Emma kokeili paistaa kananmunan Espanjan auringossa – hupaisa lopputulos päätyi parempiin suihin: "Se oli hyvin tyytyväinen"

Espanjassa asuva Emma testasi, miten kananmuna paistuu hirmuhelteellä! 1:27 Espanjassa asuva Emma testasi, miten kananmuna paistuu hirmuhelteellä!
Video: Näin kananmunalle kävi "luonnonpannulla"!

Espanjassa asuva Emma testasi, paistuuko kananmuna hirmuhelteillä auringossa. Hän kuvasi testistään videon!

Espanjan Alhaurin de la Torressa asuva Emma Engman päätti pilke silmäkulmassa kokeilla, miten sujuisi kananmunan paisto "luonnonpannulla", kun ulkolämpötila huiteli yli neljässäkymmenessä asteessa. Hän kertoo hupaisasta kokeilustaan MTV Uutisille. 

Idea lähti Facebook-julkaisusta

Emma sanoo, että tiistai 26. heinäkuuta oli kesän kuumimpia päiviä. Tuona päivänä varjolämpötila oli 44,1 astetta plussan puolella ja puolivarjossa noustiin jo 50 lämpöasteeseen.

Emma julkaisi Facebookissa päivityksen, jossa kertoi lämpötilan nousevan, ja että jo aamuyhdentoista aikaan oltiin +40 asteen hujakoilla. Tähän eräs kommentoi vitsikkäästi, että Emmahan voisi kokeilla paistaa kananmunan tuolla säällä ulkona.

– Olen vähän yllytyshullu niin ajattelin, että katsotaan, onnistuuko, Emma kertoo.

Ohutpohjainen teflon-pannu kivetykselle

Emma etsi teflon-pannun, jossa oli mahdollisimman ohut pohja. Siten pintaa "lietenä" toimivan kivetyksen ja kananmunan välissä olisi niin vähän kuin suinkin.

Hänen kotitalonsa sijaitsee rinteessä, ja pihalla on betonista sekä luonnonkivistä koottu kivetys. Siihen hän päätti pistää pystyyn "kokkailupisteen".

Emma kertoo, että Espanjan helteillä laatoitukset ja kivetykset voivat olla todella polttavan kuumia. Niiden päällä ei paljain jaloin välttämättä pysty edes kävelemään. Hän kertoo, että kuumimpina päivinä kivetyksen pintalämpötila voi olla 60 astetta.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mistä lämpösairaudet tunnistaa. Juttu jatkuu videon alla.

Tällaisia ovat lämpösairauksien oireet 0:41
KATSO VIDEO: Yleislääkäri Toni Vänni kertoo, miten lämpösairaudet oireilevat.

Ensin pannua lämmitettiin

Emma laittoi pannun kivetykselle aurinkoon lämpiämään nähdäkseen, mihin lukemiin lämpötila kohoaisi. 

– Se nousi viiteenkymppiin ihan hetkessä. Totesin, että tämä on hyvä paikka. 

Emma antoi paistinpannun olla tunnin auringossa. Kun lämpötila ei enää 60 asteesta noussut, hän päätti aloittaa.

Rikottuaan kananmunan kuppiin Emma antoi sen lämmetä hetken, jotta se ei olisi jääkaappikylmä. 

– Sitten vähän muodollisesti laitoin öljyä pannuun, vaikka enhän minä sitä paistanut, hän naurahtaa.

Kananmunan kanssa sattui kömmähdys

Emma laittoi kananmunan pannulle aurinkoon. Hän onnistui miltei heti rikkomaan sen koskiessaan siihen kauhalla. 

Koska Emma halusi kuvata kokkailunsa ja rikkoutunut kananmuna näytti niin rumalta, hän päätti aloittaa alusta. Hän ei pessyt pannua, koska sen lämmittämiseen olisi taas mennyt tunti vaan kaapi enimmät jämät pannulta ja haki uuden. Sen vuoksi videolla näkyy myöhemmin valkuaista kerroksena pitkin pannua.

Uusi yritys

Emma antoi kananmunan lämmetä hetken ja laittoi sen sitten pannulle. 

Sitten alkoi paistumisen seuranta. Emma kävi noin puolen tunnin tai tunnin välein katsomassa, lähteekö pannulla tapahtumaan mitään. Hän seuraili lämpötilaa mittarilla.

Parin tunnin päästä kivetys oli mennyt varjoon, joten Emma siirsi sen toisaalle. Uusi "paistopaikka" oli sekin samanlainen kivetys, joskin pinta oli tasaisempi kuin aiempi luonnonkivialusta.

Kuudelta se oli siinä

Emma kertoo, että kananmuna oli koko ajan "kypsymässä" noin 60 lämpöasteen hujakoilla. Lämpötila vaihteli noin 59–61 asteen välillä.

Kuuden aikaan illalla Emma huomasi, että lämpötila alkoi laskea. Hän päätti lopettaa paistelun siihen. Kananmuna oli ollut tässä uudessa paikassa auringon alla kolmisen tuntia. Paistokokeilun hän aloitti noin puoli kahdentoista maissa. 

– Ei siinä tapahtunut enää mitään ja kuumin maalämpötila oli jo laskenut, hän sanoo.

Lopputulos oli hyytelö

Kokeilun lopputuloksena saatiin hyytynyt kananmuna. Paistunut se ei ollut mistään kohdin.

– Valkuainen oli vaalennut, mutta keltuainen ei sisältä ollut yhtään paistunut, vaan oli sellaista ihmeellistä hyytelöä, Emma kuvailee.

Koira tykkäsi kovasti

Noin kauan lämpimässä ollutta kananmunaa Emman ei uskaltanut syödä, joten keitelmän sai iltapalaksi hänen koiransa. Koira oli jo aiemmin käynyt kärkkymässä kananmunaa ja Emma oli joutunut vahtimaan, ettei se popsisi sitä suihinsa. Niinpä iltapala maistui makoisasti.

– Sanoin sille, että tämä on rakkaudella valmistettu, nauti nyt siitä! hän nauraa.

– Se oli hyvin tyytyväinen. 

Ei kiireisille!

Emma kertoo, että paistokokeilu oli hauska testi, vaikka syötävää siitä ei tullutkaan. 

– Sanotaanko näin, että testi on tehty ja noin kuumassa lämpötilassa onnistuu kyllä, mutta ei se ehkä kiireisimmille ole, hän naurahtaa.

Katso alla olevalta videolta kätevä tapa valmistaa "keitetyt kananmunat" uunissa.

Kätevä tapa valmistaa"keitetyt kananmunat"uunissa 0:49
KATSO VIDEO: Tällä menetelmällä saat valmistettua ison satsin "keitettyjä kananmunia" uunissa.

29.7.2022 klo 13.56 korjattu Emman asuinpaikka oikeaksi.

1.8.2022 klo 7.36 korjattu jutun keskellä toimimattoman videon upotus toimivaksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.