Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näin tortillaletuille kannattaisikin tehdä ennen syömistä – texmex-vinkit testiin!

3:24Kari Aihisen jauheliharuoka: Näin kasaat empanadan
Julkaistu 24.08.2021 20:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Texmex-ruoka kasvattaa yhä suosiotaan Suomessa. Tiesitkö sinä näitä faktoja suosikkiruoasta?

Videolla: Tortillaista voi tehdä myös empanadan! Testaa Kari Aihisen jauhelihainen tortillaherkku. 

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on jo aiemmin kerrottu, texmex-ruokakulttuuri on viimeisten vuosien aikana noussut suureen suosioon myös Suomessa. Sana texmex, tai tex-mex, viittaa ruokakulttuurin alkuperään: kyseessä on yhdysvaltalaista ruokaa, joka on saanut vaikutteita meksikolaisesta keittiöstä. Teksasin meksikolaisessa texmex-keittiössä herkutellaan annoksilla, kuten nachos supreme ja chili con carne.

Pauligin vuonna 2020 Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan texmexiin yhdistyvät suomalaisten mielikuvissa sosiaalisuus ja rento tunelma.

– Nuoret aikuiset ja lapsiperheet ovat innostuneet texmexistä, koska sitä on helppo tarjoilla ja varioida arjessa. Esimerkiksi tortillojen väliin voi sujauttaa lähes kaikkea, mitä kaapista löytyy. Tortillat ovat suomalaisille kuin uusi makaronilaatikko – niin suosittuja ne jo lapsiperheissä ovat, kertoi Pauligin markkinointipäällikkö Kati Kyllönen helmikuussa 2020. 

Lisää aiheesta: Tiedätkö, mitä eroa tortillalla, tacolla ja burritolla oikeasti on?

Myös Pauligin teettämä tuore tutkimus osoittaa, että texmex pitää Suomessa pintansa ja texmexruoan syöminen on kasvanut parissa vuodessa. Suosituimpia texmexruokia ovat tortillat, nachot ja tacot. Vähiten vastaajille tuttuja herkkuja olivat chalupat ja enchilladat. Kolmen kärki proteiininlähteinä texmexissä ovat jauheliha, kana ja pavut. Vastaajat kokivat myös, että texmex-ateria on loistava tapa ehkäistä ruokahävikkiä: tortilloihin uppoavat erilaiset jääkaapin jämät helposti.   

Monille tulee ehkä yllätyksenä, että Paulig valmistaa lähes 100 miljoonaa kiloa tortilloja vuodessa. Tortillat ovatkin kahvista tunnetun Pauligin suurin tuoteryhmä.

Pauligin Norstatilla teettämä paneelitutkimus toteutettiin valtakunnallisesti kesäkuussa 2021. Mukana oli yli 1000 vastaajaa. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat henkilöt, jotka syövät texmex-ruokaa. 

Nappaa texmex-vinkit

Haluatko hieman parempia tortilloita tai enemmän makua texmex-ruokaan? Testaa näitä vinkkejä:

1.  Tortilloista paremman makuisia helposti

Kuumenna tortillaa hetki kuumalla ja kuivalla paistinpannulla, kunnes sen pinta on paahdettu ja hieman kohonnut. Tämä vapauttaa tortillasta makua ja tekee siitä vastapaistetun oloisen. 

2. Helppo lisuke sipulista ja korianterista

Pilko nippu tuoretta korianteria sipulin kanssa. Yhdistelmä antaa mukavaa raikasta, mutta voimakasta makua korianterin ystäville. 

3. Pehmeistä tortillalätyistä helposti sipsejä

Leikkaa tortilla kakkupalojen tapaan kolmioiksi, sivele ruokaöljyllä. Asettele palat uunivuoalle ja paista 225 asteessa noin 3-5 minuuttia. Lisää suolaa ja mausteita oman maun mukaan, esimerkiksi savupaprikaa. Tarjoile tuoreet tortillalastut dipin tai guacamolen kanssa. 

4. Paremmat punasipulit tortillojen kaveriksi 

Pikapikkelöity punasipuli syntyy, kun pilkot punasipulin ohuiksi siivuiksi ja sekoitat joukkoon ½ dl omenaviinietikkaa, 1 tl oreganoa, 2 rkl suolaa ja 1 tl sokeria. Sekoita ja anna tekeytyä 20 minuuttia ennen tarjoilua. 

Lue myös: Kokit muistuttavat: Tortillalettuja ei tulisi koskaan lämmittää mikrossa

Lisää aiheesta:

Petran ja Nooran "meksikolainen pyttipannu" on kuin astetta parempi nachopelti – testaa helppo ohje!Kolme kikkaa, jotka jokaisen tortilloista tykkäävän pitää tietääMitä eroa tacolla, tortillalla ja burritolla oikeasti on? Nyt on hyvää! Petterin nerokasta uunimakkaraohjetta on kokeiltavaKeittiömestari Petteri antaa loistavan nachopeltivinkin – oletko tullut ajatelleeksi?Tiedätkö, mitä eroa tortillalla, tacolla ja burritolla oikeasti on?
RuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:15
    Pasta

    Kuinka paljon on yksi annos pastaa? Näin mittaat!

  • Eilen11:03
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • Eilen06:48
    Lääkkeet

    Suojaa suolisto kansanterveysuhalta – nämä ruoat auttavat

  • ke18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"

  • ke06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?