Muista tämä aina, kun ostat kalaa kaupasta: "Vastuu siirtyy silloin kuluttajalle"
Pro Kala -yhdistys muistuttaa tärkeästä asiasta kalan säilyvyyteen liittyen. Erityisesti kesäkeleillä on syytä olla tarkkana.
Kala on herkkä raaka-aine ja kylmäketju avain kalan säilyttämisessä sekä maukkaan kala-aterian kokkaamisessa, muistuttaa Pro Kala -yhdistys.
– Kylmäketjulla tarkoitetaan sitä, että elintarvikkeen tarpeeksi alhaisesta lämpötilasta pidetään huolta. Tuotetta valmistettaessa ja matkalla kauppaan kylmäketjusta ovat huolehtineet alan ammattilaiset. Kylmäketjun tulisi jatkua kuitenkin myös sen jälkeen, kun tuote napataan kaupan kylmähyllystä ostoskoriin. Vastuu siirtyy silloin kuluttajalle, yhdistyksestä muistutetaan.
Jotta kylmäketju säilyy, kauppaan on hyvä ottaa mukaan termoskassi tai kylmälaukku. Jo ruokaostoksia tehdessä kannattaa miettiä kalan säilyvyyttä: hae kala ostoskoriin vasta viimeisenä, jotta kauppaa kierrellessä lämpötila ei nouse turhaan.
Suuntaa suoraan kotiin, säilytä kalaa riittävän kylmässä
Kylmäketju pysyy parhaiten katkeamattomana, kun kaupasta suuntaa suoraan kotiin ja siirtää ostokset heti jääkaappiin. Kala säilyy parhaiten sulavan jään lämpötilassa eli nollan asteen tuntumassa.
– Kotioloissa tällaisia olosuhteita on haastava järjestää, ja siksi kala ei säilykään tavallisessa jääkaapissa päiväkausia. Viikonlopun kala-ateriaa varten ei kannata siis tehdä ostoksia alkuviikosta: parasta olisi, jos kalan käyttää jo ostopäivänä tai seuraavana päivänä.
Vaikka kalan kohdalla puhutaan sulavan jään lämpötilasta, älä kuitenkaan säilytä sitä vedessä. Sanotaan, että kala on uinut tarpeeksi, kun se on kerran nostettu vedestä. Neste nopeuttaa kalan pilaantumista.
Kala kypsyy nopeasti ja huonolla tuurilla jo ennen, kuin ruoanlaitto on ehtinyt edes alkaa! Näin voi käydä, jos kauppakassit laitetaan lämpimään autoon ja ajetaan sitten vaikkapa pitkä matka mökille. Pitkiä matkoja varten kala kannattaakin pakata termokassiin, ja mukaan voi sujauttaa kylmäkallen.
– Jos mahdollista, osta kala vasta perillä, Pro Kala ry:stä suositellaan.
Lähde: Pro Kala ry
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Harri Syrjäsen vodkapasta