Mitä tapahtuu, jos kaupan vieressä on Alko? Asiantuntija: "Meillä on ongelma"

Vahvemmat oluet kauppoihin - kuka korjaa potin? 9:44 Vahvemmat oluet kauppoihin - kuka korjaa potin?
KATSO VIDEO: Miten 8-prosenttisten juomien lakimuutos vaikuttaa Alkoon ja ruokakauppoihin? Mitä tuotteita kauppoihin on nyt tulossa?

Alkoholijuomiin liittyvä lakimuutos herättää keskustelua. Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja nostaa esiin ongelman Alkojen sijoitteluun liittyen. 

Keskiviikkona 5.6 eduskunnassa äänestettiin saako päivittäistavarakaupoissa jatkossa myydä 8-prosenttisia alkoholijuomia. Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen alkoholilain muuttamisesta​. Lakimuutoksen myötä vähittäiskaupoissa saa myydä 5,6–8-prosenttisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia.​​ Prosenttiraja on aiemmin ollut 5,5.

Huomenta Suomessa viriteltiin torstaina keskustelua aiheesta Alkon valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskisen ja Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Tuula Loikkasen kanssa.

– Ihan rauhallisin mielin ollaan, mutta toki meillä Alkossa on ristiriitaiset tunnelmat tämän suhteen. Alkoholihan ei ole tavallinen elintarvike, vaan aiheuttaa vuosittain 2 miljardin kustannukset yhteiskunnalle ja yrityksille, Alkon Koskinen muistutti.

Lakimuutos hyvä uutinen pienille kyläkaupoille

Päivittäistavarakaupoissa sen sijaan ollaan tyytyväisiä lain etenemiseen. Päätöstä on odotettu jo kuukausia ja kauppaketjut ovat valmistelleet uusia tuotteita valikoimiinsa. 

– Erityisesti ollaan tyytyväisiä näin kesän alla, kun pienillä paikkakunnilla mökkiläiset voisivat ehkä käyttää myös enemmän kyläkauppoja, eikä lähdetä Alkon perässä kaupunkiin ostoksille, Päivittäistavarakauppa ry:n Loikkanen iloitsi. 

Lakimuutos on tuomassa sekä ruokakauppoihin että Alkoihin uudenlaisia tuotteita. Yllä olevalta videolta voit katsoa, millaisia tuotteita valikoimiin on tulossa.

"Oikeat viinit" ruokakauppoihin? Mielipiteet jakautuvat

Entäpä sitten ne niin sanotut "oikeat viinit", joissa alkoholipitoisuus voi olla 15 prosentin luokkaa? Monia kiinnostaa, voiko 8-prosenttisten juomien lakimuutos olla askel lähemmäs myös vahvempien viinien vapauttamista monopolista.

– Uskomme, että suomalaiset ovat jo valmiita siihen, että viinit tulisivat kauppoihin, Loikkanen sanoo.

Alkossa asiaan suhtaudutaan nuivemmin.

– Voisi ehkä kysyä, että mikä ongelma sillä ratkaistaan? Alkoholin saatavuus ei ole tälläkään hetkellä Suomessa iso ongelma. Jopa 90 prosentilla suomalaisista on Alkon palvelut 10 kilometrin säteellä, Koskinen perusteli.

"Jos 75 prosenttia Alkon myynnistä vapautuisi muualle..."

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että vahvempienkin viinien vapautumista kauppoihin selvitetään. Koskinen muistuttaa, että samaan aikaan sinne on myös kirjattu, että Alkon asema halutaan säilyttää

– Jos viinit menisivät ruokakauppoihin, niin se tarkoittaa sitä, että hyvin pian menisivät myös väkevät perässä.

Koskisen mukaan Alkon monopolin oikeudellinen perusta on kansanterveydellinen.

– Jos 75 prosenttia Alkon myynnistä vapautuisi muualle, niin Alkon osuus jäisi niin pieneksi, ettei sillä enää olisi kansanterveydellistä merkitystä. Sitä kautta ei olisi oikeudellista perustetta Alkon monopolin olemassaololle.

Alkon sijoittuminen kaupan viereen "on ongelma"

Päivittäistavarakaupan Loikkanen kuitenkin muistuttaa, että tälläkin hetkellä Alkosta myydään vain kolmasosa kaikesta kulutetusta viinasta.

– Silloin me voisimme kysyä, että onko perustetta olemassa enää tälläkään hetkellä?

Miksi viinit sitten pitäisi Päivittäistavarakauppa ry:n mielestä saada kauppoihin?

– Meillä on ongelma, että kun Alko sijoittuu tietyn kaupan viereen, niin kauppa menestyy todella hyvin. Siinä on selvä piikki yhdelle kaupalle. Alkon olemassaolo ja sijoittuminen vääristää tietyllä tavalla kilpailua.

Juttua muokattu 6.6. klo 11.51: Korjattu tieto eduskunnan äänestyspäivästä. Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen alkoholilain muuttamisesta keskiviikkona 5.6.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat