Mitä eroa on voi- ja leivinpaperilla, ja voiko ne korvata foliolla? Väärä valinta voi jopa pilata ruoan

Näppärä niksi jääpalapussien kanssa tuskaileville 0:48 Näppärä niksi jääpalapussien kanssa tuskaileville

Näissä tilanteissa folio, leivinpaperi sekä voi- ja vahapaperi ovat parhaimmillaan.

Pääkuvan videolla esitetään näppärä keino siihen, miten saat kaikki jääpalapussin jääpalat kerralla ulos.

Jokainen varmastikin erottaa leivinpaperin ja alumiinifolion toisistaan, mutta tiedätkö, missä tilanteissa niitä kuuluu käyttää? Tai missä tilanteessa kannattaisikin turvautua voi-, taikka vahapaperiin? 

Valitsemalla "väärin", koko annos voi mennä pilalle.

Leivinpaperi

Leivinpaperi on monikäyttöisyytensä ansiosta runsaasti käytössä. Leivinpaperi on tuoksuton, tarttumaton ja lämmön sekä kosteuden kestävä.

Yleisin tapa hyödyntää leivinpaperia on sen levittäminen uunipellille, estämään ruoan tai leipomusten tarttuminen peltiin. Vaikka leivinpaperi onkin juuri tässä tarkoituksessa äärimmäisen näppärä, se ei kuitenkaan kestä kaikkein kovimpia lämpötiloja.

Normaalisti leivinpaperi kestää noin 250 asteen lämpötilaa, mutta korkein suositeltu lämpötila kannattaa tarkistaa leivinpaperipakkauksesta. Leivinpaperin käyttö kuumemmissa lämpötiloissa voi johtaa siihen, että se syttyy tuleen uunissa.

Mikä sitten olisi paras korvike leivinpaperille, jos se on vaikkapa juuri päässyt loppumaan? Paistamisessa voi turvautua hätätilanteessa folioon, kunhan sen pinnan voitelee esimerkiksi öljyllä, ettei ruoka tartu siihen kiinni.

Folio

Kestävällä alumiinifoliolla on yleensä sekä kiiltävä, että matta pinta. Huolimatta yleisestä uskomuksesta, sillä ei ole varsinaisesti väliä, kumpi puoli on kosketuksissa ruokaan, sillä kiiltävyys johtuu puhtaasti alumiinifolion valmistustavasta, eikä sillä ole vaikutusta pinnan muihin ominaisuuksiin.

Folio tulee yleensä tarpeeseen valmistettaessa ruokaa erittäin korkeissa lämpötiloissa, kuten grillatessa tai paistaessa. Käytännössä kaikki sellaiset reseptit, joissa vaaditaan kovempaa lämpötilaa kuin leivinpaperi kestää, voi turvautua folioon.

Folio myös estää ruokien nesteitä karkaamasta valmistuksen aikana, mikä pitää ruoan mehukkaampana. Niksi on erityisen käytännöllinen esimerkiksi kasviksia, kalaa, lihaa tai perunanyyttejä valmistaessa. Tällöinkin folion ja ruoan väliin voi leikata sopivan kokoisen palan leivinpaperia, mikä estää ruokaa ottamasta kiinni folioon.

Foliolla voi myös suojata ruokien pintoja palamiselta. Jos valmistat esimerkiksi jotain laatikkoruokaa uunissa ja pinta näyttää jo sopivan ruskistuneelta, mutta ruoka saisi muutoin vielä tovin olla uunissa, voit suojata vuoan foliolla, jolloin pinta ei pääse kärvähtämään.

Muista kuitenkin, ettei foliota kannata ikinä laittaa mikroon, sillä se kuumenee nopeasti ja voi alkaa kipinöidä ja sytyttää tulipalon.

Vahapaperi

Vahapaperi on 1950-luvulta tuttu keittiötarvike, jota on aiemmin käytetty erityisesti eväiden käärimiseen, kerrotaan valmistajan nettisivuilla.

Vahapaperia kannattaa kokeilla kylmäsäilytyksen lisäksi esimerkiksi kalan graavaukseen ja juustojen säilytykseen. Tarttumattoman pintansa se toimii hyvin myös leivonnan apuna suojaten pöytäpintoja, mutta ruoan kypsentämiseen vahapaperi ei sovellu.

Voipaperi

Mitä eroa on sitten leivinpaperilla ja voipaperilla? Leipomisen kannalta voi- ja leivinpaperin käytöllä ei ole suurta eroa: kumpikin tekee tehtävänsä eli estää ruoan jämähtämisen kiinni uunipeltiin tai vuokaan.

Voipaperi ei kuitenkaan kestä kuumuutta yhtä hyvin kuin leivinpaperi ja saattaa helposti tummua uunissa.

Voipaperin etu piilee edullisuudessa ja sitä voikin hyödyntää esimerkiksi elintarvikkeiden säilytyksessä tai omatekoisten makeisten pakkaamisessa. Myös kakkuja paistaessa vuoan pohjalle voi sujauttaa voipaperia, sillä vuoka hieman suojaa paperia lämmöltä.

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!