Koko Suomi leipoo -ohjelman seitsemännen kauden ensimmäisessä jaksossa teemana oli historiallinen leivonta. Kilpailijat pääsivät loihtimaan todellisen klassikon, Sans Rival -kakun, jonka historiaan liittyy Suomessa poikkeuksellinen oikeuskiista.
Videolla: Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomarit kertovat Sans Rival -kakusta.
Oletko sinä koskaan kuullut Sans Rival -kakusta? Tällä legendaarisella leivonnaisella on pitkä ja mielenkiintoinen historia myös Suomessa. Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomari, kondiittori Markus Hurskaisen mukaan marenkipohjista koostuva kreemikakku on ulkomuodoltaan melko simppeli, mutta kätkee sisäänsä monenlaista leivontatekniikkaa.
Ellen Svinhufvud -kakku vs. Sans Rival
Sans Rival -kakku nousi Suomessa uutisotsikoihin vuonna 2008, kun kauppaketju Stockmann ajautui oikeuskiistaan kotkalaisen pienleipomon, Konditoria Stellan kanssa. Konditoria Stella oli toimittanut myyntiin Stockmannille pitkään perinteikästä Ellen Svinhufvud -kakkua. Konditoria Stella oli leiponut kyseistä kakkua vuodesta 1931 saatuaan sen reseptin Presidentti Pehr Evind Svinhufvudin rouva Ellen Svinhufvudilta.
Stockmann kuitenkin lopetti klassikkokakun tilaamisen pienleipomolta ja alkoi sen sijaan myydä hyvin saman tapaista Sans Rival -kakkua, markkinoiden sitä Ellen Svinhufvudin kahvipöydän kakkusuosikkina.