Kotiliesi: Saako leivinpaperin käyttää uudestaan? Monet eivät ole tulleet ajatelleeksi vaarallista riskiä

pizza leivinpaperi
Pizzaa leivinpaperin päällä. Kuvituskuva. Shutterstock

Ruokalehti Kotiliesi selvitti, onko leivinpaperia turvallista käyttää uudelleen ensimmäisen paistokerran jälkeen. 

Jos leivinpaperia käyttää kerran kypsentäessään ruokaa uunissa, voiko sitä vielä käyttää uudelleen? Ruokalehti Kotiliesi kysyi asiaa Metsä-Tissuen Pohjoismaiden myyntijohtaja Auli Hakkaraiselta. Hakkaraisen mukaan kuluttajien olisi syytä lukea pakkauksen ohjeet tarkkaan. 

– Kun leivinpaperi on käytetty kerran, valmistaja ei lupaa sille enää pakkauksen mukaista lämmönkestoa.  Meidän Saga-levinpaperille luvataan pakkauksessa 250 asteen lämmönkesto, Hakkarainen kertoo Kotiliedelle ja sanoo yrityksen vastuun loppuvan siihen. 

Vaarallinen riski, jota moni ei ole tullut ajatelleeksi

Hän muistuttaa, että leivinpaperin koostumus muuttuu oleellisesti yhden paistokerran jälkeen. Paperi haperoituu ja hiiltyy ja siihen voi jäädä paloturvalliuusriskiä kasvattavia tahroja. Nykyajan tehokkaat pyrolyysiuunit voivat myös edesauttaa kertaalleen käytetyn leivinpaperin syttymistä.

–  Rapiseva ja hauras ja kiertoilman ansiosta lepattava leivinpaperi saattaa osua uunin seinämiin ja syttyä palamaan. Vaarallinen riski on siis olemassa. Tätä monet eivät tiedä, Hakkarainen sanoo Kotiliedelle.

Lähde: Kotiliesi

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!