Yleinen moka pilaa maun ja rakenteen – ethän säilytä näitä hedelmiä ja vihanneksia jääkaapissa?

Oletko huomannut, että jotkut ruoka-aineet menettävät makuaan jääkaapissa? Vaikka moni meistä säilyttää hedelmiä ja vihanneksia jääkaapin vihanneslokerossa, tämä on tapa, joka kannattaa unohtaa. 

Videolla annetaan käteviä vinkkejä siihen, kuinka ruoan saa säilymään kauemmin. 

Seuraavaan listaukseen on nostettu esiin yhdeksän raaka-ainetta, jotka kannattaa ehdottomasti nostaa pois jääkaapista.

1. Banaanit

Jos säilytät trooppisia banaaneja jääkaapissa, voit sanoa hyvästit pehmeille ja ihanan kypsille hedelmille. Huoneenlämpötila on tärkeä etenkin silloin, jos banaanit ovat ostettaessa hieman raakoja. Jääkaapin kylmyys saattaa nimittäin jopa estää banaanien kypsymisen.

Jos haluat banaanien pysyvän tuoreina mahdollisimman pitkään, ne pitäisi ostaa hieman vihertävinä ja antaa sitten kypsyä syötäviksi huoneenlämpötilassa.

2. Kurkut

Kurkku on herkkä sekä korkeille että matalille lämpötiloille. Liian kylmässä säilytettynä kurkku voi muuttua rakenteeltaan vetiseksi ja pehmeäksi, liian korkeassa lämpötilassa se puolestaan nahistuu herkästi.

Kurkku säilyykin parhaiten +10–12 -asteessa, kuten viileäkaapissa. Jääkaapissa kurkku säilyttää parhaiten rakenteensa ja makunsa, kun sen käärii kevyesti talouspaperiin ja muovipussiin ennen vihanneslokeroon nostamista. 

3. Avokado

Jos raakoja avokadoja säilytetään jääkaapissa, lopputuloksena on ruskeita pilkkuja täynnä oleva hedelmä, jonka kypsyminen on pysähtynyt. Ei siis lainkaan toivottu lopputulos. 

Avokadot kannattaa aina kypsyttää huoneenlämmössä ja nostaa jääkaappiin vasta sitten, kun ne ovat kypsyneet syöntikuntoon. Avokadojen kypsymistä voi nopeuttaa säilyttämällä niitä etyleeniä tuottavien vihannesten, kuten tomaattien läheisyydessä.

4. Leipä

Leipä tulisi säilyttää mieluummin huoneenlämmössä kuin jääkaapissa, sillä jääkaapissa pehmeä leipä muuttuu helposti kuivaksi ja murenevaksi. Jos haluat leivän säilyvän pitkään, pakastaminen on tähän oiva keino.

5. Sipuli ja valkosipuli

Sipuleja ei koskaan saisi säilyttää kosteassa jääkaapissa, jossa sipulit pehmenevät ja homehtuvat herkästi. Sipuleita tulisikin säilyttää aina kuivassa ja lämpimässä paikassa, kuten keittiön pöydällä.

Sipuleita ei kannata pitää jääkapissa siitäkään syystä, että ne tartuttavat helposti makua muihin elintarvikkeisiin.

6. Tomaatit

Jääkaapissa säilytettynä tomaatit menettävät sekä makua, väriä että ravintoaineita. Optimaalinen lämpötila tomaateille on noin 14 astetta.

Voit antaa tomaattien kypsyä ihanan punaisiksi pöydällä, jonka jälkeen ne voi siirtää jääkaappiin odottamaan käyttöä. Kypsiä tomaatteja ei kuitenkaan kannata sijoittaa jääkaapin vihanneslokeroon muiden vihannesten kanssa sen tuottaman etyleenin vuoksi.

7. Basilika

Jos laitat basilikan jääkaappiin, pian sinua saattaa tervehtiä hyvinkin nuutunut yksilö. Herkkä basilika ei kestä viileitä lämpötiloja, jonka vuoksi se säilyykin parhaiten huoneenlämmössä säilytettynä. Laita basilika omassa pussissaan mukiin tai ruukkuun ja kastele pohjasta.

8. Perunat

Vaikka moni säilyttää perunoita jääkaapissa, ennen pitkää saatat huomata perunoiden muuttuneen maultaan makeiksi ja rakenteeltaan rakeisiksi. Tämä johtuu perunoiden sisältämästä tärkkelyksestä, joka muuttuu ajan kuluessa sokeriksi.

Jääkaapin sijaan säilytä perunat mieluummin paperipussissa viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa.

9. Kahvi

Jos rakastat hyvää kahvia, älä missään nimessä säilytä kahvipakettia jääkaapissa, jossa kahvi menettää helposti aromeitaan. Jääkaapin sijaan säilytä kahvi kuivassa ja pimeässä paikassa.

Lähde: Expressen

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja