Texmex-ruoka kasvattaa yhä suosiotaan Suomessa. Tiesitkö sinä näitä faktoja suosikkiruoasta?
Videolla: Tortillaista voi tehdä myös empanadan! Testaa Kari Aihisen jauhelihainen tortillaherkku.
Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on jo aiemmin kerrottu, texmex-ruokakulttuuri on viimeisten vuosien aikana noussut suureen suosioon myös Suomessa. Sana texmex, tai tex-mex, viittaa ruokakulttuurin alkuperään: kyseessä on yhdysvaltalaista ruokaa, joka on saanut vaikutteita meksikolaisesta keittiöstä. Teksasin meksikolaisessa texmex-keittiössä herkutellaan annoksilla, kuten nachos supreme ja chili con carne.
Pauligin vuonna 2020 Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan texmexiin yhdistyvät suomalaisten mielikuvissa sosiaalisuus ja rento tunelma.
– Nuoret aikuiset ja lapsiperheet ovat innostuneet texmexistä, koska sitä on helppo tarjoilla ja varioida arjessa. Esimerkiksi tortillojen väliin voi sujauttaa lähes kaikkea, mitä kaapista löytyy. Tortillat ovat suomalaisille kuin uusi makaronilaatikko – niin suosittuja ne jo lapsiperheissä ovat, kertoi Pauligin markkinointipäällikkö Kati Kyllönen helmikuussa 2020.
Lisää aiheesta: Tiedätkö, mitä eroa tortillalla, tacolla ja burritolla oikeasti on?
Myös Pauligin teettämä tuore tutkimus osoittaa, että texmex pitää Suomessa pintansa ja texmexruoan syöminen on kasvanut parissa vuodessa. Suosituimpia texmexruokia ovat tortillat, nachot ja tacot. Vähiten vastaajille tuttuja herkkuja olivat chalupat ja enchilladat. Kolmen kärki proteiininlähteinä texmexissä ovat jauheliha, kana ja pavut. Vastaajat kokivat myös, että texmex-ateria on loistava tapa ehkäistä ruokahävikkiä: tortilloihin uppoavat erilaiset jääkaapin jämät helposti.