Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yleinen moka pilaa maun ja rakenteen – ethän säilytä näitä hedelmiä ja vihanneksia jääkaapissa?

Shutterstock
Julkaistu 28.09.2018 06:58

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Oletko huomannut, että jotkut ruoka-aineet menettävät makuaan jääkaapissa? Vaikka moni meistä säilyttää hedelmiä ja vihanneksia jääkaapin vihanneslokerossa, tämä on tapa, joka kannattaa unohtaa. 

Videolla annetaan käteviä vinkkejä siihen, kuinka ruoan saa säilymään kauemmin. 

Seuraavaan listaukseen on nostettu esiin yhdeksän raaka-ainetta, jotka kannattaa ehdottomasti nostaa pois jääkaapista.

1. Banaanit

Jos säilytät trooppisia banaaneja jääkaapissa, voit sanoa hyvästit pehmeille ja ihanan kypsille hedelmille. Huoneenlämpötila on tärkeä etenkin silloin, jos banaanit ovat ostettaessa hieman raakoja. Jääkaapin kylmyys saattaa nimittäin jopa estää banaanien kypsymisen.

Jos haluat banaanien pysyvän tuoreina mahdollisimman pitkään, ne pitäisi ostaa hieman vihertävinä ja antaa sitten kypsyä syötäviksi huoneenlämpötilassa.

2. Kurkut

kurkku kurkutVesipitoinen kurkku on herkkä raaka-aine.Shutterstock

Kurkku on herkkä sekä korkeille että matalille lämpötiloille. Liian kylmässä säilytettynä kurkku voi muuttua rakenteeltaan vetiseksi ja pehmeäksi, liian korkeassa lämpötilassa se puolestaan nahistuu herkästi.

Kurkku säilyykin parhaiten +10–12 -asteessa, kuten viileäkaapissa. Jääkaapissa kurkku säilyttää parhaiten rakenteensa ja makunsa, kun sen käärii kevyesti talouspaperiin ja muovipussiin ennen vihanneslokeroon nostamista. 

3. Avokado

Jos raakoja avokadoja säilytetään jääkaapissa, lopputuloksena on ruskeita pilkkuja täynnä oleva hedelmä, jonka kypsyminen on pysähtynyt. Ei siis lainkaan toivottu lopputulos. 

Avokadot kannattaa aina kypsyttää huoneenlämmössä ja nostaa jääkaappiin vasta sitten, kun ne ovat kypsyneet syöntikuntoon. Avokadojen kypsymistä voi nopeuttaa säilyttämällä niitä etyleeniä tuottavien vihannesten, kuten tomaattien läheisyydessä.

4. Leipä

leipä

Leipä tulisi säilyttää mieluummin huoneenlämmössä kuin jääkaapissa, sillä jääkaapissa pehmeä leipä muuttuu helposti kuivaksi ja murenevaksi. Jos haluat leivän säilyvän pitkään, pakastaminen on tähän oiva keino.

LUE MYÖS: Ei enää koskaan kuivaa leipää! Tällä niksillä pidät leivän tuoreen makuisena jopa kuukausia – ja säästät rahaa

5. Sipuli ja valkosipuli

Sipuleja ei koskaan saisi säilyttää kosteassa jääkaapissa, jossa sipulit pehmenevät ja homehtuvat herkästi. Sipuleita tulisikin säilyttää aina kuivassa ja lämpimässä paikassa, kuten keittiön pöydällä.

Sipuleita ei kannata pitää jääkapissa siitäkään syystä, että ne tartuttavat helposti makua muihin elintarvikkeisiin.

6. Tomaatit

Tomaatit

Jääkaapissa säilytettynä tomaatit menettävät sekä makua, väriä että ravintoaineita. Optimaalinen lämpötila tomaateille on noin 14 astetta.

Voit antaa tomaattien kypsyä ihanan punaisiksi pöydällä, jonka jälkeen ne voi siirtää jääkaappiin odottamaan käyttöä. Kypsiä tomaatteja ei kuitenkaan kannata sijoittaa jääkaapin vihanneslokeroon muiden vihannesten kanssa sen tuottaman etyleenin vuoksi.

7. Basilika

Jos laitat basilikan jääkaappiin, pian sinua saattaa tervehtiä hyvinkin nuutunut yksilö. Herkkä basilika ei kestä viileitä lämpötiloja, jonka vuoksi se säilyykin parhaiten huoneenlämmössä säilytettynä. Laita basilika omassa pussissaan mukiin tai ruukkuun ja kastele pohjasta.

8. Perunat

perunat

Vaikka moni säilyttää perunoita jääkaapissa, ennen pitkää saatat huomata perunoiden muuttuneen maultaan makeiksi ja rakenteeltaan rakeisiksi. Tämä johtuu perunoiden sisältämästä tärkkelyksestä, joka muuttuu ajan kuluessa sokeriksi.

Jääkaapin sijaan säilytä perunat mieluummin paperipussissa viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa.

9. Kahvi

Jos rakastat hyvää kahvia, älä missään nimessä säilytä kahvipakettia jääkaapissa, jossa kahvi menettää helposti aromeitaan. Jääkaapin sijaan säilytä kahvi kuivassa ja pimeässä paikassa.

Lähde: Expressen

Lisää aiheesta:

Älä laita näitä ruokia jääkaappiinViisi tavallista ruokaa-ainetta, jotka tulisi aina säilyttää jääkaapissa – olisitko arvannut? Tiesitkö, voita ei sittenkään tarvitsisi säilyttää jääkaapissa?Oletko sinäkin aina mokannut näiden ruokien säilytyksen? 9 tuotetta, jotka pitäisi oikeasti siirtää jääkaappiinTomaatit vihanneslokerossa ja maito jääkaapin ovessa – näihin tyypillisiin mokiin sinäkin olet sortunut ruokien säilytyksessäTotuus jääkaappisäännöistä – kuuluuko tomaatteja säilyttää oikeasti huoneenlämmössä?
VihanneksetHedelmätMakuja
Jääkaappi ei ole oikea paikka leivälle.
Shutterstock

Herkullisimmat tomaatit kyspyvät pöydällä.
Shutterstock

Paperipussi on hyvä säilytyspaikka perunoille.
Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 8.10.19:47
    Mainonta

    K-kauppa vihjaili meloneista – sai huomautuksen

  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli