Mitä eroa tacolla, tortillalla ja burritolla oikeasti on?

shutterstock_417512899
Taco vai tortilla? Ota haltuun texmex-sanasto. Shutterstock

Tortilla, burrito vai taco? Erityisesti tortillan ja tacon todellinen ero on monille epäselvä. Ota haltuun texmex-sanasto!

Texmex-ruokakulttuuri on viimeisten vuosien aikana noussut suureen suosioon myös Suomessa. Sana texmex, tai tex-mex, viittaa ruokakulttuurin alkuperään: kyseessä on yhdysvaltalaista ruokaa, joka on saanut vaikutteita meksikolaisesta keittiöstä. Teksasin meksikolaisessa texmex-keittiössä herkutellaan annoksilla, kuten nachos supreme ja chili con carne.

Pauligin Taloustutkimuksella vuonna 2020 teettämän tutkimuksen mukaan texmexiin yhdistyvät suomalaisten mielikuvissa sosiaalisuus ja rento tunelma.

– Nuoret aikuiset ja lapsiperheet ovat innostuneet texmexistä, koska sitä on helppo tarjoilla ja varioida arjessa. Esimerkiksi tortillojen väliin voi sujauttaa lähes kaikkea, mitä kaapista löytyy. Tortillat ovat suomalaisille kuin uusi makaronilaatikko – niin suosittuja ne jo lapsiperheissä ovat, kertoi Pauligin markkinointipäällikkö Kati Kyllönenhelmikuussa 2020. 

Katso video: Tippuvatko täytteet liian täydestä tortillasta? Näin ratkaiset ongelman.

0:36
Katso näppärä tortillakikka.

Mikä on tortillan ja tacon ero? Mitä tarkoittaa burrito? Ota haltuun texmex-sanasto

Suomessa tortilloista ja tacoista puhutaan eri yhteyksissä eri asiaa tarkoittaen. Puhekielessä tortilloilla viitataan usein pehmeisiin maissilettuihin ja tacoilla puolestaan koviin, taskumaisiin maissikuoriin. Mutta mitä tortilla ja taco todellisuudessa tarkoittavat? Entä muut tutut texmex-sanat?

Mikä on tortilla?

Tortilla = vehnästä ja/tai maissista tehty ohut, nostattamaton leipä. Usein puhutaan tortillaletuista. Tortillalla tarkoitetaan siis vain täyttämätöntä lettusta. Mahdolliset täytteet määrittelevät sen, miksi tortilla muuttuu.

Mikä on taco?

Taco = täytetty pieni maissitortilla, joka voi olla kova tai pehmeä. Tacot ovat siis esimerkiksi kalalla, katkaravuilla, possulla tai naudanlihalla täytettyjä pieniä tortilloita lisukkeineen.

Mikä on burrito?

Burrito = täytetty ja kääräisty vehnätortilla. Nimi ‘burrito’ tarkoittaa käännettynä ‘pikkuaasia', ja sen arvellaan viittaavan tortillan taitettuun päähän, joka muistuttaa hieman aasinkorvaa! Tortillan toinen pää työnnetään sen sisään, jolloin muodostuu täytteen koossa pitävä tasku. Burriton täytteisiin voi käyttää monipuolisesti erilaisia lihoja ja kaloja sekä kasviksia. Yleensä burritot tarjoillaan erilaisten kastikkeiden, kuten guacamolen tai tomaattisalsan kanssa.

Mikä on enchilada?

Enchilada = uunissa paistettu pehmeä maissitortilla, joka perinteisesti täytetään ja peitetään tomaatti- tai chilikastikkeella ja viimeistellään ripottelemalla päälle juustoraastetta. 

Mikä on fajita?

Fajita = lämmin texmex-ateria, joka tarjoillaan vehnä- tai maissitortillan kanssa. Täytteeksi sopivat esimerkiksi erilaiset suikaleiksi leikatut lihat, grillatut kasvikset, salsa- ja tacokastikkeet sekä ranskankerma. Fajitat ovat täysin amerikkalainen keksintö eli puhdasta texmexiä.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran helmikuussa 2021.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja