Mitä ihmettä! Avokadot eivät ehkä sittenkään sovellu vegaaneille

0:27 Valmista inkiväärinen smoothie flunssan torjumiseksi

Mehiläisten käyttö avokadojen viljelyssä on asia, joka saattaa siirtää nämä suositut hedelmät vegaaneilta kiellettyjen raaka-aineiden listalle. 

VIDEO: Oletko jo testannut herkullisen flunssasmoothien?

Avokado on raaka-aine, jota lisätään nykyisin niin leipien täytteisiin, smoothieisiin, salaatteihin ja makeisiin leivonnaisiin.

Avokadon viljelyssä mehiläisillä on tärkeä rooli, koska kukat tarvitsevat tarkan ajoituksen pölytykselle. Lähde: Hunaja.net

Vaikka hyviä rasvoja sisältäviä avokadoja on tähän asti pidetty erittäin terveellisinä ja jokaiseen ruokavalioon sopivina hedelminä, tähän on saattanut tulla nyt muutos.

Somessa kohistaan paraikaa tiedosta, jonka mukaan avokado ei ehkä sittenkään olisi niin vegaaniystävällinen hedelmä, kuin tähän asti on ajateltu.

Avokadoissa sama eettinen ongelma kuin hunajassa

Kohu sai alkunsa, kun videopätkä BBC:n komediaohjelmasta lähti leviämään. QI-ohjelman mukaan avokadot, aivan kuten mantelit tai kiivitkään, eivät välttämättä ole täysin vegaanisia tuotteita.

Ohjelmassa annetun selityksen mukaan näiden kasvisten kaupalliseen viljelyyn saattaa ainakin jossain päin maailmaa liittyä mehiläistarhausta. Alueilla, joissa ei ole luonnollisesti tarpeeksi mehiläisiä tai muita pölyttäviä hyönteisiä, saatetaan pölyttäminen hoitaa maatiloilla kiertävien mehiläistarhojen avulla.  

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä

Tiukkaa vegaanista ruokavaliota noudattavat eivät yleensä syö hunajaa mehiläisten hyväksikäytön takia. Saman ajatusmaailman mukaisesti vegaanien tulisi välttää myös kasvisten käyttöä, joiden tuotantoon liittyy mehiläisten hyödyntämistä.

Pitäisikö siis vegaanien luopua avokadoista kokonaan?

Tätä asiaa pohtiessaan kannattaa ottaa huomioon, että siirrettävien mehiläistarhojen käyttäminen kasvisten viljelyssä on pääsääntöisesti hyvin harvinaista. Jos olet asiasta huolissasi, varuillaan kannattaa ABC-sivuston mukaan olla etenkin Kaliforniasta peräisin olevista tuotteista.  

Lähteet; BBC, ABC-news

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja