1:57

Törkeän hyvät perunat: Täydellinen tapa valmistaa potut on jo monelta unohtunut – oletko testannut?

Ovatko hasselbackan perunat sinulle jo tuttu juttu? Nämä uunissa paistuvat herkulliset perunat ovat ruotsalainen pottuklassikko vuosikymmenten takaa.

Jos haluat hieman vaihtelua perinteisiin pottuihin, on aika kaivaa reseptiarkistoista hasselbackan perunoiden ohje! Hasselbackan perunat ovat saaneet nimensä Tukholman Djurgårdenin Hasselbacken-ravintolakoulusta. Siellä näitä legendaarisia, viilleltyjä pottuja valmistettiin ensimmäisen kerran jo 1940-luvulla. Ravintolakoulusta erinomaiseksi todettu perunaresepti levisi ensin ruotsalaisiin ravintoloihin ja sitten myös muualle maailmaan,

Hasselbackan perunat poikkeavat muista uunissa paistetuista perunoista niiden valmistustekniikallaan. Perunoiden idea on niihin tehdyt viillot. Viiltojen sisään sulava voi ja päälle uunissa rapsakoituva korppujauho kruunaa klassisen pottureseptin.

Vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi 2019 valitussa Peruna-keittokirjassakin (Readme 2019) ylistetään hasselbackan perunoita. Keittokirjailija ja ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen mukaan hasselbackan perunat toimivat erityisesti syksyllä riistaruokien ja paistien lisukkeena.

–  Hasselbackan perunoiden ainoa työläs vaihe liittyy niiden viiltelyyn. Leikkaus ei saa mennä läpi ja viiltojen pitää olla tarpeeksi ohuita ja tasaisia, että perunat näyttävät täydellisiltä. Siinä on haastetta kerrakseen. Veitsikään ei saa olla liian paksuteräinen. Fileointiveitsi tulee tässä kohdassa hyvään käyttöön, Mansikkamäki vinkkaa kirjassaan. 

Hasselbackan perunoihin sopii parhaiten kiinteä perunalajike. Tarkista, että potut ovat tasakokoisia. Voit valmistaa perunat hyvin pestyinä myös kuorineen. 

Miten hasselbackan perunat tehdään alusta loppuun saakka? Katso videolta ohje ja nappaa resepti: Hasselbackan perunat – perinteinen ja hyvä klassikkoresepti


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja