoonaa makkaraa. Touko–elokuun aikana kauppoihin arvioitiin toimitettavan 12,5 miljoonaa kiloa makkaraa. Kesäkuukausina myydäänkin yli puolet koko vuoden grillimakkaroista.

S-ryhmän myyntidatasta selviää, että  viime vuoden juhannusviikolla myydyistä grillimakkarakiloista noin kaksi kolmasosaa oli lihaisaa grillimakkaraa, eli niin sanottua A-luokan grillimakkaraa.

Suurimmassa suosiossa lihaisa grillimakkara oli Uudellamaalla, kun taas Pohjanmaalla yli puolet myydyistä makkarakiloista oli perinteistä grillimakkaraa. Kasvismakkaroita puolestaan ostettiin suhteellisesti eniten Uudellamaalla sekä muissa Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Lihaton lokakuu lähestyy –  mitä suomalaiset syövät tulevaisuudessa? MTV:n Uutisaamussa keskustelemassa torstaina 30.9. klo 8.15 aiheesta S-ryhmän myyntipäällikkö Juha Nieminen ja tutkijatohtori Henna Vepsäläinen Helsingin yliopistosta.
 

Lähteet: Beanit, Tilastokeskus, S-ryhmä

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja