Moni ei tule ajatelleeksi yksinkertaista asiaa valmistaessaan kalaa: "Kalaruoan saa nostettua aivan uudelle tasolle"

Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan 1:24 Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan

Pro Kala ry paljastaa vinkit kalan monipuolisempaan maustamiseen. Jos maustat kalasi aina samalla tavalla, nappaa tästä vinkit, jolla kalaruoka nousee uudelle tasolle.

Miten sinä yleensä maustat kalan? Pro Kala ry:n mukaan kalan mietoa ominaismakua on helppo korostaa mausteilla. Usein kalan mausteeksi riittää vain kevyt suolaus ja muutama mustapippurimyllyn rouhaus.

– Moniin eri makumaailmoihin sopivaa kalaa voi maustaa jokaisen mieltymyksiin sopivaksi, ja pienelläkin panostuksella kalaruoan saa nostettua aivan uudelle tasolle, yhdistyksestä vinkataan.

Kokeile rohkeasti uusia mausteita

Moni ei uskalla lähteä leikittelemään kalan maustamisen kanssa. Kalan maustamiseen käytetään usein varmoja valintoja, kuten sitruunamehua ja tilliä. Klassisen komboon voi kuitekin joskus kaivata vaihtelua. Sitruunamehun voi kokeilla vaihtaa valkoviinitilkkaan tai tillin timjamiin 

– Yhdistelmä on hienostunut, ja sillä saa arkiruokaankin todella ylevän vivahteen.Sitruuna ei muutenkaan ole ainut sitrushedelmä, joka sopii kalan kaveriksi. Lime, appelsiini ja veriappelsiini käyvät myös esimerkiksi uunilohen maustamiseen.

Sitrushedelmistä voi mehun lisäksi käyttää maustamiseen niiden kuorta raastettuna. Muista pestä hedelmät ennen kuorien hyödyntämistä ruoanlaittoon.

Erilaisia makumaailmoja kalalle kannattaa etsiä myös maailman eri keittiöistä. Kokeile rohkeasti esimerkiksi pestoa, srirachaa tai teriyakia. Ne  oivat Pro Kala ry:n mukaan tuoda oikotien onneen, kun maustamiseen ei ole aikaa tai et halua ostaa suurta määrää erilaisia mausteita ja yrttejä.

– Kaipaatko enemmän haastetta? Kerää maustamiseen käytettävät yrtit itse! Luontomme on pullollaan erilaisia villiyrttejä, joilla saa kalaan uusia makuja. Jos vaikkapa mökki-illallisella tarjoat vieraillesi nokkosella, kuusenkerkillä tai siankärsämöllä maustetun aterian, se taatusti muistetaan.

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.