Kananmuna päivässä? Tutkimus selvitti, suurentaako tapa terveysriskejä

Kananmunia airfryerilla? Testasimme voiko kananmunat todella"keittää"vempeleellä 0:49
KATSO MYÖS: Voiko kananmunia keittää airfryerissa?

Suomalaisaineistoon perustuvien tulosten mukaan kananmuna päivässä voi hieman suurentaa terveysriskejä.

Kananmunien päivittäinen syöminen saattaa hieman suurentaa terveysriskejä pitkällä aikavälillä, mutta vaikutus on käytännössä varsin pieni. Suomalaisaineistoon perustuvat tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä viimeaikaisten tutkimustulosten perusteella kananmunia on pidetty turvallisina.

Havainnot perustuvat 27 000 tupakoivan suomalaismiehen 31-vuotiseen seurantaan, joka alkoi 1980-luvulla.

Tulosten mukaan päivittäin 50 grammaa kananmunaa syövät menehtyivät seurannan aikana 6–8 prosenttia todennäköisemmin. Riski myös suureni mitä enemmän kananmunia söi ja mitä enemmän kolesterolia ruokavaliossa oli.

Tutkijat tekivät myös meta-analyysin, joka koostui yli 3,6 miljoonan potilaan tiedoista. Analyysissa päivittäinen kananmunien syöminen liittyi suurempaan kuolleisuuteen, mutta yhteys havaittiin vain Yhdysvalloissa. Eurooppalaistutkimuksissa tulokset olivat epäselviä ja aasialaistutkimuksissa yhteyksiä ei näkynyt lainkaan.

Voiko kananmunan kolesteroli olla syy?

Kananmunien mahdolliset haitat on selitetty niiden sisältämällä kolesterolilla, mutta ravinnon kolesterolin vaikutus seerumin kolesterolipitoisuuksiin ja sydänriskeihin on osoittautunut korkeintaan vähäiseksi.

On myös mahdollista, että kananmunien terveysvaikutukset riippuvat niiden valmistustavasta. Jos nyt julkaistut tulokset kuitenkin varmistuvat lisätutkimuksissa, kananmunia ei välttämättä kannata syödä joka päivä.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Kolesteroli uhkaa suomalaisten terveyttä:

Tunnista hyvä ja paha kolesteroli 11:48
Korkea kolesteroli on merkittävä terveysriski, josta voi kärsiä tietämättään – vaikka olisi normaalipainoinen. Uutisaamussa keskusteltiin suomalaisten kolesteroliarvoista ja miten niitä saataisiin rukattua paremmaksi.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat