Komealupiini on tuttu vieraslaji, joka on paitsi haitallinen Suomen luonnolle myös myrkyllinen syötävänä. Makealupiini on sen sijaan oikea terveyspommi. Niitä ei pidä sekoittaa toisiinsa.
Tienvarsilla ja joutomailla rehottava komealupiini on hieno ilmestys, joka on luokiteltu Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi. Se lisää maaperän typpipitoisuutta ja kaventaa siten kotimaisten luonnonkukkien elinpiiriä.
Komealupiinin on havaittu olevan haitallinen useille hyönteislajeillekin. Se ei kelpaa myöskään ihmisravinnoksi sen sisältämien myrkyllisten alkaloidien vuoksi.
Silti kaupassa saattaa törmätä lupiinijauhoihin ja monissa elintarvikkeissa lupiini on yksi ainesosa.
Syy on siinä, että näissä tapauksissa ei puhuta komealupiinista lainkaan.
Lue myös: Revi maasta lupiineja ja tienaa! Uusi mobiilisovellus palkitsee vieraslajien tuhoamisesta
Vieraslajit ovat valtava uhka maailmalle, varoittaa uusi raportti – "Voivat aiheuttaa peruuttamatonta haittaa"
Makealupiini on terveyspommi
Lupiini-nimen alta löytyy kaikkiaan yli 450 lajia. Elintarvikekäyttöön on jalostettu niistä kolme: sinilupiini (Lupinus angustifolius), keltalupiini (Lupinus luteus) ja valkolupiini (Lupinus albus). Näitä kutsutaan yhteisnimellä makealupiini.



