Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miten myrkyllinen vieraslaji voi olla niin monen elintarvikkeen ainesosa?

Lupiini-nimen alta löytyy kaikkiaan yli 450 lajia. Kuvituskuvassa on "Rachel de Thame" -niminen lupiinilaji, joka ikuistettiin kukkanäyttelyssä Britanniassa Chelseassa keväällä 2018.
Lupiini-nimen alta löytyy kaikkiaan yli 450 lajia. Kuvituskuvassa on "Rachel de Thame" -niminen lupiinilaji, joka ikuistettiin kukkanäyttelyssä Britanniassa Chelseassa keväällä 2018.
Julkaistu 20.10.2024 13:16
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Komealupiini on tuttu vieraslaji, joka on paitsi haitallinen Suomen luonnolle myös myrkyllinen syötävänä. Makealupiini on sen sijaan oikea terveyspommi. Niitä ei pidä sekoittaa toisiinsa.

Tienvarsilla ja joutomailla rehottava komealupiini on hieno ilmestys, joka on luokiteltu Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi. Se lisää maaperän typpipitoisuutta ja kaventaa siten kotimaisten luonnonkukkien elinpiiriä.

Komealupiinin on havaittu olevan haitallinen useille hyönteislajeillekin. Se ei kelpaa myöskään ihmisravinnoksi sen sisältämien myrkyllisten alkaloidien vuoksi.

Silti kaupassa saattaa törmätä lupiinijauhoihin ja monissa elintarvikkeissa lupiini on yksi ainesosa.

Syy on siinä, että näissä tapauksissa ei puhuta komealupiinista lainkaan.

Lue myös: Revi maasta lupiineja ja tienaa! Uusi mobiilisovellus palkitsee vieraslajien tuhoamisesta

Vieraslajit ovat valtava uhka maailmalle, varoittaa uusi raportti – "Voivat aiheuttaa peruuttamatonta haittaa"

Makealupiini on terveyspommi

Lupiini-nimen alta löytyy kaikkiaan yli 450 lajia. Elintarvikekäyttöön on jalostettu niistä kolme: sinilupiini (Lupinus angustifolius), keltalupiini (Lupinus luteus) ja valkolupiini (Lupinus albus). Näitä kutsutaan yhteisnimellä makealupiini.

Lupiinissa on todettu olevan paljon ravintokuituja mutta vähän hiilihydraatteja, Luonnonvarakeskus kertoo nettisivuillaan. Valkuaista se sisältää melkein yhtä paljon kuin soijapapu.

Lupiinin arvellaan alentavan kolesterolia, nostavan veren sokeripitoisuutta vain hyvin vähän ja pitävän näläntunteen loitolla pitkään.

Lupiini on myös useiden mineraalien lähde, ja se sisältää muun muassa B-ryhmän vitamiineja. Viljellyt lupiinit ovat siksikin hyviä syötäviä, että ne eivät sisällä juurikaan haitallisia aineita. Lupiinin siemeniä ei myöskään tarvitse kuumentaa ennen käyttöä.

AOP Kuivattuja sinilupiinin (Lupinus angustifolius) siemeniä.Tältä näyttävät kuivatut sinilupiinin (Lupinus angustifolius) siemenet.

Lue myös: Todella halpa keitto! Yhdessä raaka-aineessa "valtavasti proteiinia"

Monipuolinen siemen

Makealupiinin siemenet ovat perinteistä herkkua esimerkiksi Välimeren alueella, jossa niitä käytetään muun muassa paahdettuina. Jalostettua kasvia on alettu viime vuosina hyödyntää enemmän myös erilaisten kasvissyöjille sopivien proteiinipitoisten ruokien valmistukseen.

Suomessa lupiinijauhoa on käytetty muun muassa kakuissa ja jäätelössä sekä gluteenittomissa tuotteissa. Leivonnassa lupiinijauholla voidaan korvata kananmuna sekä rasvoja.

Australiassa vaalean leivän terveellisyyttä on parannettu lisäämällä siihen lupiinia. Lupiinia on hyödynty margariinin ja juustonkin valmistuksessa.

Jopa alkoholia ja kahvia lupiinista on taiottu. Venäjällä ja Suomessa Laatokan Karjalassa sinilupiinia on käytetty "kahvilupiinina" eli kahvinkorvikkeena.

Kukkiva ja kukkinut lupiiniKomealupiini kukkineena ja kukkivana.MTV

Lue myös: Pitkäikäisyyden asiantuntija varoittaa: "Terveellinen" tapa voi oikeasti viedä vuosia elämästäsi

Voi viljellä Suomessakin

Luonnonvarakeskuksen mukaan makealupiinia voi viljellä härkäpavun tavoin myös Suomessa, sillä siitä on saatavilla meille sopivia, ulkomailla jalostettuja lajikkeita. Sen pitäminen viljelykierrossa vähentää lannoitustarvetta.

Keittiömestari ja ravintoloitsija Henri Alén kertoi jo vuonna 2018 kasvattaneensa sinilupiinia itse kiertotalousravintolassaan Helsingissä ja käyttäneensä sitä ruoanlaitossa. Hän sanoi sen kasvavan syötäväksi viidessä päivässä.

Lue myös: Aliarvostettu kasvis, jota pursuaa nyt Suomessa yli äyräiden – oletko hyödyntänyt?

Makealupiinikaan ei ole täysin vaaraton

Lupiinia ihmisten tai eläinten ruuaksi käytettäessä kannattaa varmistaa tarkkaan, että lajike on oikea.

Sinilupiinista on jalostuksella poistettu myrkyllisiä alkaloideja, kun taas luonnonvaraisesta komealupiinista ei. Makealupiinistakin voi syödä vain siemenet ja idättämällä saadut versot.

Lupiini on sukua maapähkinälle ja aiheuttaa oireita noin puolelle maapähkinäallergisista, Ruokavirastosta kerrotaan. Siksi lupiini ja lupiinituotteet tulee aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Lupiini esiintyy tuoteselosteissa nimillä lupiinijauho, makea lupiinijauho, kasviproteiini tai lupiini tai lupiinilese.

Lupiinin allergeenit kestävät hyvin normaaleja ruoanvalmistusmenetelmiä, kuten keittämisen ja kuumennuksen mikroaaltouunissa.

Duodecim-lehden asiantuntijoiden mukaan lupiiniallergia voi ilmetä nokkosihottumana, astmana, limakalvojen turpoamisena tai anafylaksiana, ja se saattaa kehittyä ilman aiempia ruoka-aineallergioita.

Suomen ensimmäiset lupiiniallergiatapaukset todettiin vuonna 2005.

Miltä lupiini sitten maistuu?

Sen makua on kuvattu hieman teräväksi ja ainakin ensi alkuun rautaiseksi. 

Henri Alénin mukaan maku on hernemäinen.

Lue myös: Alkoholijuomat voivat aiheuttaa yllättäviä allergisia reaktioita – pahimmillaan "pisarakin voi olla liikaa"

Juttua muokattu 21.10.2024 kello 21.49: Lisätty tieto siitä, että sinilupiinista voi syödä paitsi siemenet myös siemenistä idätetyt versot.

Lisää aiheesta:

Karmea löytö kuivatusta taatelista – "Eivät mitään hauskoja aineita"Porkkanatutkimus osoitti, kuinka helposti ravinnosta voisi saada lisää terveyshyötyjäViisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät? 8 tuttua ruokaa, jotka voivat aiheuttaa hengenvaaran – näitä ei missään nimessä kannata syödä liikaa!Possua jogurtissa ja tuholaismyrkkyjä teessä – katso, mitä ruokasi oikeasti sisältääTiesitkö tämän kanelista? Aineenvaihdunnan kiihdyttäjässä on omat riskinsä
RuokaVieraslajitTerveys ja hyvinvointiUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen09:57
    Leivonta

    Torttutaikinaa, lehtitaikinaa vai voitaikinaa? Paras valinta joulutorttuihin

  • pe16:59
    Veneet ja laivat

    Tiesitkö? Laivan buffetista voi saada alennusta tietyssä tapauksessa

  • pe10:15
    Matkailu

    Tämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikortti

  • pe08:14
    Takaisinvedot

    Ostitko näitä kermaperunoita? Joukossa voi olla muovinpaloja

  • to16:57
    Jauheliha

    Ennennäkemätön jauheliha kauppoihin